09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Legoland betaler 52 kroner i timen

Underbetaling så det klodser

Legoland betaler 52 kroner i timen

I dag demonstrerer tyske fagforeningsfolk foran Legoland i Billund. "Gør noget!" De ansatte ved Legoland-parkerne i Tyskland får blot syv euro (52,26 kroner) i timen og har slet ikke overenskomst.

- Vi har ingen overenskomst med nogen fagforeninger. (...) Vi tror på direkte og regelmæssige drøftelser med vores medarbejdere, siger pressechef Sally Ann Wilkinson i Merlin Entertainment Group, der driver og ejer Legoland i Tyskland. Her indgangen til forlystelsesparken i Günzburg.
FOTO: Jens-Otto Fischer
1 af 1

Hvis du har planer om at besøge Legoland i Billund i dag, er det muligt, at du får stukket en løbeseddel på dansk i hånden af tyske fagforeningsfolk.

Årsagen er, at lønnen for ansatte i for eksempel boderne og ved karussellerne i Legolands forlystelsesparker i Tyskland ligger på 52,26 kroner i timen - syv euro. Og det er dundrende underbetaling, simpel løndumping og rent til grin, mener en af tyskerne, Tim Lubecki, der er forretningsfører i den tyske fagforening for fødevare- og cateringarbejdere, NNG.

I Tyskland mangler den lovmæssige mindsteløn.
Tim Lubecki

En typisk timeløn indenfor fødevare-og cateringfaget er 16 euro i timen, hvilket svarer til 119 kroner. Hvis altså man er med i en fagforening og har overenskomst. Det har de ansatte i Legoland Tyskland ikke. 

- Siden sommeren 2012 har vi forsøgt at få en kollektiv overenskomst, men det er ikke lykkedes. Der har været tre advarselsstrejker - i oktober 2012 og i april 2013 - men uden reaktion fra ledelsen, siger Tim Lubecki til Arbejderen.

I Tyskland er der ingen mindsteløn, og det står firmaer frit for at indgå overenskomst eller ej.

"Uforståeligt"

Ejeren af Lego-parkerne i Tyskland er det britiske firma Merlin Entertainments Group, mens den danske Kirk-Kristiansen-familie, som står bag Lego, ejer 36 procent af aktierne gennem investeringsselskabet KIRKBI A/S. 

Merlin Entertainment Group ejer og driver Legoland Billund, Legoland Tyskland, England, USA og Malaysia samt Sea Life Center, Dungeons og Madame Tussauds.

Derfor mener pressechef Roar Rude Trangbæk fra Lego-koncernen i Danmark, at bolden skal sendes videre til Merlin Entertainments Group, "der jo ejer og driver Legoland-parkerne i Tyskland".

Pressechef hos Merlin Entertainment Group, Sally Ann Wilkinson, er meget klar i spyttet.

- Det er svært at forstå, hvad fagforeningen NGG håber på at opnå ved lørdagens planlagte demonstration i Billund. Vi har ingen overenskomst med NGG eller andre fagforeninger, hverken i Danmark eller i Tyskland. Vi tror på direkte og regelmæssige drøftelser med vores medarbejdere på alle vores attraktioner, siger hun til Arbejderen.

3F Varde-Billund har dog overenskomst med Lego-koncernen, og den omfatter også Legoland i Billund.

Pressechefen finder det desuden "uacceptabelt, at NGG ikke kun distribuerer information, som er både upræcis og ærekrænkende om vore ansattes vilkår og timesatser, men også inddrager Legoland Billund, som ikke har noget ansvar".

Hun påpeger, at timelønnen i Legoland-parkerne i Tyskland typisk ligger på 8,86 euro, fordi mange af de ansatte er sæsonarbejdere, der arbejder 50 dage om året, og derfor ikke betaler til social sikring som alle andre.

Tim Lubeckis svar kommer omgående.

- Det passer simpelthen ikke. Det garanterede startløb udgør præcis syv euro brutto i timen. Der udbetales så lave lønninger, fordi Tyskland mangler den lovmæssige mindsteløn. Legoland Deutschland udgør et helt lille lavtlønsland for sig selv, men i hele Tyskland er der i øjeblikket titusinder af tyskere, som er "working poor" - arbejdende fattige - med to eller tre job, siger han til Arbejderen.

Tim Lubecki oplyser, at NNG er med sine 150 år på bagen Tysklands ældste fagforening, og kampen for at få overenskomst med Merlin Entertainment Group er en principsag.

I 2012 beløb Merlin Entertainment Groups fortjeneste sig til 2,2 millarder kroner, hvilket er en stigning på16,5 procent i forhold til 2011 ifølge selskabets hjemmeside.

LEGO-besøget

Tim Lubecki mener, at selv om Lego-koncernen i Danmark ikke vil udtale sig i sagen, har de et medansvar og en forpligtelse.

- Vi beder i al venlighed om en personlig samtale med ledelsen i Lego-koncernens KIRKBI A/S med hovedsæde i Billund. På KIRKBI A/S's hjemmeside står der nemlig, at  "KIRKBi ønsker at handle som en ansvarlig investor med en høj etisk standard".

Fagforeningsmanden oplyser, at hvis ikke de får et møde på selve Legoland, vil de gå til Kirk-Kristiansen-families private bopæl.

Afdelingsformand for forbundet 3F Varde-Billund, Brian Havdal Lyst, støtter demonstranterne.

- Vi støtter dem. Vi støtter alle, der kræver ordentlig løn over hele kloden. Men på grund af fredspligt kan vi ikke fysisk støtte demonstranterne, men vi har inviteret dem ned i vores afdeling til en kop kaffe, hvor de kan fortælle os om situationen, og vi til gengæld kan berette om danske overenskomster, siger han til Arbejderen.

Her vil han fortælle tyskerne, at 3F-afdelingen har gode erfaringer med LEGO-koncernen, der trods alt "har opført sig ordentligt i Danmark og ved udflytninger". Men han kan helt klart se trusler mod danske arbejdsforhold i den tyske Lego-sag.

- I Tyskland er problemet helt klart "working poor", som betaler for krisen - for eksempel for den i Grækenland. De lave tyske lønninger er en udfordring på grund af EU's grænseoverskridende regler, der gør det svært at opretholde velfærden og gode lønninger for - for eksempel - os herhjemme, siger han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. aug. 2013 - 08:15   17. aug. 2013 - 21:42

Tyskland

Anders Fenger
Skribent
Tyske lønninger
  • Startlønnen for ansatte ved Legoland Tyskland er 52,26 kroner i timen (syv euro)
  • En typisk løn indenfor catering-branchen i Tyskland er 16 euro (119 kroner)
  • Den tyske fagforening NNG kræver anstændige lønninger i Legoland Tyskland nu.
  • Tysk LO har i flere år arbejdet på at indføre en tysk mindsteløn, som skal gælde i alle delstater på alle niveauer og på den måde sikre, at tyskerne kan leve af den løn, de får.
Legoland

Merlin Entertainment Group står bag Legoland i England, Danmark, Tyskland, USA og Malaysia.

Kirk-Kristiansen-familie, som står bag Lego, ejer 36 procent af aktierne i Merlin Entertainment Groupgennem investeringsselskabet KIRKBI A/S. 

I 2012 beløb Merlin Groups fortjeneste sig til 2,2 millarder kroner, hvilket er en stigning på16,5 procent i forhold til 2011.