20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Forventer at overenskomsten bliver overholdt

Borgmester skyder ansvar fra sig

Forventer at overenskomsten bliver overholdt

Byrådet i Frederikssund har besluttet og valgt et nyt privat firma til rengøringen af kommunale bygninger. Men ansvaret for 80 ansattes løn og ansættelsesvilkår er firmaets og 3F's, mener S-borgmesteren.

For anden gang på tre år får rengøringsassistenterne i Frederikssund Kommune forringet deres løn og arbejdsvilkår, fordi politikerne har besluttet, at arbejdet skal udføres af private firmaer.
FOTO: PN
1 af 1

Borgmesteren i Frederikssund, socialdemokraten Ole Find Jensen, taler politikernes ansvar for 80 rengøringsassistenters dårligere løn og ansættelsesvilkår ned.

Det mener Poul Andersen, faglig sekretær i 3F Frederiksværk-Frederikssund.

Den 1. august blev rengøringsarbejdet i kommunen udliciteret for anden gang på tre år. Igen er det sket for at spare penge og på bekostning af de ansatte, der for hver gang får forringet de vilkår, de arbejder under, siger fagforeningsmanden til Arbejderen.

Her er tale om en personalegruppe, der, på grund af politikernes valg, får forringet deres løn og arbejdsvilkår.

Poul Andersen, faglig sekretær 3F.

I 2010 vandt ISS den første udbudsrunde. Rengøringsgiganten bød ind på opgaven igen denne gang, men måtte se sig slået af Forende Service, der i løbet af den tre-årige kontrakt kan spare kommunen for ni millioner kroner.

Sparer 3 millioner kroner om året

“Vindende bud fra Forenede Service er 26,7  mio. pr. år – incl. diverse optioner. Det er ca. 3 mio. mindre end årsudgiften under ISS”, skriver borgmester Ole Find Jensen til Arbejderen.

Uden at nævne beløbet gør borgmesteren opmærksom på, at kommunen også i 2010 som forventet sparede penge ved at privatisere rengøringen, og at byrådet på baggrund af de erfaringer besluttede at udlicitere igen.

Poul Andersens pointe er, at besparelsen bliver betalt af personalet gennem øget tempo og lavere løn.

På spørgsmålet om politikerne ikke har et ansvar for de ansattes arbejdsforhold, svarer borgmester Ole Find Jensen:

“Ansættelsesforhold skal ske efter gældende overenskomst på området, og det er min forventning, at forhold omkring nyansættelser drøftes mellem Forenede Service/deres organisation og medarbejdernes faglige organisation. Selvfølgelig er det også kommunens/Byrådets ansvar, at overenskomstens vilkår for løn- og arbejdsforhold overholdes, og det er min forventning, at overenskomstens aftaleparter sikrer, at det sker.”

Politisk ansvar

Poul Andersen synes, det er en forenklet fremstilling af problematikken. Han holder fast ved, at politikerne har et ansvar, fordi det er dem, der beslutter at overlade en kommunal opgave til et privat firma. Ligeom det er politikerne, der vælger det firma, som tilbyder den billigste pris.

- Derved understøtter og medvirker kommunen til at undergrave løn- og ansættelsesvilkår på det danske arbejdsmarked, som danske lønmodtagere har kæmpet for gennem generationer. Her er jo tale om en personalegruppe, der, på grund af det valg politikerne tager, får forringet deres løn og arbejdsvilkår, siger Poul Andersen.

På ham virker det som om, borgmesteren går mere op i, hvor mange penge kommunen kan spare, end han bekymrer sig om de forhold, rengøringspersonalet bliver budt som konsekvens af udliciteringen.

Den faglige sekretær forklarer, at Forenede Service har tilbudt nogle af de ansatte færre arbejdstimer end de havde ved ISS, nogle af dem op til ti timer mindre om ugen. Områderne, de skal gøre rent, er der ikke ændret på, så det foregår med mere fart på rengøringsvognen. Til gengæld ryger der færre kroner ind på lønkontoen, ikke alene som følge af færre timer, men også fordi de ansatte mister tillæg for anciennitet og eventuelle kurser på området. For nogle af rengøringsassistenterne betyder det en månedlig nedgang i indkomst på godt 4.000 kroner, og oveni kommer mistet feriepenge og pension.

Mangler i udbuddet

Poul Andersen mener, det ville klæde politikerne i byrådet, som står bag udliciteringen, at stå ved deres beslutning, også når det gælder udformningen af selve udbudsmaterialet.

Men byrådet har ikke selv formuleret det, forklarer Ole Find Jensen.

“Udbuddet er udarbejdet af kommunens forvaltning i samarbejde med ekstern konsulent fra Service Consult og naturligvis bl.a baseret på indhøstede erfaringer.”

Borgmesteren erkender dog, at byrådet har godkendt udbudsmaterialet, inden det er blevet offentliggjort.

Selvom borgmesteren skriver, at byrådet ikke har formuleret udbudsmaterialet, så mener Poul Andersen ikke, at byrådet kan rende fra sit ansvar.

- Jeg tror, at de indhøstede erfaringer fra embedsmænd og konsulenter mest drejer sig om økonomi. Og jeg tror desværre ikke, der har været drøftet meget arbejdsmiljø, nedslidning og øvrige personaleaspekter, da udbudsmaterialet skulle beskrives, lyder det fra fagforeningskontoret.

Poul Andersen klandrer byrådet for ikke at have skrevet virksomhedsoverdragelsesloven ind i materialet. Når den er undladt, behøver det firma, som vinder udbudsrunden, ikke at overtage de ansatte.

Det nye firma, i det her tilfælde Forenede Service, er der imod frit stillet og kan ansætte, hvem det vil.

Borgmester Ole Find Jensen forklarer fremgangsmåden med, at der denne gang var tale om at overdrage de ansatte fra et privat firma til et andet.

Det hindrer efter Poul Andersens mening ikke politkerne i at skrive virksomhedsoverdragelsesloven ind i udbudsmaterialet. Det er politikerne, der helt og holdent bestemmer, hvilken vare der skal i udbud.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. aug. 2013 - 08:45   29. aug. 2013 - 08:45

Udlicitering

noc@arbejderen.dk