29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Bare en lille post til Danmark, tak

Blogs

Kenneth Haar
Researcher i den lobbykritiske organisation Corporate Europe Observatory
Kenneth Haar er researcher i den lobbykritiske organisation Corporate Europe Observatory, der holder til i Bruxelles. Han er medlem af tænketanken NyAgenda, og var indtil juni 2011 redaktør af magasinet NOTAT. Han er cand.mag i sociologi og historie.
Blogindlæg af Kenneth Haar

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 04. september, 2014, 14:28:58

Bare en lille post til Danmark, tak

Vestager går efter en tung økonomisk post i EU-kommissionen. Det vil være ganske glimrende, hvis det ikke lykkes.

Økonomiminister Margrete Vestager forlader nu sin magtfulde post i den danske regering og søger mod Bruxelles, hvor hun håber på at få en post med endnu mere pondus, og nu på europæisk plan. Og det er let nok at forstå, for det er sandelig en udfordring, der venter den ny EU-kommission i almindelighed og de økonomiske kommissærer i særdeleshed.

I dag er der økonomer, der taler om en periode med stagnation i store dele af EU i måske tyve år.

Det gælder både for den magtfulde økonomikommissær, som det gælder for kommissæren for det indre marked. EU er i krise, eurokrisen kradser lige så meget som sidste år, og den nedskæringspolitik, Unionen stålsat har forfulgt, har tydeligvis ikke haft den virkning, fortalerne sagde den ville. I dag er der økonomer, der taler om en periode med stagnation i store dele af EU i måske tyve år.

Hvad kan Margrete Vestager tilbyde i den situation? Hvis den EU-kurs, den danske regering har lagt siden eurokrisens udbrud i 2010 er nogen strømpil, så vil en dansk kommissær på en tung post ikke bruge sin vægt på at ændre tilgang, måske snarere tværtimod.

Kommissær for finanssektoren

Den danske regering har omhyggeligt placeret sig blandt strammerne, i det omfang Danmark er blevet spurgt. Og selvom det ikke bare kan tilskrives Vestager, så har hun hørt til de varme fortalere for den politik.

Der vil blive nok at se til for en økonomikommissær. Allerede nu bider italienere og franskmænd negle af frygt for, at Kommissionen sætter hælene i og trækker dem gennem den frygtede underskudsprocedure, som reelt vil sætte dem under administration. Og snakken om et nyt lån og en ny sparepakke for grækerne er for længst gået i gang. Det bliver et dramatisk område at sidde på, og måske alene af den grund falder det ikke i en danskers lod at sidde på netop dén post.

Men muligvis kan den danske eks-minister ende på en nyoprettet post som kommissær for finanssektoren – siger rygterne i Bruxelles. Heller ikke hér har den kommende danske kommissær noget videre at prale med. Inden for finansregulering har den danske regering i årevis udmærket sig ved igen og igen at køre parløb med de mest liberalistiske europæiske regeringer, herunder briterne, og ofte forsøgt at udvande forslagene til for eksempel bankregulering.

Afviste skat på finanstransaktioner

Især ét af de danske bidrag har endda Vestagers fingeraftryk over det hele, nemlig den danske regerings afvisning af en skat på finanstransaktioner – et forslag mange har arbejdet hårdt for i mere end et årti, også her i landet, og noget nær det eneste rigtigt positive, EU-landene har kunnet præstere på finansområdet. Men da det endelig gjaldt, bakkede den danske regering helt ud, især på grund af Vestager og Det radikale Venstre.

Der er ingen grund til at tro, at Vestager skulle være interesseret i at lægge effektive bånd på de store banker, eller for den sags skyld at dele dem op i mindre stykker.

Så undskyld mig, men kan vi ikke blive fri for at høre, hvor godt det ville være for ”danske interesser”, at Vestager fik en tung post. Det vil være ganske glimrende, hvis hun får noget i mindre skala end en økonomi- eller finanskomissærpost.