21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Industriområdet starter forhandlinger i dag

Slaget om nye overenskomster

Industriområdet starter forhandlinger i dag

Fra nu af og til der ligger et OK-forlig, vil alles øjne være rettet mod forhandlerne på det toneangivende industriområde.

Brug af vikarer er et stigende problem på mange industriarbejdspladser. Industriarbejderne mener vikarerne misbruges af arbejdsgiverne og vil have strammet op på de bestemmelser, som gælder i dag.
FOTO: Henning Bagger/Scanpix
1 af 1

I dag begynder forhandlingerne om nye overenskomster på det toneangivende industriområde, når CO-industri og DI mødes i Industriens Hus på Rådhuspladsen.

Kigger forhandlerne ud af vinduerne, kan de måske få øje på aktivister fra HK/Privat, der er blandt nogle af dem, der skal have nye overenskomster. HK'erne vil fra klokken 7 til 13:00 vil dele materialer ud til forbipasserende på Rådhuspladsen med deres krav til overenskomstforhandlingerne.

Da jeg gik i skole, var vi sgu ikke i tvivl om hvad en vikar var.

Gorm Eriksen, fællestillidsmand Siemens Windpower Aalborg

- For os er det kravene om overenskomst til alle og tryghed gennem uddannelse, der står øverst på ønskelisten, siger Simon Tøgern, formand for HK/Privat, til Arbejderen.

Han uddyber:

- I forhold til overenskomst til alle, så omfatter det vilkårene for vikarer, overenskomsternes dækningsområde og 50% reglen, som betyder, at vores medlemmer kun kan få overenskomst, hvis vi kan dokumentere, at 50 procent af de HK-ansatte er medlemmer af HK.

Til spørgsmålet om uddannelse møder HK/Privat op til overenskomstforhandlingerne med en stribe forslag til forbedringer af medlemmernes muligheder for løbende kompetenceudvikling og uddannelse.

Fond

I alt skal knap 590.000 lønmodtagere på det private arbejdsmarked have nye overenskomster, men det bliver forhandlingerne mellem CO-industri og DI, som vil få alles opmærksomhed fra nu af og indtil, der ligger et forlig, fordi industrien sædvanligvis lægger linjen for alle øvrige overenskomstområder. 

CO-industri repræsenterer 240.000 lønmodtagere, og arbejdsgiverne i DI forhandler på vegne af cirka 6.000 virksomheder, 

Danmarks største fagforbund 3F har 116.000 medlemmer ansat på industriens overenskomst. Hertil kommer medlemmer i byggebranchen, på gartnerier, i rengørinsgbranchen og en stribe andre private brancher.

Jesper Frid er formand for industrigruppen i 3F Aarhus Rymarken. Han fortæller til Arbejderen, at tillidsrepræsentanterne fra Østjylland som noget nyt har forberedt OK 2014 sammen med kollegerne fra 3F Aalborgs industriarbejdspladser.

- Tillidsrepræsentanterne mener, det er på tide, at overenskomsterne kaster nogle resultater af sig, som især tilgodeser medlemmerne af de overenskomstbærende forbund. De vil have, at ikke-medlemmer også er med til at betale for vedligeholdelse af overenskomsterne. Det kan ske ved, at arbejdsgiverne indbetaler et beløb per præsteret time til en fond, som udelukkende går til det formål, forklarer Jesper Frid og tilføjer, at kravet hænger tæt sammen med forsvaret for den danske model og hele aftalesystemet.

TR-beskyttelse

De to jyske afdelinger mener også, der er brug for bedre beskyttelse af tillidsrepræsentanterne, ligesom de vil have strammet op på brugen af vikarer.

Fællestillidsmand på Siemens Windpower i Aalborg, Gorm Eriksen, er én af de tillidsmænd, som har vikaransatte tæt inde på livet hver dag.

- Omkring halvdelen af kollegerne er ansat som vikarer og kan ryge ud af vagten fra den ene dag til den anden. Det må være meget urtygt, og det er helt urimeligt, siger han til Arbejderen.

Der er ikke noget i vejen med vikarernes arbejde, og de får samme løn, som de fastansatte. Alligevel mener Gorm Eriksen, der er brug for at præcisere, hvornår man er vikar.

- Det er forkasteligt, at arbejdsgiverne ansætter folk som vikarer i flere måneder, ja flere år. Da jeg gik i skole, var vi sgu ikke i tvivl om hvad en vikar var. Det var én, som blev hentet ind ved sygdom i nogle få dage, men ikke i halve eller hele år, lyder det forarget fra den nordjyske tillidsmand.

Arbejdstid

I Dansk Metal Randers forudser formand Henrik Leth da også, at overenskomstforhandlingerne byder på slagsmål om brug af vikarer, arbejdstid og udbetaling af genetillæg.

- Arbejdsgiverne har medvind, og de har fået blod på tanden, ikke mindst efter at de havde held med at afskaffe lærernes arbejdstidsaftale under sidste års lockout, mener Henrik Leth.

Udmeldingerne fra industriens arbejdsgivere er sparsomme. Men DI's administrerende direktør Karsten Dybvad har på ni møder rundt om i landet inviteret medlemsvirksomhederne til dialog om " hvordan vi – gennem overenskomsterne – bedst når målsætningen om at understøtte virksomhedernes konkurrenceevne".

Karsten Dybvad mener, der bliver tale om "komplicerede forhandlinger", og han har forberedt medlemmerne på, hvilke temaer fagbevægelsen forventes at stille med.


Hvad synes du er det vigtigste spørgsmål i overenskomstforhandlingerne? Deltag i debatten herunder:

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. jan. 2014 - 06:10   07. jan. 2014 - 11:00

OK 2014

noc@arbejderen.dk
Private overenskomster

Forhandlingerne mellem CO-industri og DI betegnes som gennembrudsoverenskomster.

Resultatet af de forhandlinger, der omfatter 240.000 ud af de ialt 590.000 ansatte, der skal have nye overenskomster, lægger de overordnede retningslinjer for resten af overenskomsterne på det private arbejdsmarled.

Derfor vil de øvrige overenskomster først blive forhandlet, når der er opnået forlig på industriens område.

De nye overenskomster skal træde i kraft de 1. marts i år og erstatter de eksisterende aftaler fra 2012.