Thomas Brunegård, talsmand for over 30.000 medier i 120 lande er oprørt over den britiske regerings angreb på pressens arbejdsvilkår.
I et personligt brev til Storbritanniens premierminister David Cameron kritiserer Tomas Brunegård den britiske regerings overgreb mod avisen The Guardian, som fik valget mellem at udlevere nogle dokumenter, som avisen havde fået af whistlebloweren Edward Snowden, eller selv destruere dem under politiopsyn.
Tomas Brunegård er præsident for den største sammenslutning af medier i verden, WAN-IFRA (Verdenssammenslutningen af Aviser og Nyhedsmedier). WAN-IFRA repræsenterer 18.000 trykte medier og 15.000 netmedier samlet i mere end 3000 selskaber i 120 lande.
Britiske myndigheder har i de seneste to år har arresteret og afhørt hele 59 journalister for at efterforske deres etik og arbejdsmetoder i konkrete sager.
Brunegård mener desuden, at det er "uhørt", at de britiske myndigheder med brug af terrorlove tilbageholdt David Miranda, kæreste til den Guardian-journalist, som har mødtes med Snowden. Tomas Brunegård udtrykker "bekymring" og påpeger, at det er udtryk for "et skred i pressefriheden" når britiske myndigheder de seneste to år har arresteret og afhørt hele 59 journalister for at efterforske deres etik og arbejdsmetoder i konkrete sager.
Da The Guardians chefredaktør stod med politiets ultimatum; enten udleverer du materialet eller du brænder det, valgte chefredaktør Alan Rusbrider af brænde materialet, men inden da havde avisen gemt kopier af materialet blandt andet hos Washington Post i USA.
"WAN-IFRA støtter fuldt ud Rusbriders handling... at kopier af informationerne, der var gemt på harddiskene, opbevares under udenlandsk jurisdiktion", skriver Brunegård til Cameron.
Da britisk politi søndag den 18. august tilbageholdt David Miranda i jagten på de dokumenter, som Greenswald havde fået af Edward Snowden, brugte de en paragraf i Storbritanniens antiterrorlov. Det var 18 gang denne paragraf blev benyttet til at tilbageholde personer i en lufthavn, skriver The Guardian.
"... misbrug af antiterror-lovgivningen sætter journalister under mistanke for terrorisme... Det er en uhyrlig og foruroligende forbindelse at skabe", skriver Brunegård til David Cameron og afkræver ham en forsikring om, at det hører op samt et svar på de øvrige kritikpunkter.
Cameron har også fået en kritisk henvendelse fra chefredaktørerne på fire nordiske dagblade, Politiken (DK), Dagens Nyheter (S), Aftenposten (N) og Helsingin Sangomat (Finland)
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278