Uacceptabelt at borgmester truer med fyringer
Blogs

Uacceptabelt at borgmester truer med fyringer
Borgmesteren i Esbjerg har truet med at fyre hele familieafdelingen, fordi der er brugt flere penge til udsatte børn end planlagt.
Vi har længe vidst, at kommuner føler sig økonomisk pressede. Alligevel har vi dog aldrig tidligere hørt om, at en borgmester har truet med at fyre en hel afdeling på grund af en tillægsbevilling.
Det drejer sig om borgmesteren i Esbjerg Kommune, hvor byrådet var nødt til at bevilge 50 millioner kroner ekstra til området for anbringelser og udsatte børn. Det fik borgmesteren til at tale med store bogstaver, hvor han truede med afskedigelser – om nødvendigt af hele familieafdelingen.
Dansk Socialrådgiverforening har bedt borgmesteren om en undskyldning – hvilket medarbejderne i afdelingen også har efterspurgt. Indtil videre uden resultat.
Et politisk pres kan i yderste konsekvens føre til dårlige børnesager.
Når vi beder om en undskyldning, så er det, fordi det er en ret alvorlig sag. Det er helt og aldeles uacceptabelt, at politikere truer kommunale medarbejdere i et forsøg på at få dem til at tilsidesætte faglige vurderinger på baggrund af økonomiske hensyn.
Det er netop et politisk pres, som det Esbjergs borgmester udtrykte med sin trussel om fyring, der i yderste konsekvens kan føre til dårlige børnesager – hvor der ikke bliver handlet fagligt forsvarligt, fordi systemet bliver presset af politiske og økonomiske signaler.
Dansk Socialrådgiverforening vil gerne advare imod, at tallene på bundlinjen bliver kommunernes vigtigste fokus på bekostning af borgernes retssikkerhed.
For Esbjerg er ikke den eneste kommune, hvor økonomi truer fagligheden, og dermed borgernes retssikkerhed. Et andet eksempel er hentet fra Guldborgsund Kommune, hvor en intern spareplan på anbringelsesområdet har fået Folketingets ombudsmand til at advare mod risikoen for, at børnenes rettigheder ikke respekteres. Ombudsmanden har modtaget spareplanen anonymt fra "en bekymret medarbejder".
Det fremgik blandt andet af spareplanen, at kommunen havde et mål om at hjemtage 30-40 procent af de børn, der er anbragt i plejefamilier. Planen er nu er taget af bordet på baggrund af socialrådgivernes faglige argumenter i de enkelte sager.
"Jeg har forståelse for, at kommunerne tænker i nye retninger i en trængt økonomisk situation, men det er et ufravigeligt krav, at lovgivningen overholdes", udtaler ombudsmanden.