06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Folkeretten og et angreb på Syrien

Grundlag for krig?

Folkeretten og et angreb på Syrien

USA og Frankrig bruger FN's R2P-resolution om beskyttelse af civile til at legitimere et angreb mod Syrien. Men FN-pagten fra 1945 forbyder militær magt staterne imellem.

Syriske flygtninge på vej ind over den syriske grænse.
FOTO: BULENT KILIC/AFP/SCANPIX
1 af 1

I de sidste ugers militære optrapning mod Syrien har USA og Frankrig gentagne gange henvist til FN-landenes pligt til at beskytte civile som retfærdiggørelse for en kommende krig.

Samtidig mener flere folkeretseksperter, at FN-reglerne netop gør krigen ulovlig.

Syrien har hverken angrebet USA eller Frankrig, så der er ikke grundlag for at bruge FN-pagtens artikel 51.
Lars-Gunnar Liljestrand, folkeretsekspert

Forvirringen skyldes, at der er tale om to forskellige regelsæt.

På den side står grundlaget for FN's virke, FN-pagten fra stiftelsen i 1945, som alle verdens lande har skrevet under på.

Af den fremgår det klart, at der grundlæggende ikke må bruges militær magt staterne imellem. Stater må ikke blande sig i landes indre anliggender:

"Alle medlemmer skal i deres mellemfolkelige forhold afholde sig fra trussel om magtanvendelse eller brug af magt...", lyder det i Kapitel I.

På den anden side står en FN-resolution om pligt til at beskytte civile, som FN's generalforsamling vedtog i 2005, den såkaldte 'Responsability to Protect', eller R2P-resolution.

Resolutionen beskriver en række forholdsregler, som lande og regionale organisationer kan tage for at stoppe overgreb på civile i et land.

Ekspert afviser grundlag for angreb

Den svenske jurist og ekspert i folkeret, Lars-Gunnar Liljestrand, mener, at resolutionen bliver udnyttet til at retfærdiggøre omgåelse af FN-pagtens forbud mod krig.

- For omkring ti år siden begyndte begrebet "Responsibility to Protect" at blive taget i brug. Det blev især udnyttet af USA og vestmagterne i deres forsøg på at legitimere militær intervention med den begrundelse, at de ville beskytte den civile befolkning, forklarer Lars-Gunnar Liljestrand.

Han afviser, at den meget omtalte FN-resolution om pligt til at beskytte civile kan bruges som grundlag for et angreb på Syrien. Han mener, at folkeretten og FN-pagten bliver misbrugt til et angreb på Syrien.

- Der er kun to muligheder for med støtte i folkeretten at bruge vold, forklarer Lars-Gunnar Liljestrand til Arbejderen.

Det ene tilfælde er, hvis et land bliver angrebet, så kan det forsvare sig og svare igen. Den anden situation er, hvis FN's Sikkerhedsråd tager beslutning om det.

- Syrien har hverken angrebet USA eller Frankrig, så der er ikke grundlag for at bruge FN-pagtens artikel 51, som tillader lande at bruge militær magt i selvforsvar. Og FN's Sikkehedsråd har ikke taget nogen beslutning.

Libyen som prøveklud

Selvom stormagterne henviser til R2P, når krige skal begrundes, understreger resolutionen i sig selv, at beskyttelsen af civile først og fremmest skal være proces med dialog, mægling og stop for vold, politisk pres og eventuelt sanktioner, og hvis det i sidste ende kommer på tale at bruge militær magt, så skal det vedtages i FN's Sikkerhedsråd.

Det fik i 2011 FN's vicegeneralsekretær Marcel Boisard til at gå ud med en sønderlemmende kritik af angrebet på Libyen. 

"Intet er blevet respekteret. Ingen virkelige forhandlinger om våbenhvile har fundet sted. Flyveforbudszonen bruges til at støtte oprørerne. Beskyttelse af civile skulle retfærdiggøre operationen. Princippet om 'pligt til at beskytte civilbefolkningen' (R2P) døde i Libyen, præcist som den 'humanitære intervention' døde i Somalia i 1992.", sagde Boisard under bombningen af Libyen.

- R2P er ikke et smuthul, som ophæver FN-pagten og folkerettens klare regler om, hvornår der kan bruges militær magt, understreger Lars-Gunnar Liljestrand. 

Moral som løftestang

Den svenske jurist bemærker, at hverken USA eller Frankrig henviser til folkeretten. I stedet gør bruger de en foreløbig udokumenteret anklage mod Assaad-regimet om brug af giftgas til begrundelse for et angreb.

- Det skal være en straf, fordi Syrien har gjort noget afskyeligt, siger Lars-Gunnar Liljestrand.

Hans vurderinger bliver underbygget af FN's tidligere våbeninspektør i Irak, Hans Blix.

"Selv hvis Assad brugte kemiske våben, har Vesten intet mandat til at handle som global politimand", skrev Blix i weekenden i en kommentar i den britiske avis The Guardian.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. sep. 2013 - 09:50   04. sep. 2013 - 14:33

Syrien

se@arbejderen.dk
FN-pagten og krig

FN-pagten er FN’s grundlov, og alle medlemslande har skrevet under på pagten.

Pagten blev underskrevet i juni 1945 af de 51 medlemslande og trådte i kraft den 24. oktober samme år. FN-pagten grundlagde samarbejdet og fastlagde rammerne for FN:

  • at frelse kommende generationer fra krigens svøbe, som to gange i vor levetid har bragt usigelige lidelser over menneskeheden, 
  • på ny at bekræfte troen på fundamentale menneskerettigheder, på menneskets personlige værdighed og værd, på mænds og kvinders såvel som store og små nationers lige rettigheder, 
  • at skabe vilkår, hvorunder retfærdighed og respekt for de forpligtelser, der opstår ved traktater og andre kilder til mellemfolkelig ret, kan opretholdes, og 
  • at fremme sociale fremskridt og højne levevilkårene under større frihed. 

FN-pagten fastslår i sin første linje, at "FN skal frelse kommende generationer fra krigens svøbe".

FN-pagten understreger staternes ret til selvbestemmelse: "Intet i nærværende pagt skal give FN ret til at gribe ind i forhold, der i det væsentlige hører under en stats jurisdiktion" (Kapitel 1 punkt 7).

FN-pagten forbyder angrebskrig, men tillader selvforsvar: "Intet i nærværende pagt skal indskrænke den naturlig ret til individuelt og kollektivt selvforsvar i tilfælde af et væbnet angreb" (Kapitel 7 artikel 51).

FN har 192 medlemslande. 51 af dem grundlagde organisationen, resten er kommet til siden. Ifølge FN-pagten kan alle stater, der er ”fredselskende” og accepterer FN-pagten, blive medlem af FN. Det er FN’s generalforsamling, der endeligt accepterer nye medlemslande efter anbefaling fra Sikkerhedsrådet, der er et af FN’s fem hovedorganer og blandt andet arbejder med at opretholde og sikre fred.

Krigen i Syrien
  • Siden 2011 har der været væbnet opstand mod styret i Damaskus.
  • Over 250.000 er blevet dræbt.
  • 7,6 millioner syrere er interne flygtninge.
  • 4,8 millioner syrere er flygtet ud af landet. Heraf befinder 2,7 millioner sig i Tyrkiet, godt én million i Libanon og over 600.000 i Jordan.
  • USA, Qatar, Saudi-Arabien og en række vestlige lande har fra krigens start støttet den væbnede opposition.
  • Siden 22. september 2014 har USA og allierede gennemført luftangreb i Syrien mod Islamisk Stat.
  • Luftangrebene sker uden tilladelse fra den syriske regering.
  • Rusland indledte 30. september 2015 bombninger i Syrien mod IS og den væbnede opposition efter invitation fra den syriske regering.
  • Tyrkiet invaderede 24. august 2016 Syrien og begyndte at oprette en "humanitær korridor" ved grænsen.
  • Syriske regeringsstyrker kontrollerer 85 procent af landets befolkede områder.
  • 13.-14. december 2016 opnåede regeringsstyrker støttet af russiske fly og libanesiske allierede en total sejr i Syriens næststørste by, Aleppo.
  • 29. december 2016 blev en våbenhvileaftale fremlagt, foreslået af Rusland, Iran og Tyrkiet.
  • I februar 2017 startede fredsforhandlinger i Astana, Kasakhstan, der efterfulgtes af møder i Genève, Schweiz. 
  • 17. marts 2017 ruller tyrkiske tanks ind i den nordvestlige syriske Idlib-provins.
  • I marts 2019 er det meddelt, at Islamisk Stat kun besidder et mindre område i Syrien.
  • I februar 2020 kæmper jihadistiske grupper og tyrkiske soldater i den nordvestlige Idlib-provins mod syriske regeringsstyrker.

Kilder: CNN, FN, The Guardian, SANA, UNHCR