Anklagemyndigheden besluttede i sidste uge at rejse tiltale mod tidligere havnedirektør for Aarhus Havn, Bjarne Mathiesen.
Aarhus Havn har i strid med straffeloven læst ansattes SMS’er, mener statsadvokaten i Viborg Jan Reckendorff.
Jeg har ved min afgørelse blandt andet lagt vægt på, at aflæsningen af SMS’erne skete fra en tillidsmands telefon, som også blev brugt privat.
Jan Reckendorff, statsadvokat
Den afgørelse bliver modtaget med glæde af én af de tre kranførere, der blev fyret som følge af sagen.
– Endelig blæser vinden vores vej. Afgørelsen er en stor sejr for os og ikke mindst de kolleger, der stadig slås med dårligt klima på havnen. Man kan jo håbe på, at der er bedre tider på vej, lyder det fra tidligere arbejdsmiljørepræsentant Keld Sørensen.
Statsadvokaten oplyser, at straffesagen om SMS’erne bliver rejst mod Aarhus Havn som virksomhed, den tidligere direktør og driftchef Poul Erik Jessen.
– Straffesagen kommer hovedsageligt til at handle om, hvor langt en arbejdsgiver egentlig må gå for at skaffe sig adgang til medarbejderes private kommunikation med hinanden, siger Jan Reckendorff.
Han fortsætter:
– Jeg har ved min afgørelse blandt andet lagt vægt på, at aflæsningen af SMS’erne skete fra en tillidsmands telefon, som også blev brugt privat.
Sms-sagen
Den såkaldte sms-sag udsprang af en længerevarende faglig konflikt på Aarhus Havn.
Konflikten skærpes, da havnens daværende direktør Bjarne Mathiesen beordrer arbejdsmiljørepræsentant Frants B. Rasmussens telefon tømt for SMS’er. Formanden for havnebestyrelsen, borgmester Jakob Bundsgaard (S), godkender, at det sker.
På baggrund af 1000 SMS’er i telefonen bliver tre kranførere efterfølgende bortvist. Blandt dem er Frants B. Rasmussen og Keld Sørensen, begge tillidsvalgte. Det sker i november 2012.
De tre fyrede og 25 tilbageværende kranførere, der alle havde modtaget eller sendt SMS'er til telefonen med de beslaglagte beskeder, meldte borgmesteren og havnedirektøren til politiet for overtrædelse af straffelovens bestemmelser om brevhemmeligheden.
Østjyllands Politi afviste første gang i februar 2013 at rejse sagen. Den afgørelse omgjorde statsadvokaten i Viborg, og sendte sagen videre til Datatilsynet.
På trods af at Datatilsynet når frem til, at aflytningen var ulovlig, besluttede Østjyllands Politi i oktober 2013 endnu engang at standse yderligere efterforskning.
Borgmesteren slipper
Borgmester Jakob Bundsgaard, der i et svar til byrådet godkendte havnedirektørens snagen i sms'erne, slipper til gengæld for yderligere tiltale.
– Efterforskningen har afklaret, at borgmesteren ikke havde noget at gøre med beslutningen om at aflæse mobilerne for SMS’er. Strafferetligt er der ikke grundlag for at føre sag mod Jacob Bundsgaard. Borgmesteren er ikke længere sigtet, siger Jan Reckendorff.
Selve retssagen afgør, hvilken straf lovovertrædelsen skal udløse, men ifølge statsadvokaten bliver der sandsynligvis tale om en bøde.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278