29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Er lovligt lig med legitimt?

Blogs

Jens Jonatan Steen
Analysechef hos tænketanken Cevea
Analysechef hos tænketanken Cevea som arbejder ud fra grundlæggende værdier om frihed, lighed og fællesskab. 31 år gammel. Uddannet cand.scient.adm.
Blogindlæg af Jens Jonatan Steen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Lørdag, 09. november, 2013, 10:00:01

Er lovligt lig med legitimt?

En overlagt asocial holdning til skatteunddragelse er blevet en indgroet del af det moderne kapitalistiske system, hvor advokater, revisorer og banker målrettet arbejder på at snyde fællesskabet.

De sidste uger har debatten om skatteunddragelse raset på de sociale medier og andre steder. Baggrunden er en dokumentarrække på DR1, hvor en række advokater, revisorer og banker velvilligt rådgiver kunder i skatteforhold, der medfører tabte skattekroner på flere milliarder kroner for den danske stat.

Det seneste program i rækken slog ned på den ellers velrespekterede Jyske Bank, som ikke bare har været min egen bank siden min første børneopsparing, men også min families bank, banken hvor bror blev udlært, og banken hvor mit yndlingshåndboldhold er blevet sponsoreret.

Kreative forslag fra Jyske Bank

En munter Jysk Bank rådgiver havde masser af kreative forslag til, hvorledes DR's undercoverjournalist kunne slippe af sted med at betale nul kroner i skat. Og hvis det ikke var nok, så kunne den friske rådgiver også foreslå en model, hvor man via en fancy fradragsfidus kunne malke den danske stat for 320.000 kroner i direkte fortjeneste.

Afsløringen af Jyske Banks medvirken til skatteunddragelse bekræfter, hvad der er blevet praksis flere steder i den danske bankverden: Det eneste mål overhovedet er profit. Gode gamle konservative dyder som samfundsansvar, lokalsamfund og anstændighed er endegyldigt skrottet til fordel for den kortsigtede nyttemaksimering.

Den overlagt asociale holdning til skatteunddragelse er blevet en indgroet del af det moderne kapitalistiske system, hvor advokater, revisorer og banker målrettet arbejder på at snyde og snylte på fællesskabet.  

Det er måske på tide, at vi ser mere kritisk på den overklasse, som hvert år flytter milliarder og atter milliarder ud af Danmark?

På globalt plan anslår den internationale organisation Tax Justice Network, at den samlede danske sum af værdier skattely nærmer sig astronomiske 275 milliarder kroner - og at beløbet stiger stadigt hurtigere i disse år.

Faktisk er beløbet steget med 200 milliarder kroner siden 2005. Var beløbet blevet beskattet - og hvis vi vælger en meget konservativ model, og kun beskatter det med en almindelig erhvervsbeskatning på 25 procent, selvom en stor andel sandsynligvis burde beskattes personligt og dermed langt højere - er samfundet siden 2005 gået glip af hele 50 milliarder kroner.

Jagt på bedragere i bunden af samfundet

Det er på baggrund af disse svimlende beløb ikke tilstrækkeligt at diskutere, hvad er lovligt og ulovligt. Vi har brug for fokus på de konkrete konsekvenser og den samfundseffekt, skatteunddragelsen har på det danske samfund. Jo flere der snyder – jo mere koster det for vores fælles samfundsinstitutioner som skole, børnehaver og forskning, som igen udgør forudsætninger for mange af de virksomheder, som ønsker at forlade Danmark.

Fordi noget er lovligt, så er det ikke ensbetydende med at det er legitimt eller ønskeligt. Fordi man ifølge loven kan gøre noget, så er det det ikke ensbetydende med, at man skal gøre det.

Vi har de senere år jagtet sociale bedragere i bunden af samfundet, vi har strammet regler og øget myndighedernes beføjelser. Med andre ord nøjes vi ikke med de eksisterende rammer og regler – de bliver sammen med den offentlige gabestok trukket frem igen og igen, som redskaber til at sende klare signaler og regulere en samfundsskadelig adfærd. Det er således ikke alene lovens bogstav, men også lovens intention, som vi forfægter i denne type af diskussioner.

Fordi man kan gøre noget, så betyder det ikke, at man partout skal gøre det! Derfor er det måske på tide, at vi ser mere kritisk på den overklasse, som hvert år flytter milliarder og atter milliarder ud af Danmark?