25 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Traume-ramt kan ikke få erstatning

Styrelse nægter at anerkende arbejdsskade

Traume-ramt kan ikke få erstatning

49-årige Allan Hansen fik konstateret posttraumatisk stress efter at have arbejdet under krigslignende forhold i udlandet. På trods af en række enige psykiatere og læger, kan han ikke få erstatning.

49-årige Allan Hansen blev syg efter at have arbejdet i udlandet for det danske entreprenør-firma Pihl & Søn. Her var han udsat for en række traumatiserende episoder, blandt andet dødstrusler.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Den 49-årige jord- og betonarbejder Allan Hansen kan ikke få arbejdsskadeerstatning for den posttraumatiske stress, PTSD, som han pådrog sig under arbejde i udlandet for det danske entreprenør-firma Pihl & Søn.

Jeg er blevet kasseret som et andenrangsmenneske.
Allan Hansen, PTSD-ramt

Det på trods af at en række enige læger og psykiatere, som har undersøgt Allan Hansen, vurderer, at hans lidelse skyldes en række traumatiserende episoder, blandt andet dødstrusler, under arbejdet for den danske entreprenør.

Pihl & Søn og Arbejdsskadestyrelsen vil derimod ikke anerkende hans lidelse som en skade, han har fået af arbejdet.

>> LÆS ALLAN HANSENS HISTORIE HER: Så døden i øjnene i Uganda

Faglig sekretær i 3F Kalundborg, Gunver Jensen, som i 2007 anmeldte sagen til Arbejdskadestyrelsen efter Allan Hansen endelig brød sammen efter en dødstrussel på Jamaica, foklarer:

- Allan har været udsendt masser af gange for Pihl & Søn og har oplevet nogle helt ekstreme situationer.

- Alligevel har vi siden 2007 måttet kæmpe for at få Pihl & Søn til at anerkende Allans arbejdsskade. Men vi bliver mødt af en mur af tavshed. Det eneste, de henviser til, er et brev, hvor Allans projektleder i Jamaica skriver, at Allan er fuld af løgn, siger Gunver Jensen til Arbejderen.

Forhenværende arbejdsmiljøchef i det nu konkursramte Pihl & Søn, Lasse Bentsen, mener, at han har handlet korrekt og svaret på Arbejdsskadestyrelsens spørgsmål.

- Jeg får en forespørgsel fra Arbejdsskadestyrelsen om Allan Hansen, og så spørger jeg produktionschefen på Jamaica og citerer ham. Hvad skulle jeg ellers gøre?

Hos Arbejdsskadestyrelsen vil man ikke udtale sig i den konkrete sag. Istedet oplyser styrelsen, at man generelt i sager, hvor der er belastninger, der strækker sig over mange år, forsøger at få afklaret sammenhængen mellem de beskrevne belastninger og udviklingen af sygdommen.

"Det er ikke tilstrækkeligt at have været udsat for voldsomme exceptionelle belastninger, hvis det ikke udløser sygdom. Der skal være sammenhæng mellem disse belastninger og den efterfølgende konstaterede sygdom", skriver styrelsen i en mail til Arbejderen.

Allan Hansen er skuffet over, at hans tidligere arbejdsgiver ikke vil anerkende, at han er blevet syg af de mange farlige opgaver, han har udført for Pihl & Søn rundt om i verden.

- Jeg er blevet kasseret som et andenrangsmenneske. Blevet tømt, opbrugt og skubbet ind til siden. Så kan jeg ligge der og rådne op... Det er uretfærdigt. Det værste er, at jeg ikke kan arbejde mere. At jeg ikke har noget at stå op til, siger Allan Hansen til Arbejderen.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. nov. 2013 - 16:05   04. nov. 2013 - 16:15

Arbejdsliv

as@arbejderen.dk
Allan Hansen-sagen

Den 49-årige jord- og betonarbejder Allan Hansen får Posttraumatisk Stress (PTSD) efter at have været udstationeret for det danske entreprenørfirma Pihl & Søn.

En række læger og psykiatere har undersøgt Allan Hansen og er enige om at hans lidelse skyldes traumatiserende oplevelser på jobbet.

Alligevel vil Arbejdsskadestyrelsen ikke anerkende Allan Hansens lidelse som en arbejdsrelateret sygdom eller en arbejdsskade.

Allan Hansen har netop fået sit femte afslag på at få anerkendt hans lidelse som en arbejdsskade.

>> LÆS ALLE ARTIKLER I SAGEN HER

Posttraumatisk Stress (PTSD)

Posttraumatisk stress (PTSD) er en videnskabeligt dokumenteret psykisk lidelse, som er anerkendt af FN's Verdenssundhedsorganisation, WHO.

Især torturofre og krigstraumatiserede mennesker bliver ramt af PTSD.

Mennesker med PTSD har symptomer som flashbacks, søvnforstyrrelser, mareridt, angstreaktioner, umotiveret vrede og irritabilitet, koncentrationsbesvær og hukommelsesproblemer.

PTSD er ofte ledsaget af andre psykiske lidelser, hvor depression er den hyppigste.

Mennesker med PTSD har svært ved at varetage et arbejde, tage en uddannelse, klare en hverdag, tage sig af en familie og danne sociale relationer.

PTSD skader hukommelsen og gør det svært at huske og lære et nyt sprog og lære nye ord og grammatik.