30 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vil have S-borgmester tiltalt i sms-sag

Kranførere klager til Rigsadvokat

Vil have S-borgmester tiltalt i sms-sag

Kranførerne på Aarhus Havn er uenige med statsadvokat. De mener, borgmesteren har et medansvar i sagen om overvågning af sms-beskeder, der endte med fyring af tre ansatte.

Kranførerne på Aarhus Havn mener, at Jacob Bundsgaard, som er formand for havnen, har et medansvar for sms-sagen, der kostede tre kolleger deres job.
FOTO: Martin Dam Kristensen
1 af 1

Tre tidligere og 25 nuværende kranførere på Aarhus Havn beder nu Rigsadvokaten om at kigge nærmere på den såkaldte sms-sag i Aarhus.

Jacob Bundsgaard har både som borgmester og formand for havnens bestyrelse godkendt, at der blev taget oplysninger fra en medarbejders mobil.
Bjarne Overmark

Kranførerne forstår ikke, hvorfor den socialdemokratiske borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard ikke længere er sigtet.

Sagen udspringer af en faglig konflikt på havnen, som i oktober 2012 resulterer i, at en sikkerhedsrepræsentants mobiltelefon bliver aflæst. Efterfølgende bliver tre kranførere fyret, heraf to arbejdsmiljørepræsentanter. 

Statsadvokat Jakob Berger Nielsen meddelte den 27. marts, at kun tidligere havnedirektør Bjarne Mathiesen og teknisk chef Poul Erik Jessen skal stilles til ansvar for at have snaget i de ansattes sms-beskeder. 

Statsadvokatens afgørelse

At borgmesteren går fri, begrunder statsadvokaten blandt andet med, at han "ikke har været involveret i beslutningen om" at læse sms-korrespondancen mellem tre navngivne kranførere og flere af deres kolleger på den kommunale arbejdsplads.

Videre argumenterer Jakob Berger Nielsen, at borgmesteren heller ikke har deltaget i "at udlæse og i denne forbindelse gøre sig bekendt med dele af sms-korespondancen", ligesom han lægger vægt på, at Jacob Bundsgaard blev orienteret pr. telefon og mail efter, at sms'erne var blevet læst.

Kranførerne har imidlertid ikke tænkt sig at lade borgmesteren slippe. De mener, at de ulovligt tilvejebragte sms-oplysninger blev brugt som påskud for bortvisning af tre kolleger efter mere end 20 års ansættelse, og at Jacob Bundsgaard, som også er formand for Aarhus Havn, havde konfirmeret, at det skete. 

– Jacob Bundsgaard har tydeligt og klart - både som borgmester og formand for havnens bestyrelse -godkendt, at der blev taget oplysninger fra en medarbejders mobil, forklarer advokat Bjarne Overmark til Arbejderen.

Klagen fra kranførerne

Han har på vegne af de tre fyrede og 25 nuværende kranførere bedt Rigsadvokaten kigge nærmere på statsadvokatens afgørelse.

– Statsadvokaten har besluttet, at dem, der har udført handlingen, skal anklages, men borgmesteren har givet dem juridisk rygdækning hele vejen og været løbende orienteret. Jeg mener, at Bundsgaard har medvirket til hæleri, og at den ulovligt tilvejebragte information er udnyttet til at fyre tre medarbejdere, forklarer advokaten.

Hvor lang tid Rigsadvokaten skal bruge på at behandle klagen, tør Bjarne Overmark ikke sige.

Kranførerne er ikke de eneste, der har været udsat for overvågning på deres arbejdsplads. Det samme har billetkontrollørerne ved Aarhus Sporveje.

Fagbevægelsen i Aarhus oplever, at overvågning af deres medlemmer tager til, og spørgsmålet bliver derfor sat til debat på lørdag, når Samarbejdet Arbejdere og Akademikere i byen holder årsmøde. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. apr. 2015 - 19:24   21. apr. 2015 - 19:30

Sms-sag

noc@arbejderen.dk
SMS-sagen kort

Som led i en faglig konflikt på Aarhus Havn beordrer havnedirektør Bjarne Mathiesen en arbejdsmiljørepræsentants telefon tømt for sms’er. Formand for havnebestyrelsen, borgmester Jakob Bundsgaard (S), godkender, at det sket.

På baggrund af de 1000 sms’er i telefonen bliver tre kranførere bortvist, heraf to arbejdsmiljørepræsentanter. Det sker i november 2012.

De tre fyrede og 25 tilbageværende kranførere melder borgmester og havnedirektør til Østjyllands Politi for overtrædelse af straffeloven.

Politiet har to gange - 7. februar 2013 og 9. oktober 2014 - afvist at efterforske sagen.

Havnearbejderne klager til Statsadvokaten, som den 15. oktober 2014 beslutter at omgøre politiets afgørelse.

Samtidig rejser Statsadvokaten sigtelse mod Jakob Bundsgaard og Bjarne Mathiesen.

Den 18. september afsiger Retten i Aarhus dom og den tidligere havnedirektør Bjarne Mathiesen bliver dømt for ulovligt at have læst en tillidsvalgts sms'er.

>> Se alle artikler i sagen her