06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Flagdag mødes med protester

Modstand mod krig i Syrien

Flagdag mødes med protester

Det er officiel flagdag for danske udsendte soldater. Fredskrigsbevægelsen går på gaden og advarer mod en ny militæraktion i Syrien.

Den 30. august var der protester imod dansk deltagelse i et angreb på Syrien i København, Aarhus og Odense. Her er det fra København.
1 af 1

Nej Til Krig har allerede afholdt demonstration i København, Odense og Aarhus mod dansk krigsdeltagelse i Syrien. Det skete den 30. august.

Bevægelsen afholder i dag atter protester i flere byer i anledning af flagdag for Danmarks udsendte. I København højtideligholdes flagdagen af det officielle Danmark med deltagelse af kongehuset, Folketinget, regeringen og det danske militær.

Der skal forhandles, parterne i Syrien skal jo leve sammen også de næste 100 år.
Tom Vilmer Paamand, Aldrig mere krig

"Flagdagen den 5. september er en udmærket dag at protestere mod dansk deltagelse i krigen mod Syrien. Jeg opfordrer til, at man finder sit eget sted i byen at gøre det", skriver Lene Junker Nej til Krigs Facebook-side .

Netop i Odense samles bevægelsen på Banegårdspladsen klokken 20, hvorefter forsamlingen går til byens centrale plads, Flakhaven foran Rådhuset.

"Tag lys og skilte med", opfordrer Lene Junker fra Nej til Krigs afdeling i Odense.

Ifølge Nej Til Krig vil et angreb på Syrien ikke gavne den civile befolkning, men tværtimod kræve flere ofre, skriver organisationen i en pressemedelelse, som fortsætter:

"En krig mod Syrien vil også optrappe konflikten i hele Mellemøsten. De bitre erfaringer fra krigene i Afghanistan, Irak og Libyen viser os, at krigene blot har ført til indsættelse af nye regimer, som er venlig stemte over for USA og NATO."

Eftertanke

Tom Vilmer Paamand fra hovedbestyrelsen i fredsbevægelsen Aldrig Mere Krig, mener, at tiden er moden til eftertanke. Han mener, at der er skabt momentum, efter at USA's præsident Barack Obama har følt sig nødsaget til at forelægge et eventuelt angreb på Syrien for Kongressen og Senatet, hvilket udsætter angrebet en uge eller to.

- Verden tøver lige nu. USA sagde, at hvis Syrien overskred den røde linje, ville det få konsekvenser. Der er ikke sket noget endnu. Nu skal Obama tale med Kongressen. Det er et godt tegn, at der er vanskeligheder med at følge krigskursen. Og i Storbritannien er oppositionen ikke med på et angreb uden om FN, siger Tom Vilmer Paamand til Arbejderen og opfordrer verden til at lytte til FN.

- FN's generalsekrætær siger jo; giv freden en chance, lad være at slås, tal sammen. Lad jer ikke skrue op impulsivt. Lad være at optrappe. Jeg er enig. Der skal nedtrappes, snak sammen parterne imellem, mener han.

- Der skal forhandles, parterne i Syrien skal jo leve sammen også de næste 100 år. Vi skal have dialog, dialog, dialog. Og så duer det ikke at dæmonisere, slutter Tom Vilmer Paamand

USA-protest

På lørdag er der massive demonstrationer i USA mod landets ledere, der stiler mod konfrontation mod Syriens regering.

Anti-krigskoalitionen A.N.S.W.E.R arrangerer stor protest i Washington.

- Modstanden mod en ny krig er overalt. Den tvang Obama-administrationen til at træde et skridt tilbage og forhindrede den overhængende fare for bombninger her og nu, siger landskoordinator i bevægelsen, Brian Becker i en pressemeddelelse.

Men han advarer mod, at Obama nu laver en aftale med højreorienterede høge som John McCain og Lindsey Graham, de to stærkt højreorienterede og magtfulde politikere i Kongressen og Senatet.

Brian Becker oplyser, at bevægelsen har døgn-fredsvagt foran Kongressen.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. sep. 2013 - 12:30   05. sep. 2013 - 12:30

Syrien

Anders Fenger
Skribent