21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Buschauffører fyret trods kommunal garanti

Offer for udlicitering

Buschauffører fyret trods kommunal garanti

Fyrede buschauffører bebrejder kommunen, at de havde sidste arbejdsdag den 8. august. Kommunen undlod - stik mod en skriftlig garanti - at fortælle den nye vognmand, at de skulle flyttes med over.

Tony Bjerrings job blev udliciteret. Nu er han fyret efter 15 år som buschauffør for Guldborgsund Kommune.
FOTO: privat
1 af 1

Fem buschauffører i Guldborgsund Kommune havde sidste arbejdsdag fredag de 8. august.

Da overtog en ny lokal vognmand skolebuskørslen i kommunen efter det private selskab Arriva, og bag rattet i busserne sad fem nye chauffører.

Garantien var intet værd. Kommunen har ganske enkelt ikke håndhævet klausulen.
Thorkild Holmboe-Hay, 3F

De fyrede chauffører og deres fagforening, 3F Guldborgsund, mener, at kommunen er rendt fra en skriftlig garanti i forbindelse med et nyt udbud, fordi kontrakten med Arriva var ved at løbe ud.

– Den garanti, kommunen skrev i udbudsmaterialet, var stensikker: hvis vi havde lyst til at følge med over til en ny vognmand, så var vi garanteret vores arbejde. Garantien var ikke til at tage fejl af, siger en af de fyrede, Tony Bjerring.

Han skal nu - efter 15 år som buschauffør for Guldborgsund Kommune - ud og se sig om efter et nyt job.

Tony Bjerring er rasende og chokeret over borgmester John Brædder, der ganske vist beklager fyringerne i et interview til DR's P4. men ellers forsikrer, at alt ved udbuddet er "gået rigtigt for sig."

Kommunens fejl

Episoden sker cirka et år efter, at 24 skraldemænd blev fyret i forbindelse med udlicitering af dagrenovationen. Da påstod kommunens politikere, at det var i strid med EU-lovgivningen at stille sociale klausuler, der garanterede de ansatte mod fyring.

Denne gang skrev kommunen en social klausul ind i udbudsmaterialet, men sagen ender alligevel som for et år siden - med fyresedler til de hidtidigt ansatte. Ifølge 3F fordi kommunen oplyser den nye vognmand, at der ikke var ansatte fra Arriva, der skulle følge med over i det nye firma.

–  Garantien var intet værd. Det er dybt kritisabelt, at hver gang der skal være kommunale udbud i Guldborgsund, og kommunen skifter entreprenør, så koster det medarbejderne deres arbejde, fastslår Thorkild Holmboe-Hay, Transportansvarlig i 3F-afdelingen, der har skrevet til kommunen og bedt om et formelt svar på, hvordan det kan være, at den sociale sikring af de ansatte svigtede.

Han forklarer, at fagbevægelsen mere eller mindre har fæstet sin lid til sociale klausuler eller kædeansvarsregler. Er de blot indskrevet i udbudsmaterialet, opfattes det som en sikkerhed mod afskedigelse ved virksomhedsoverdragelse, sikring af arbejdsmiljøforhold, lokale aftaler og lignende.

På trods af sagen med buschaufførerne, vil formand for 3F-afdelingen, Niels Henriksen, da heller ikke afskrive sociale klausuler som et værktøj til at sikre medlemmerne arbejde efter en virksomhedsoverdagelse.

Regler skal håndhæves

– Men skal klausulerne virke efter hensigten, forudsætter det, at der er nogen i den kommunale verden, som også er villige til at håndhæve dem, siger afdelingsformanden til Arbejderen.

3F Guldborgsund arbejder på at finde en model, der sikrer, at medlemmerne bliver i arbejde, når kommunen vælger at lade private firmaer overtage offentlige opgaver.

De umiddelbare overvejelser peger i retning af en model, hvor fagforeningen indgår i en lokal trepartsaftale, som laves ved ethvert udbud. Aftalen skal indgås mellem kommunen, fagbevægelsen og den ny entreprenør. Trepartsaftalen skal indeholde sociale klausuler og arbejdsklausuler og være juridisk bindende. Den skal tiltrædes af den private entreprenør samtidigt med, at denne afgiver tilbud, og aftalen er bindende, i det øjeblik kommunen meddeler entreprenøren, at denne har vundet udbuddet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. aug. 2014 - 20:10   26. aug. 2014 - 08:39

Udlicitering

noc@arbejderen.dk