19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

USA saboterede Annans fredsplan

Historien om et tragisk skibbrud

USA saboterede Annans fredsplan

FN præsenterede i 2012 en seks punkters fredsplan for Syrien. USA fik den væbnede opposition i Syrien til at sige nej. Og siden har Washington gjort alt for at optrappe konflikten og undgå fred, siger kritikere.

FN's udsending til Syrien, Kofi Annan, præsenterede sidste år en omfattende fredsplan, men den led en pinefuld død. Hvorfor?
FOTO: Ellen Burgwald
1 af 1

Der er i øjeblikket store forhåbninger til en aftale om at få international kontrol med kemiske våben i Syrien, som kan lægge op til en langsigtet aftale om fred.

Men glem den naive tro! USA vil gøre alt for at sabotere alle forsøg på fred, lyder det fra Nicolas J.S. Davies, forfatter til bogen "Blod på vore hænder". Bogen handler om USA's invasion og ødelæggelse af Irak. 

USA følger en plan for regimeskifte i Syrien. 
Nicolas J.S. Davies.

- USA har allerede undermineret mulighederne for våbenhvile i Syrien og en fredelig politisk overgang. Det har i virkeligheden fulgt en ganske sammenhængende politik for regimeskifte, modelleret nogenlunde efter deres succesfulde omstyrtelse af den libyske regering i 2011, siger han på den prisbelønnede amerikanske netportal Alternet.org

I Libyen gennemførte NATO 7700 luftangreb, smadrede Libyens luftforsvar i de tidlige faser af krigen og bombede derefter i hele landet. 

Også Haytham Manna, udenrigstalsmand for Syriens største legale oppositionskoalition inde i landet, National Coordinating Body for Democratic Change (NCB), er ikke i tvivl om, at USA har saboteret freden.

- Amerikanerne har snydt to eller tre gange. De har trukket i land i dét øjeblik en fredsaftale var tæt på. (...) En politisk løsning er stadig det eneste, der kan redde Syrien, sagde han til Belgiens største magasin Le Vif den 31. august i år.

NCB er en ikke-religiøs, ikke-voldelig, venstreorienteret koalition, vendt mod Syriens præsident Bashar al-Assad, som består af 15 grupper, der alle er imod udenlandsk intervention. NBC blev stiftet i juni 2011.

Fredsplanen

Nicolas J.S. Davies minder om, at Kofi Annan, FN's udsending til Syrien, i februar 2012 lancerede en ambitiøs fredsplan. Men at USA sikrede sig, at deres syriske allierede i den væbnede opposition mod Syriens regering ikke overholdt våbenhvilen, siger han.

Nicolas J.S. Davies kalder Annans fredplan "historien om et tragisk skibbrud". Kofi Annan, FN's tidligere generalsekretær, var ellers meget optimistisk i forhold til fredsplanen og dets seks punkter.

  • Våbenhvile overvåget af FN og beskyttelse af civile. Alle tunge våben ud af byerne.
  • Fri adgang for nødhjælp og journalister.

  • Ret til at forsamle sig og demonstrere fredeligt.

  • Frigivelse af politiske fanger.

  • Fjernelse af alle tunge våben fra byerne.

  • En politisk proces for dialog og fred.

Planen forpligtede parterne til at stoppe kampene og respektere en effektiv våbenhvile overvåget af FN.

- Til dette formål bør den syriske regering straks standse troppebevægelser i befolkningscentre og afslutte brugen af ​​tunge våben hér, sagde Kofi Annan dengang ifølge UN News Service og tilføjede, at planen indebærer to timers ophør af væbnet vold dagligt for at sikre nødhjælp til civile.

Samtidig henvendte han sig til den væbnede opposition, der siden 2011 har bekæmpet præsident Bashar al-Assads regering.

- Oppositionen skal stoppe kampene og arbejde sammen med FN om at stoppe væbnet vold i alle dens former, sagde han.

Nej til plan

Det syriske styre sagde ja til aftalen og den erklærede sig klar til våbenhvile, oplyste blandt andet dr.dk allerede den 27. marts 2012, 

På et møde den 1. april 2012 i Istanbul - altså ni dage før Annans våbenhvile skulle træde i kraft den 10. april - besluttede 70 lande i "Syriens Venner" imidlertid at skaffe midler til den væbnede opposition "Free Syrian Army" (FSA) og betale løn til dens soldater, mens Qatar og Saudi-Arabien lovede flere våben til dem, rapporterede CNN. Samtidig opfordrede Syriens Venner til at styrke sanktionerne mod Assad.

Udenrigsminister Villy Søvndal deltog i mødet. 

"Syriens Venner" er en international koalition - domineret af USA, Frankrig, Storbritannien og flere Golf-lande. Koalitionen fastholder, at Bashar-al Assad skal træde tilbage. Mødet lancerede, hvad franske embedsmænd senere omtalte som en "Plan B" for at eskalere krigen og underminere Annans fredsplan, siger Nicolas J.S. Davies til Alternet.org. 

Nedskudt

Annans plan blev endelig skudt helt ned den 3. juni af Sami al-Kurdi, talsmand for Free Syrian Army.

- Vi har besluttet, at vi ikke længere vil føle os forpligtet af planen. I stedet vil vi gå til angreb mod regeringsstyrkerne for at forsvare befolkningen, sagde han ifølge Ritzau.

Free Syrian Army har hovedkvarter i Tyrkiet og modtager våben fra Vesten og politisk støtte fra EU og blandt andet Danmark. Dets politiske gren er både Syrian National Council (SNC) med hovedkvarter i Paris. SNC indgår også i en bredere oppositionskoalition, Nationalkoalitionen, der ligeledes får vestlig opbakning.

Nyt forsøg

Den 29. juni fremlægger Kofi Annan endnu et fredsforslag på et møde i Genéve, Schweiz mellem de permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet - USA, Frankrig, Storbritannien, Kina og Rusland.

Dan en enhedsregering i Syrien med repræsentanter fra både opposition og det nuværende styre. Men politikere, der kan forpurre dialogen og overgangen til fred, bør ikke deltage, lyder det fra Annan ifølge BBC.

De vestlige magter havde kortvarigt droppet deres tidligere krav om at fjerne præsident Bashar-al Assad som det første skridt i en politisk overgang, så alle parter omsider kunne støtte på Annan-planen, skriver dagbladet The Guardian. 

Men USA og dets allierede afviste til sidst at underskrive resolutionen i FN's Sikkerhedsråd. De havde pludselig genoplivet deres tidligere krav om at fjerne Assad, siger Nicolas J.S. Davies.

– Der er på ingen måde nogen chance for, at den syriske opposition nogensinde vil indvillige i, at Assad eller hans  regimekumpaner med blod på hænderne skal deltage i et midlertidigt styrende organ, sagde USA's udenrigsminister Hillary Clinton ifølge CNN.

Rusland støttede Kofi Annans forslag, der dog døde, og Kofi Annan trådte skuffet tilbage som fredsmægler den 2. august 2012.

– Hans mission lykkedes aldrig, fordi Assads regime løbende brød sine løfter om at gennemføre FN’s seks-punktsplan, sagde USA’s FN-ambassadør Susan Rice bagefter ifølge BBC.

- Assad-regimets dage er talte. Det eneste spørgsmål er, hvor mange flere liv, der  skal gå tabt, før det falder, tilføjede hun.

USA-angreb?

Tirsdag fortalte Obama højtstående republikanske medlemmer af Kongressen, at angrebet på Syrien har videre perspektiver end en blot at straffe Assad.

- Det passer også ind i en bredere strategi, der over tid kan medføre, at den syriske opposition bliver styrket. Det diplomatiske, økonomiske og politiske pres, der kræves, skal fortsætte, så der i sidste ende sker en overgang, der kan bringe fred og stabilitet, ikke kun for Syrien, men til regionen, sagde han ifølge det britiske dagblad The Guardian.

Efter udtalelsen erklærede formanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren John Boehner og en række andre republikanske ledere, at de ville støtte præsidentens opfordring til militært angreb på Syrien.

Foreløbigt har Obama udsat afstemningen Senat og Repræsentanternes Hus om et angreb på Syrien, mens der forhandles om det russiske forslag om at sikre international kontrol med Syriens kemiske våben.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. sep. 2013 - 16:01   13. sep. 2013 - 17:33

Syrien

Anders Fenger
Skribent
Krigen i Syrien
  • Siden 2011 har der været væbnet opstand mod styret i Damaskus.
  • Over 250.000 er blevet dræbt.
  • 7,6 millioner syrere er interne flygtninge.
  • 4,8 millioner syrere er flygtet ud af landet. Heraf befinder 2,7 millioner sig i Tyrkiet, godt én million i Libanon og over 600.000 i Jordan.
  • USA, Qatar, Saudi-Arabien og en række vestlige lande har fra krigens start støttet den væbnede opposition.
  • Siden 22. september 2014 har USA og allierede gennemført luftangreb i Syrien mod Islamisk Stat.
  • Luftangrebene sker uden tilladelse fra den syriske regering.
  • Rusland indledte 30. september 2015 bombninger i Syrien mod IS og den væbnede opposition efter invitation fra den syriske regering.
  • Tyrkiet invaderede 24. august 2016 Syrien og begyndte at oprette en "humanitær korridor" ved grænsen.
  • Syriske regeringsstyrker kontrollerer 85 procent af landets befolkede områder.
  • 13.-14. december 2016 opnåede regeringsstyrker støttet af russiske fly og libanesiske allierede en total sejr i Syriens næststørste by, Aleppo.
  • 29. december 2016 blev en våbenhvileaftale fremlagt, foreslået af Rusland, Iran og Tyrkiet.
  • I februar 2017 startede fredsforhandlinger i Astana, Kasakhstan, der efterfulgtes af møder i Genève, Schweiz. 
  • 17. marts 2017 ruller tyrkiske tanks ind i den nordvestlige syriske Idlib-provins.
  • I marts 2019 er det meddelt, at Islamisk Stat kun besidder et mindre område i Syrien.
  • I februar 2020 kæmper jihadistiske grupper og tyrkiske soldater i den nordvestlige Idlib-provins mod syriske regeringsstyrker.

Kilder: CNN, FN, The Guardian, SANA, UNHCR