Når Ryanair den 26. marts åbner sin base i Kastrup Lufthavn, vil flyselskabet sandsynligivs blive mødt med konflikt.
I hvert fald tog Hovedorganisationen LO i dag de indledende skridt ved at sende et et klageskrift til Arbejdsretten. Formålet er at få retten til på forhånd at godkende en kommende konflikt mod det irske discountflyselskab Ryanair.
Serviceforbundet har, helt i overensstemmelse med den danske arbejdsmarkedsmodel, varslet konflikt.
Thilde Waast
– Ryanair påstår, at de ikke er omfattet af dansk lovgivning. Det er LO uenig i, fordi de har baser i Danmark. Ryanair har også sagt, at de vil møde enhver konflikt med retslige skridt. Derfor beder vi nu Arbejdsretten om på forhånd at blåstemple Serviceforbundets konfliktvarsel som lovligt, siger LO’s advokat på sagen, Peter Nisbeth.
Brevet fra LO til Arbejdsretten afleveres samtidig med, at Serviceforbundet varsler konflikt mod Ryanair. Konflikten varsles fordi Ryanair på det bestemteste har afvist at indgå i forhandlinger om en overenskomst med Serviceforbundet, der via landssammenslutningen Flybranchens Personale Union, FPU, organiserer piloter og kabinepersonale.
– Det allerbedste ville være at mødes med Ryanair med henblik på at indgå overenskomst. Det har Ryanair desværre kategorisk afvist, og derfor har Serviceforbundet – helt i overensstemmelse med den danske arbejdsmarkedsmodel – varslet konflikt, siger Thilde Waast, formand for FPU.
Hvis Ryanair fortsat afviser at indgå forhandlinger om overenskomst, kan hovedkonflikten senere bakkes op af en sympatikonflikt fra medlemmer af LO-forbundene. Det kan blandt andet betyde, at Ryanair ikke kan få håndteret bagage eller få leveret brændstof. Omfanget af en sympatikonflikt bliver koordineret mellem forbundene.
Ifølge EU’s regler om luftfart skal ethvert besætningsmedlem være tilknyttet en hjemmebase. Her starter og slutter tjenesten. Det er lovene i landet, hvor hjemmebasen ligger, der gælder for besætningsmedlemmerne. Det er fastslået i blandt andet en norsk dom om Ryanair og en dansk dom om Sterlings konkurs. Har man base i København, er det altså dansk ret, der gælder.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278