19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Israel borer efter olie på besat jord

Omstridt fund på Vestbredden

Israel borer efter olie på besat jord

Der er fundet masser af olie midt på Den Grønne Linje, der formelt adskiller Israel og de besatte områder. Israel vil have olien for sig selv, selvom det meste olie tilsyneladende ligger under besat palæstinensisk jord.

Israel forhindrer palæstinenserne i at få fat i deres egen olie. I stedet går olien, der ligger inde på den besatte Vestbred til det israelske olieselskab Givot Olam. Området over olien er blevet udnævnt til træningsområde for Israels militær.
FOTO: Joshua Doubek
1 af 1

Israelske investorer åbnede i jubel champagneflaskerne i sidste måned efter nyheden om, at Israel snart kan slutte sig til klubben af olieproducerende lande. Der er nemlig fundet et stort oliefelt på Den Grønne Linje lige ved Vestbredden, som Israel besatte i 1967.

Det israelske firma Givot Olam slog endelig fast, at der er meget større oliereserver på Meged-5-borefeltet end tidligere anslået.

Israel nyder de økonomiske frugter af besættelsen ved at udnytte ressourcer, som tilhører palæstinenserne. 
Dror Etkes.

Selskabet har allerede solgt for 40 milliarder dollars olie fra feltet siden starten i 2011. Nu mener firmaet, at feltet rummer så meget som 3,5 milliarder tønder olie. Det svarer til en syvendedel af golfstaten Qatars påviste oliereserver.

Flytter muren

Det er dog uklart, hvor mange af disse nyfundne olierigdomme, som faktisk tilhører Israel. Borefeltet ligger nemlig lige på den såkaldte Grønne Linje, som i 1948 ​udgjorde våbenstilstandslinjen, der formelt adskiller Israel fra de besatte palæstinensiske områder.

Ifølge palæstinensiske embedsmænd har Israel flyttet sin mur mellem Israel og Vestbredden længere ind på Vestbredden for at give Givot Olam uhindret adgang til oliefeltet, der ligger mellem den israelske by Rosh HaAyin og den palæstinensiske landsby Rantis nordvest for storbyen Ramallah.

Dror Etkes, israelsk forsker, der sporer ulovlige israelske aktiviteter på Vestbredden, oplyser til tv-stationen Al Jazeera, at Meged-5 lige nu befinder sig 24 meter indenfor Den Grønne Linje - altså inde på palæstinensisk jord.

Israel og Givot Olam har dog forhindret palæstinensernes adgang til feltet og hævder, at det østlige område af Meged-5-feltet på Vestbredden er en israelsk militær træningsbane. Israelske medier har været afskåret fra at filme eller fotografere stedet.

- Jeg er dog uvidende om, at nogen militær øvelse overhovedet har fundet sted i området, siger Dror Etkes.

250 km2 med olie

Selv om den israelske energi- og vandministerium afviser at udtale sig offentligt om Meged-5-feltet, siger en højtstående israelsk embedsmand til Al Jazeera, at området omfatter mindst 125 kvadratkilometer og muligvis så meget som 250 kvadratkilometer.

Ifølge Oslo-aftalerne mellem Israel og palæstinenserne fra 1991 er Israel forpligtet til at samordne efterforskning efter naturressourcer i delte territorier med Det Palæstinensiske Selvstyre og indgå aftaler om, hvordan ressourcerne bliver fordelt.

- Virkeligheden er, at Israel nyder de økonomiske frugter af besættelsen ved at udnytte ressourcer, som tilhører palæstinenserne, siger Dror Etkes.

Han bliver bakket op af Ashraf Khatib, embedsmand i det palæstinensiske selvstyre, der mener, at besættelsen handler om mere end at bosætte og beslaglægge jord.

- Israel profiterer massivt på at udnytte vores ressourcer. Der er masser af penge i det for Israel, hvilket er grunden til, at besættelsen er blevet så langvarig.

Jamil al-Mutaur, der er næstformand for det palæstinensiske selvstyres udvalg for lighed i miljøanliggender, truer nu med at sagsøge Israel ved de internationale domstole for sine ensidige operationer i Meged-5.

Han får støtte af israeleren Gidon Bromberg, der er leder af miljøbevægelsen Friends of the Earth i Mellemøsten.

- Hvis der er reserver af olie under de besatte områder, så skal Israel så absolut samarbejde med selvstyret om at udvinde dem, siger han.

Kritik fra Verdensbanken

Oliefundet i Meged-5 kommer kort efter, at en rapport fra Verdensbanken konkluderer, at Israel ødelægger ethvert håb om, at en fremtidig palæstinensisk stat kan blive økonomisk levedygtig.

Ifølge Verdensbanken forhindrer Israels besættelse palæstinenserne i at udnytte de vigtigste naturressourcer - enten ved at plyndre dem eller ved at gøre dem utilgængelige for palæstinenserne ved at flytte grænsedragningerne og erklære nye områder for "militære zoner".

I rapporten fokuserer Verdensbanken på et stort område af Vestbredden, udpeget som område C i Oslo-aftalerne. Områderne er under Israels fulde kontrol, og staten har her bygget over 200 bosættelser.

Område C dækker næsten to tredjedele af Vestbredden og indeholder de fleste af palæstinensernes store naturressourcer, herunder landbrugsjord, vand, det Døde Havs mineraler, stenbrud og arkæologiske områder.

Olieboom

Israels energi- og vandministerium er ledt af Silvan Shalom, der ønsker at indlemme C-områderne i Israel.

Ifølge Verdensbanken kan Det Palæstinensiske Selvstyre opnå mindst 3,4 milliarder dollars i ekstra indtægt om året, hvis de får fuld kontrol over C-områderne. Tallet tager ikke højde for det forventede boom i olieindtægter.

- At frigøre potentialet og lade palæstinenserne få ressourcerne i C-områderne, ville give luft til helt nye områder for økonomisk aktivitet og sætte økonomien på en kurs mod bæredygtig vækst, siger Mariam Sherman til Al Jazeera.

Hun er Verdensbankens direktør på Vestbredden og i Gaza.

Verdensbanken er en international lånebank, der yder lån og anden bistand til økonomisk trængte lande og områder, ofte med krav til regeringerne om at indføre mere privatiseringer og åbne landets økonomi.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. nov. 2013 - 14:45   07. nov. 2013 - 14:45

Palæstina

Anders Fenger
Skribent
Den Grønne Linje
  • Den Grønne Linje er navnet på våbenstilstandslinjen fra 1949, som blev etableret mellem Israel og naboerne, Egypten, Jordan, Libanon og Syrien efter den arabisk-israelske krig i 1948
  • Indtil vedtagelsen af Oslo-aftalerne i 1993 refererede begrebet «besatte områder» til de områder af Palæstina, der blev besat under seksdageskrigen i 1967 - Østjerusalem, Vestbredden og Gaza. 
  • Israel besatte i 1967 også andre områder som de syriske Golanhøjder, som fortsat er under israelsk besættelse.
  • Frem til Israels tilbagetrækning i 2000 fra Gaza var også den sydlige del af Libanon besat af Israel.
Givot Olam
  • Det israelske olieselskab Givot Olan har søgt efter olie og gas siden 1992.
  • Oliefeltet Meged blev fundet i 2004 og i april samme år gav den israelske regering selskabet licens til at udnytte olien på et område på 243 kvadratkilometer.
  • I  juni 2006 udvidede den israelske regering Givot Olam tilladelse til at udvide feltet med 110 kvadratkilometer syd for Meged-5.
  • I februar 2011 begyndte Givot Olam test-produktionen af den første olie og gas fra feltet, som er selskabets første kommercielle oliefelt.
  • På Givot Olams hjemmeside: givot.co.il/english/article.php?id=118 ligger et kort over felterne. Af kortet fremgår det, at selskabet betragter hele den besatte Vestbred som en del af Israel.

Kilde; Givot Olam