07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fona-ansatte varslet ned i løn

Mister 2-3000 kroner om måneden

Fona-ansatte varslet ned i løn

Udsigten til underskud på årets regnskab får elektronikkæden Fona til at fyre 500 ansatte og genansætte dem til en lavere løn. 30 bliver fyret som følge af butikslukninger.

De ansatte i landets FONA-forretninger får valget imellem at vinke farvel til 10 procent af deres løn eller vinke farvel til jobbet.
FOTO: FONA
1 af 1

F Group, som blandt andet driver elektronikkæden Fona, har varslet 500 fudtidsansatte imellem fem og 10 procent ned i løn, svarende til imellem 2000 og 3000 kroner om måneden.

Folk er utrygge, derfor finder de sig i det.
Mette Høeg, HK

Spareprogrammet gennemføres ifølge administrerende direktør Michael Kjær for at undgå at lukke butikker.

- Vi vil hellere opretholde arbejdspladser, så vores ansatte fortsat har mulighed for at tjene penge, siger direktøren til Arbejderen.

Ifølge Michael Kjær, som også er formand for arbejdsgiverforeningen Dansk Erhverv, forventer butikskæden et underskud ved udgangen af dette regnskabsår i størelsesordenen 20 millioner kroner.

Butiksansatte betaler

Lønnnedgangen gennemføres ved, at alle de ansatte bliver fyret for at komme fri af de nuværende kontrakter. Derefter bliver de genansat under de nye forhold. De ansatte har fået to uger til at overveje, om de vil accepterer de nye lønninger. De, der ikke accepterer, bliver ikke genansat og er dermed altså fyret.

Det er de butiksansatte i Fonas 61 butikker, der betaler den højeste pris med udsigt til at gå 10 procent ned i løn. Virksomhedens kontoransatte står til en fem procents lønnedgang - og det er helt fair, mener Michael Kjær:

- De butiksansatte har en særlig mulighed for at hente de fem procent i provision. Derved får de ansatte muligheden for at hente deres løn hjem og går kun fem procent ned ligesom alle andre - også direktionen.

Betyder 5-10 procent ikke mere for dem, der tjener 22.000 om måneden, end det gør for dig?

Procenter af større beløb vil altid være større. Alle bliver ramt forholdsmæssigt ens.

Massefyringer

Selvom spareprogrammet fokuserer på lønnedgang frem for fyringer, er det også besluttet at lukke fire butikker. Det sender 30 ansatte ud i arbejdsløshed.

Ifølge Mette Høeg, formand for de ansattes fagforening HK Handel i København, er det netop frygten for fyringer, der får de ansatte til at acceptere, at den løn, de har opbygget gennem mange års overenskomstforhandlinger, bliver strøget på en gang.

- Folk er utrygge, derfor finder de sig i det. Det er jeg ikke i tvivl om. På et marked, hvor der ikke er mange jobs og utrygheden lurer, holder du dig til det, du har, siger Mette Høeg til Arbejderen.

Hvor det tidligere mest har været indenfor industrien, at lønnedgang er presset igennem med trusler om fyringer og lukning af arbejdspladser, er det nu også på vej ind på butiksområdet.

- Det har ikke været almindeligt på handelsområdet, men vi er begyndt at se det. Der har været mange masseafskedigelser i år, og det presser folk, siger formanden for HK Handel.

Selvom F Group er overenskomstdækket, er kun få af de butiksansatte medlemmer af HK, og der er ingen tillidsrepræsentanter i de 61 Fona butikker.

Tavse ansatte

Udover Fona-kæden driver F Group A/S to reparationsværksteder under navnet Elektronik-Centret.

På værkstederne i Viby og Skovlunde er omkring halvdelen af de ansatte organiseret i fagforeningen Dansk Metal, mens resten er uorganiserede eller medlemmer af gule fagforeninger.

Ingen af de ansatte på Elektronik Centret ønsker at udtale sig af frygt for konsekvenserne, men Arbejderen erfarer, at der er stor skuffelse over det varslede indhug i lønnen ude på arbejdspladserne. Alligevel accepterer de ansatte lønnedgangen, da alternativet er at blive fyret.

Der er ikke klarhed over, hvad de fem procents lønnedgang samlet vil betyde i kroner og øre, da virksomheden benytter sig af et lukket lønsystem, hvor hver ansat selv forhandler løn. Et bud lyder dog på, at nogle ansatte vil miste omkring 1400 kroner om måneden.

Faglig sekretær i Dansk Metal, Jan Hendriksen, er selv tidligere tillidsrepræsentant på Elektronik Centret i Skovlunde. Det er ham, som nu har kontakt til de ansatte i virksomheden.

- Man kunne selvfølgelig vælge at rejse en sag for at starte en forhandlingsproces, men der er ikke en tro på, at det kan føre til noget ude på arbejdspladsen, forklarer han til Arbejderen.

- Det er et område, som befinder sig i en konkurrencesituation, hvor rigtigt meget arbejde flytter til udlandet. Bare sidste år flyttede det næststørste reparationsværksted til Sverige, og en del af dem, der dengang blev fyret, arbejder nu på Elektronik-Centret.

Ifølge Jan Hendriksen er reparationsbranchen ved at forsvinde, fordi flere køber nyt i stedet for at få repareret defekt elektronik. Derudover er det billigere at få udført reparationer i vores nabolande, heriblandt Sverige.

Han understreger dog, at de ansatte på Elektronik-Centret langt fra er højt lønnede.

- Af de virksomheder, vi modtager lønstatistik fra, er det her den lavest lønnede arbejdsplads i branchen, siger Jan Hendriksen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. okt. 2013 - 10:05   03. okt. 2013 - 11:28

Arbejdsmarked

as@arbejderen.dk
Fakta om FONA
  • Fona-kæden består af 61 butikker over hele landet samt to reparationsværksteder, Elektronik Centret, i Skovlunde og Viby.

  • Fona-kæden ejes af F Group A/S, som blev dannet i 2001 gennem en fusion af Fona-gruppen og Fredgaard-koncernen.

  •  I 2012 havde Fona-kæden en omsætning på lidt over to milliarder

  • F Group er ejet af MMP Invest (60%) og Elkjøp Nordic (40%), som også driver Elgiganten.