28 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Junckers rædselskabinet

Blogs

Kenneth Haar
Researcher i den lobbykritiske organisation Corporate Europe Observatory
Kenneth Haar er researcher i den lobbykritiske organisation Corporate Europe Observatory, der holder til i Bruxelles. Han er medlem af tænketanken NyAgenda, og var indtil juni 2011 redaktør af magasinet NOTAT. Han er cand.mag i sociologi og historie.
Blogindlæg af Kenneth Haar

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 09. oktober, 2014, 12:15:00

Junckers rædselskabinet

Den cocktail, den nye formand Jean-Claude Juncker har rystet sammen, kan ende med at blive et markant skridt mod højre, især i den økonomiske politik.

Den nye EU-kommission betegner et skridt til højre. Både hvad persongalleriet angår, og de politiske retningslinjer, de har fået udstukket af den ny formandskal.

Konkurrence-dygtighed skal for alvor knæsættes som den gennemgående ledetråd i EU's politik.

Der var ikke noget progressivt ved José Manuel Barroso og hans EU-kommission, men den cocktail, den nye formand Jean-Claude Juncker har rystet sammen, kan ende med at blive et markant skridt mod højre, især i den økonomiske politik. De to tegn på den stødretning er persongalleriet og de politiske retningslinjer, Juncker foreløbig har udstukket.

Fire kommissærer

Lad os tage fire nøglepersoner: Først er der den spanske kommissær for energi og klima, Cañete, som har økonomiske interesser i olieindustrien. Så er der den lettiske kommissær Dombrovski, tidligere premierminister i sit hjemland, hvor han førte sparekniven med sådan en iver, at for eksempel udgifterne til hospitaler blev noget nær halveret. Han får som viceformand for Kommissionen en nøgleposition på det økonomiske område.

Dernæst er der den tidligere franske finansminister Pierre Moscovici, kendt som en højresocialdemokrat, der gerne så både skattelettelser og massive nedskæringer i Frankrig, omend ikke nok for det konservativt dominerede EU-parlament.

Endelig er der Jonathan Hill, den britiske Lord med en fortid som chef for en lobbyvirksomhed med flere store finansvirksomheder på kundelisten. Han står til at blive Kommissær for finansområdet - en helt ny post. 

Da det kom frem, at finansområdet ville få sin helt egen Kommissær, fór flere finanskoncerner i London i flint, herunder British Bankers Association, der mente, at "Storbritannien kan se sine interesser tilsidesat", og frygtede at "en ny Kommissær vil opfinde nye store reguleringsprojekter" - noget nær det værste, der kunne ske, mente de. De turde end ikke drømme om, at valget ville falde på en brite, og da slet ikke én med nære bånd til finanssektoren. Da det alligevel skete, vendte British Bankers Association på en femøre, og glædede sig højlydt.

Union for kapitalmarkeder

Det får Hill da også gode muligheder for. Det mandat, han foreløbig har fået af Juncker, handler om at skabe "en union for kapitalmarkederne" - et udtryk, hvis indhold ikke står lysende klart, udover at det handler om liberaliseringer. En periode, hvor reformer af finansmarkederne stod på dagsordenen i EU, er ovre.

Tilsvarende skal også nedskæringspolitikken have et boost. Blandt virkemidlerne vil være et gennemsyn af den såkaldte "six-pack", der er en lovpakke med masser af tænder -  men tænder som ifølge Juncker slet ikke er brugt i tilstrækkeligt omfang. Det skal der rettes op på.

Og så skal "konkurrencedygtighed" for alvor knæsættes som den gennemgående ledetråd i EU's politik, denne gang bakket op af en omstrukturering af Kommissionen, som skal sikre, at erhvervsvenlige reformer kan gennemsættes med større kraft end under Barroso.

Det er et rædselskabinet, Juncker har sammensat. Et kabinet, som passer kun alt for godt med det arbejde, de bliver sat til at gennemføre.