15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ryanair skal i Arbejdsretten

LO sender konfliktvarsel

Ryanair skal i Arbejdsretten

LO ruster sig til konflikt og vil have Arbejdsretten til på forhånd at godkende en kommende konflikt mod det irske discountflyselskab Ryanair.

Måske kommer det til at trække ud, inden Ryanair får åbnet sine syv ruter fra København.
FOTO: Jens Astrup/Scanpix
1 af 1

Når Ryanair den 26. marts åbner sin base i Kastrup Lufthavn, vil flyselskabet sandsynligivs blive mødt med konflikt.

I hvert fald tog Hovedorganisationen LO i dag de indledende skridt ved at sende et et klageskrift til Arbejdsretten. Formålet er at få retten til på forhånd at godkende en kommende konflikt mod det irske discountflyselskab Ryanair.

Serviceforbundet har, helt i overensstemmelse med den danske arbejdsmarkedsmodel, varslet konflikt.
Thilde Waast

– Ryanair påstår, at de ikke er omfattet af dansk lovgivning. Det er LO uenig i, fordi de har baser i Danmark. Ryanair har også sagt, at de vil møde enhver konflikt med retslige skridt. Derfor beder vi nu Arbejdsretten om på forhånd at blåstemple Serviceforbundets konfliktvarsel som lovligt, siger LO’s advokat på sagen, Peter Nisbeth.

Brevet fra LO til Arbejdsretten afleveres samtidig med, at Serviceforbundet varsler konflikt mod Ryanair. Konflikten varsles fordi Ryanair på det bestemteste har afvist at indgå i forhandlinger om en overenskomst med Serviceforbundet, der via landssammenslutningen Flybranchens Personale Union, FPU, organiserer piloter og kabinepersonale. 

– Det allerbedste ville være at mødes med Ryanair med henblik på at indgå overenskomst. Det har Ryanair desværre kategorisk afvist, og derfor har Serviceforbundet – helt i overensstemmelse med den danske arbejdsmarkedsmodel – varslet konflikt, siger Thilde Waast, formand for FPU.

Hvis Ryanair fortsat afviser at indgå forhandlinger om overenskomst, kan hovedkonflikten senere bakkes op af en sympatikonflikt fra medlemmer af LO-forbundene. Det kan blandt andet betyde, at Ryanair ikke kan få håndteret bagage eller få leveret brændstof. Omfanget af en sympatikonflikt bliver koordineret mellem forbundene. 

Ifølge EU’s regler om luftfart skal ethvert besætningsmedlem være tilknyttet en hjemmebase. Her starter og slutter tjenesten. Det er lovene i landet, hvor hjemmebasen ligger, der gælder for besætningsmedlemmerne. Det er fastslået i blandt andet en norsk dom om Ryanair og en dansk dom om Sterlings konkurs. Har man base i København, er det altså dansk ret, der gælder. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. feb. 2015 - 14:16   03. feb. 2015 - 14:53

Ryanair

bi@arbejderen.dk
Ryanair
  • Det irskbaserede lavprisflyselskab Ryanair Ltd. blev etableret i 1985 og var Europas første af sin slags. I dag er det Europas største flyselskab målt på kunder.
  • Ryanair kritiseres af nuværende og tidligere ansatte for elendige løn- og arbejdsforhold, som også fører til løn- og arbejdspres hos konkurrerende flyselskaber. Kunder og konkurrenter kritiserer også dets prispolitik med talrige gebyrer, der først fremkommer sent i bestillingen af billetter.
  • Selskabet flyver ofte til mindre lufthavne for at minimere handlingomkostningerne på jorden. For eksempel lander dets fly til Stockholm i en lufthavn 100 kilometer syd for Stockholm. Københavns Lufthavn har i overensstemmelse med denne strategi ikke hidtil været befløjet af Ryanair, men det ændrede sig fra marts 2015, hvor Ryanair åbnede en base i lufthavnen.
  • Ifølge forbundet 3F har ansatte i Norge arbejdet for en månedsløn på 10.000 kroner, ingen løn under sygdom og ingen fast arbejdstid. Dertil kommer, at de ansatte selv skal betale 200 kroner månedligt for leje af uniform de første 12 måneder, og hvis de vil sige op, koster det et gebyr på 1500 kroner.

>> Se temasite om Ryanair-konflikten her