11 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Det konstruerede oprør

Dokumentation

Det konstruerede oprør

Ulmende oprør og brutal politivold. Der florerer mange historier om situationen i Venezuela på de sociale medier for tiden, men man skal ikke tro på alt hvad man ser. Se de mest brugte billeder af det, der angiveligt er Caracas – men som viser sig at være Grækenland, Bulgarien og Egypten.

Den eksilcubanske Twitterkonto Ya Cuba har sendt dette billede med teksten: “SOS undertrykkelse i Venezuela. Det haster med at sprede dette billede i hele verden. Fra gaden i Venezuela den 12. februar.” Billedet er fra Chile, fremgår det af Al Jazeera.
"Dette blev gjort af PSUV's kriminelle, fascistoide regime", står der. Men billedet viser en baskisk aktivist, som er blevet tortureret i Spanien.
Da en gruppe herboende venezuelanere lørdag den 15. februar demonstrerede på Nytorv i København, brugte de dette foto som angivelig dokumentation for politivold i Venezuela. Billedet er delt via Twitter, men det er et velkendt billede fra Egypten.
Fra Twitterkontoen Raps Libertad kom dette billede med teksten: “Bemærk allesammen denne kæmpestore protestmarch, som blev gennemført i Tachira. Jeg tager hatten af - hvor vildt” Billedet er fra en demonstration for Catalonien i Spanien.
Den 13. februar tweetede venezuelanske Daniela Frias dette foto med teksten: “Du og jeg er begge venezuelanere, min ven”. Billedet er fra Bulgarien.
Amanda Gutierrez har på Twitter delt et billede, hvor en demonstrant i Venezuela tilsyneladende bliver tvunget til oralsex med en politimand. Billedet er fra en pornofilm fra USA.
“Nationalgarden bekymrer sig hverken for mennesker eller hunde”, skriver venezuelanske Carlos Humberto på Twitter. Billedet er fra Grækenland, fremgår det af Wikipedia.
Jonathan Mora har twittet “billede fra Tachira. Barn lemlæstet af de bolivarianske styrker”. Men det viste billede er fra Syrien.

Myndighederne slår hårdt ned på demonstranter i Venezuela, som viser deres utilfredshed med fødevaremangel og manglende demokratiske rettigheder.

En gennemgang viser, at man ikke skal tro på alt, hvad der deles på de sociale medier.

Sådan lyder essensen i de store mediers dækning af de sidste ugers uro i Venezuela.

Blandt andet Politiken beretter under overskriften "Et år efter Chávez: Gadekaos, vold og folkelige protester breder sig" om overdreven brug af vold mod demonstranterne. Som kilde henvises blandt andet til en strøm af billeder på sociale medier som Facebook og Twitter. De slipper ud af Venezuela, selvom myndighederne censurerer de sociale medier, hedder det.

Det kan ikke afvises, at der er problemer i Venezuela. Men en gennemgang viser samtidig, at man ikke skal tro på alt, hvad der deles på de sociale medier. Flere af de billeder af politivold i Caracas gader, som deles af enkeltpersoner og højreorienterede oppositionsgrupper fra Cuba og Venezuela, viser sig ved nærmere eftersyn at stamme fra Egypten, Grækenland, Syrien, Bulgarien og andre lande.

Se billedserien ovenfor.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. feb. 2014 - 07:47   22. feb. 2014 - 08:59

Venezuela

se@arbejderen.dk