25 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Er PTSD-regel også afskaffet for civile?

Allan Hansen-sag skaber politisk tvivl

Er PTSD-regel også afskaffet for civile?

I kølvandet på historien om jord- og betonarbejderen Allan Hansen, som ikke kan få erstatning for sin posttraumatiske stress, er der opstået tvivl blandt politikere og Arbejdsskadestyrelsen om hvorvidt den omstridte seks-måneders regel fortsat gælder for civile.

Imens den omstridte seks-måneders regel er blevet afskaffet for soldater md posttraumatisk stress, er der tvivl om hvorvidt reglen fortsat gælder for civile.
FOTO: Morten Stricker/Scanpix/Midtjyske Medier
1 af 1

Det vækker forundring hos to arbejdsmiljøordførere og en forsvarsordfører, at PTSD-ramte Allan Hansen ikke kan få arbejdsskadeerstatning for sin lidelse, på trods af at en række læger er enige om at lidelsen er opstået under hans arbejde for Pihl & Søn.

Man bør være åben for en anden og bredere bevisførelse, når det gælder symptomdebut på PTSD. Også for civile.
Jakob Ellemann-Jensen, Venstre

De troede, at den såkaldte seks-måneders regel var blevet afskaffet for alle da man for nyligt afskaffede reglen for soldater. Seks-måneders betyder at den PTSD-ramte skal have været til læge indenfor det første halve år efter traumet, for at få tilkendt arbejdsskadeerstatning.

Men chefkonsulent i Arbejdsskadestyrelsen, Merete Roos, slår fast, at seks-måneders reglen principielt stadig gælder for civilt ansatte. Det skaber undren hos SF's arbejdsmiljøordører, Eigil Andersen, som mener at reglen er afskaffet for alle.

- Den alt for firkantede og urimelige regel om lægebesøg inden for seks måneder efter den traumatiske hændelse har vi fået ophævet, både for krigsveteraner og lønmodtagere i det civile arbejdsliv, siger Eigil Andersen til Arbejderen.

I Enhedslisten er beskæftigelsesordfører Jørgen Arbo-Bærh også overrasket over Allan Hansen-sagen. Han var i oktober til møde med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen og repræsentanter fra Arbejdsskadestyrelsen.

- Her fik vi at vide at man ville afskaffe seks-måneders reglen på alle områder. Derfor undrer jeg mig meget over den afgørelse. Som udgangspunkt mener jeg, at når lægerne vurderer at en person har fået PTSD af sit arbejde, så skal sagen anerkendes og den PTSD-ramte have erstatning.

Lempet, men ikke afskaffet

Chefkonsulent i Arbejdsskadestyrelsen Merete Roos fortæller, at selvom reglen ikke er afskaffet, er den blevet lempet.

- Den PTSD-ramte skal ikke ikke længere kunne dokumentere at samtlige, men blot nogle af symptomerne er opstået indenfor det første halve år. Sygdommen skal dog være fuldt udviklet et til to år efter den traumatiserende oplevelse for at lidelsen kan anerkendes som en arbejdsrelateret sygdom.

Men det er der intet nyt i, mener advokat Mads Pramming, som har ført over 100 PTSD-sager for krigsveteraner.

- Det har altid været nok med enkelte symptomer. Der er intet nyt i det her. For mig står det helt klart, at seks-måneders reglen kun er afskaffet for veteraner, siger han til Arbejderen.

Venstres forsvarsordfører, Jakob Ellemann-Jensen, som var med til at afskaffe den omdiskuterede seks-måneders regel for soldater med PTSD, mener at der er brug for at kigge mindre firkantet på sagerne i Arbejdsskadestyrelsen.

- Det, der fik mig op af stolen med veteranerne, var at Arbejdsskadestyrelsen behandlede sagerne så firkantet, at man ikke kunne få anerkendt sin sag, hvis ikke den PTSD-ramte veteran havde været til læge indenfor et halvt år efter den traumatiserende oplevelse. Man kan jo sagtens forestille sig, at en person går med symptomerne længe uden at opsøge en læge. Det er et problem, og man bør være åben for en anden og bredere bevisførelse, når det gælder symptomdebut på PTSD. Også for civile.

Enhedslistens Jørgen Arbo-Bærh vil gå til ministeren og bede om en afklaring.

- Sagen viser at Arbejdsskadestyrelsen er alt for konservativ. De afviser alt for mange psykiske arbejdsskadesager. Det skal der laves om på, mener Jørgen Arbo-Bærh.

Det har, på trods af gentagne forsøg, ikke været muligt at få en kommentar fra Beskæftigelsesministeriet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. nov. 2013 - 06:47   07. nov. 2013 - 10:00

Arbejdsmiljø

as@arbejderen.dk
Allan Hansen-sagen

Den 49-årige jord- og betonarbejder Allan Hansen får Posttraumatisk Stress (PTSD) efter at have været udstationeret for det danske entreprenørfirma Pihl & Søn.

En række læger og psykiatere har undersøgt Allan Hansen og er enige om at hans lidelse skyldes traumatiserende oplevelser på jobbet.

Alligevel vil Arbejdsskadestyrelsen ikke anerkende Allan Hansens lidelse som en arbejdsrelateret sygdom eller en arbejdsskade.

Allan Hansen har netop fået sit femte afslag på at få anerkendt hans lidelse som en arbejdsskade.

>> LÆS ALLE ARTIKLER I SAGEN HER

Posttraumatisk Stress (PTSD)

Posttraumatisk stress (PTSD) er en videnskabeligt dokumenteret psykisk lidelse, som er anerkendt af FN's Verdenssundhedsorganisation, WHO.

Især torturofre og krigstraumatiserede mennesker bliver ramt af PTSD.

Mennesker med PTSD har symptomer som flashbacks, søvnforstyrrelser, mareridt, angstreaktioner, umotiveret vrede og irritabilitet, koncentrationsbesvær og hukommelsesproblemer.

PTSD er ofte ledsaget af andre psykiske lidelser, hvor depression er den hyppigste.

Mennesker med PTSD har svært ved at varetage et arbejde, tage en uddannelse, klare en hverdag, tage sig af en familie og danne sociale relationer.

PTSD skader hukommelsen og gør det svært at huske og lære et nyt sprog og lære nye ord og grammatik.