20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Svensk lavallov krænker faglige rettigheder

Europaråd underkender EU-domstol

Svensk lavallov krænker faglige rettigheder

Den såkaldte Lavallov krænker både strejkeret og fagbevægelsens ret til at forhandle, fastslår udvalg under Europarådet, som afviser lovgivning, som dikterer, hvad fagbevægelsen må stille af krav.

På Sluseholmen i København var der i 2006 - før den danske Lavallov blev vedtaget - konflikt mod uorganiseret udenlandsk arbejdskraft.
FOTO: Bille
1 af 1

Den svenske regerings tilpasning af lovgivningen til EU-domstolens dom over svenske bygningsarbejdere, som blokerede en byggeplads i Vaxholm, er i strid med internationale konventioner.

Det fastslår Den Europæiske komite for sociale rettigheder under Europarådet. Komiteen overvåger at medlemslandene efterlevet rådets sociale charter.

Vi har nu en ny retsopfattelse i Europa, efter Europarådets og ILO’s udtalelser. Det er på høje tid, at regeringen ophæver lavallovgivningen.
Claes-Mikael Jonsson, chefjurist i svensk LO .

Chartret forpligter medlemslandene til at sikre borgerne strejkeret og ret til at indgå kollektive overenskomster. 

De svenske faglige hovedorganisationer klagede for et år siden til komiteen over den svenske Lavallov, som de mener, krænker de faglige rettigheder. Og fagbevægelsen får nu medhold i sin klage.

Lavalloven begrænser fagbevægelsens muligheder for at true med konflikt for at få overenskomster med udenlandske firmaer, som udstationerer arbejdere i Sverige. Loven begrænser også de krav, som fagbevægelsen må stille til de minimumskrav, der er omtalt i udstationeringsdirektivet. I praksis betyder det, at udstationerede arbejdere kan arbejde på dårligere vilkår end deres svenske kolleger.

Loven blev indført i 2010 efter en konflikt på Vaxholm skole, hvor byggearbejderforbundene havde blokeret det lettiske firma Laval. EU-domstolen afgjorde, at konflikten var i strid med EU-lovgivningen og førte til, at den svenske arbejdsret efterfølgende dømte konflikten ulovlig og pålagde fagforeningerne erstatning til det lettiske firma.

Tidligere har en komite i FN's arbejdsorganisation, ILO, også kritiseret Sverige for loven og anbefalet, at de ændrer loven og betaler erstatningen tilbage til fagforeningerne.

Svensk LO er meget tilfreds med meldingen fra Europarådet: 

- Det er en meget positiv melding, som i princippet giver fagbevægelsen ret på hvert eneste punkt. Det betyder en skarp kritik af Lavallovgivningen. Vi har nu en ny retsopfattelse i Europa, efter Europarådets og ILO’s udtalelser. Det er på høje tid, at regeringen ophæver lavallovgivningen, siger svensk LO’s chefjurist, Claes-Mikael Jonsson.

Også i Danmark fik Lavalsagen konsekvenser, og førte til en dansk lov, som begrænser, hvilke krav fagbevægelsen kan rejse overfor udstationerende virksomheder. 

Artiklen har været bragt på eufagligt.dk.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. nov. 2013 - 10:07   26. nov. 2013 - 10:15

Sverige

Hans Brinkmann, EUfagligt.dk
Laval-sagen
  • Laval-dommen blev afsagt den 18. december 2007 af EU-domstolen. Den dømte de svenske bygningsarbejderes konflikt mod det lettiske firma Laval un Partneri for ulovlig.

  • Bygningsarbejderne konfliktede for at sikre samme løn til lettiske og svenske bygningsarbejdere. EU-domstolen afgjorde, at konflikten var en ulovlig begrænsning af den fri bevægelighed af tjenesteydelser og i strid med direktivet om udstationering af arbejdstagere.

  • Laval-dommen er blot én flere EU-domme, der alle slår fast, at faglige og sociale rettigheder må vige for EU-traktatens krav om kapitalens, arbejdskraftens, tjenesteydelsernes og varenes frie bevægelighed.

  • Også i Danmark fik Lavalsagen konsekvenser, og førte til en dansk lov, som begrænser, hvilke krav fagbevægelsen kan rejse overfor udstationerende virksomheder.