25 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Systemet svigter traumatiserede

Advokat om arbejdsskader:

Systemet svigter traumatiserede

Arbejdsskadestyrelsen har indført en seks-måneders regel, som spænder ben for at PTSD-ramte Allan Hansen kan få erstatning for sin arbejdsskade, fortæller advokat Mads Pramming.

Advokat Mads Pramming har ført over 100 arbejdsskadesager for PTSD-ramte soldater. I øjeblikket repræsenterer han 70 soldater med posttraumatisk stress.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Sagen om Allan Hansen, som fik posttraumatisk stress, PTSD, i forbindelse med sit arbejde for det danske entreprenørfirma Pihl & Søn, er langt fra enestående, fortæller advokat Mads Pramming.

Han fører i øjeblikket arbejdskadesager for over 70 PTSD-ramte soldater.

Det er dybt problematisk at Arbejdsskadestyrelsen ikke lytter til fagkundskaben når det gælder psykiske arbejdsskader.
Mads Pramming, advokat

- Allan Hansens sag er en klassisk sag hvor, alle læger og psykiatere, som har undersøgt ham, er enige om, at Allan har fået PTSD på grund af sit arbejde. Alligevel afviser Arbejdsskadestyrelsen at anerkende lidelsen som en arbejdsrelateret lidelse, siger han til Arbejderen.

Når der er tale om den psykiske lidelse PTSD, gælder nemlig den såkaldte seks-måneders regel. Den betyder, at for at kunne få erstatning skal den PTSD-ramte have opsøgt en læge indenfor et halvt år efter "ulykken" på jobbet.

- Der er ingen lov, der siger, at man skal have været til læge indenfor et halvt år for at kunne få anerkendt sin arbejdsskade. Det er simpelthen en praksis, der er opstået i Arbejdsskadestyrelsen, forklarer Pramming.

Mads Prammings mange soldatersager og en mediestorm tidligere på året betød, at regeringen valgte at afskaffe seks-måneders reglen for PTSD-ramte soldater.

Derimod gælder den stadig for Allan Hansen og de tusindvis af brandmænd, politifolk, socialpædagoger og andre civile faggrupper, der risikerer at blive udsat for livstruende situationer eller længerevarende psykiske belastninger.

Mads Pramming opfordrer regeringen til at tage skridtet fuldt ud og afskaffe seks-måneders reglen for alle PTSD-ramte, uanset hvor de arbejder.

- Det er jo dybt problematisk, at Arbejdsskadestyrelsen ikke lytter til fagkundskaben, når det gælder psykiske arbejdsskader, men tværtimod sætter spørgsmålstegn ved deres konklusioner. Det kunne man jo ikke forestille sig, hvis der var tale om et brækket ben eller hudkræft.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. nov. 2013 - 16:55   04. nov. 2013 - 17:00

Arbejdsliv

as@arbejderen.dk
Allan Hansen-sagen

Den 49-årige jord- og betonarbejder Allan Hansen får Posttraumatisk Stress (PTSD) efter at have været udstationeret for det danske entreprenørfirma Pihl & Søn.

En række læger og psykiatere har undersøgt Allan Hansen og er enige om at hans lidelse skyldes traumatiserende oplevelser på jobbet.

Alligevel vil Arbejdsskadestyrelsen ikke anerkende Allan Hansens lidelse som en arbejdsrelateret sygdom eller en arbejdsskade.

Allan Hansen har netop fået sit femte afslag på at få anerkendt hans lidelse som en arbejdsskade.

>> LÆS ALLE ARTIKLER I SAGEN HER

Psykiske arbejdsskader fejes af bordet

I 2012 modtog Arbejdsskadestyrelsen 4.468 anmeldelser om psykiske arbejdsskader eller arbejdsrelaterede sygdomme. Af dem blev kun 187 sager anerkendt. Med andre ord afviste Arbejdsskadestyrelsen 96 procent af anmeldelserne.