Om hurtige tog og hurtige penge
Blogs

Om hurtige tog og hurtige penge
Venstre vil hellere sikre lavere skat til udenlandske olieselskaber end hurtigere tog til borgerne.
Sporene er lagt til den togplan, der kan sikre kortere rejsetider. En times rejse mellem de store byer og elektriske tog til gavn for miljø og klima.
Prisen er, at de udenlandske olieselskaber skal betale samme skat som de danske selskaber, der udvinder olie i Nordsøen. Det burde jo ikke være kontroversielt. Men Venstre vil hellere sikre lavere skat til udenlandske olieselskaber end hurtigere tog til borgerne. Alle de tunge lobbyister var sendt i byen for olieindustrien og professorer har fået temmelig lukrative bijob, når de har talt industriens sag.
Alle de tunge lobbyister var sendt i byen for olieindustrien.
Togstriden siger meget om prioriteterne hos Folketingets partier. Men har også udstillet det næsten komiske i, at alle former for skattestigninger mødes med samme argumenter fra borgerligheden. Automatreaktionen om at ”det koster danske arbejdspladser” kommer uanset, at det burde være indlysende, at olien ikke kommer til at flytte sig til udlandet. Og de få firmaer, der ikke vil investere fremhæves på bekostning af de mange, der siger, de gerne vil.
Diskussionen har også rejst debatten om betalte eksperter i medierne. Den hilser jeg velkommen, selvom den med fordel kunne udstrækkes til en overvejelse om, hvorvidt nyhedsudsendelser bør bruge bankernes cheføkonomer som eksperter i forhold til politiske løsninger.
Hvis professorer eller tidligere vismænd betales for at lave arbejde for virksomheder, må det som minimum fremgå klart, at det er fremme af private interesser og ikke forskning, der bedrives. Dertil kunne professorerne nok med fordel være lidt mere kræsne i forhold til hvilken vogn, de lader sig spænde for.
Dernæst må det undre, hvor indædt de borgerlige kæmper for at bevare det skattehul, de skabte til udenlandske selskaber. I dag kan de udenlandske olieselskaber selv bestemme, om de vil betale mindre i skat end de danske olieselskaber. Ved en harmonisering af reglerne kan vi sikre større skatteindtægter og udbygge jernbanenettet for 28,5 milliarder kroner.
Det kan give hurtigere tog og mindske både trængsel og miljøbelastning. Men det ser ikke ud til, at det bliver et farvel til hurtige penge, politiske automatreaktioner og betalte eksperter.