Arbejdstilsynet har gennem de seneste tre år haft fokus på arbejdsmiljøet på landets hospitaler og i 2014 specifikt på sygeplejerskers arbejdsmiljø.
Vi har siden 2012 advaret om overbelægning, og at de ansatte løber for stærkt.
Anja Laursen, DSR
I sidste måned var det Regionshospitalet Randers' tur til at få besøg. Det resulterede i to strakspåbud, hvoraf det ene gik på, at læger og sygeplejersker har for stor arbejdsmængde og arbejder under for stort tidspres.
Påbuddene kommer ikke som en overraskelse for Dansk Sygeplejeråd, Kreds Midtjylland.
– Vi har siden 2012 forsøgt at advare ledelsen på Regionshospitalet Randers og politikerne i Region Midtjylland om overbelægning, og at de ansatte løber for stærkt, siger kredsformand Anja Laursen til Arbejderen.
Hun finder det derfor glædeligt - men værd at bemærke - at først efter Arbejdstilsynets strakspåbud skete der noget.
Fandt fem millioner
– Ledelsen på sygehuset fik 14 dage til at komme med en handleplan. Nu har de fundet fem millioner kroner - hvor ved jeg ikke - til ekstra senge og bemanding. Det er fint nok, men vi må bare sige, at det rækker ikke, siger kredsformand Anja Laursen til Arbejderen.
Ni ekstra senge fordelt på fire medicinske afdelinger er det blevet til på Regionshospitalet Randers. De løser blot ikke det problem, at hospitalet det sidste halve år har haft en stigning i antallet af akutpatienter på hele 20 procent, påpeger fællestillidsrepræsentant Pirrko Dinesen.
– De ekstra senge løser ikke problemet med overbelægning. Ledelsen har da også samtidig sagt, at alle afsnit - både de kirurgiske og de medicinske - skal kunne have to i overbelægning, siger tillidskvinden til Arbejderen.
Hun forklarer, at akutmodtagelsen har plads til 33 senge, men tit har 40 patienter eller mere. Det skaber trængsel på gangene, indtil patienterne bliver udskrevet eller kommer videre til andre afdelinger.
Den slags forhold skaber bekymring om såvel patientsikkerheden som kollegernes arbejdsmiljø, mener Pirrko Dinesen.
Langsigtet plan
Kredsformand Anja Laursen efterlyser da også vedvarende og stabile løsninger, men frygter det værste. I baghovedet spøger Region Midtjyllands spareplan på 660 millioner kroner frem til 2019.
– Hvilke konskevenser får beparelser i den størrelsesorden for personalets arbejdsmiljø? Besparelser og overbelægning harmonerer ikke. Jeg har svært ved at forestille mig besparelser i den størrelsesorden, der ikke betyder for eksempel færre ansatte, færre senge og ringere kvalitet, lyder det fra kredsformanden.
Anja Laursen efterlyser, at politikerne tager en åben debat om en prioritering af vores sundhedsvæsen.
– Udgifterne stiger og stiger, og hele tiden lyder der krav om at spare. Man kan ikke blive ved med at skære i forhold til det, personalet skal yde over for patienter og borgere. Udgifter til ny dyr medicin og de omfattende byggerier er på himmelflugt, og det må der findes samlede løsninger for, mener sygeplejerskernes Kreds Midtjylland.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278