Sveriges udenrigsministerium protesterer overfor Israel, efter at israelsk militær mandag bordede det svenske skib Marianne av Göteborg i internationalt farvand. Skibet var på vej med hospitalsudstyr til Gaza og for at bryde den israelske blokade.
I henhold til loven er det kun flagstaten – i dette tilfælde Sverige – der kan gribe ind over for et skib i internationalt farvand.
Veronica Nordlund
– Ifølge de oplysninger, vi har fået, fandt den israelske flådes indgreb sted i internationalt farvand. I henhold til loven er det kun flagstaten – i dette tilfælde Sverige – der kan gribe ind over for et skib i internationalt farvand. Sverige har fremført dette synspunkt overfor Israel, siger Veronica Nordlund fra det svenske udenrigsministeriums pressetjeneste siger til avisen Dagens Nyheter.
Bordet af tre israelske skibe
Marianne av Göteborg sejlede under svensk flag i frihedsflotillen sammen med tre andre skibe. Men de tre sidste skibe ændrede kurs og blev ikke bordet.
Ship to Gaza oplyser, at bordingen af Marianne av Göteborg fandt sted i internationalt farvand, 97 sømil fra Gazas kyst.
Det var lige før 2:30, natten til mandag, at Marianne i Göteborg blev bordet af den israelske flåde.
– Vi havde den sidste kontakt med besætningen 00:57 mandag morgen. Da var skibet omringet af tre israelske skibe, siger Victoria Strand, talsmand for Ship to Gaza.
Kræver adgang til de arresterede
Veronica Nordlund siger, at Sverige har krævet adgang til de tilbageholdte, som det israelske militær anholdte og eskorterede til den israelske havneby Ashdod.
– Vi antager, at vi får konsulær adgang til passagererne på skibet, siger hun og understreger betydningen af, at Israel hæver sin blokade Gaza.
Dagens Nyheter skriver, at svensk personale fra Sveriges udenrigsministerium stod klar i havnen i Ashdod, da Marianne av Göteborg kom i havn.
Ifølge nyhedsbureauet AFP ankom Marianne av Göteborg med de arresterede passagerer ombord klokken 18:30 til Ashdod, hvorefter havneområdet blev lukket af for pressen.
Sverige anerkendte den palæstinensiske stat i oktober 2014, og den israelske ambassadør i Sverige rejste midlertidigt hjem i protest.
Veronica Nordlund opfordrer på vegne af den svenske regering Israel til straks at reagere på forholdene i Gaza.
– Situationen er alarmerende, og Sverige mener, at grænseovergangene skal åbnes, slutter hun.
Også den norske regering reagerer nu.
To norske statsborgere var ombord på Marianne af Göteborg.
– Israels bording af fartøjet [...] og arrestationen af personer ombord synes at være en overreaktion, siger Frode Overland Andersen fra det norske udenrigsministerium til den norske NRK-radio. Han fortsætter:
– Vi holder de israelske myndigheder ansvarlige for behandling af vores borgere, og kræver endvidere, at de to norske statsborgere var ombord på Marianne hurtigst muligt at blive frigivet og sendt hjem, siger han.
Flere deporteret
Den danskbyggede trawler Marianne af Göteborg havde i lasten et solcelleanlæg til Shifa-hospitalet og medicinsk udstyr til Wafa-hospitalet i Gaza.
Passagerer var blandt andet en tidligere tunesiske præsident, en spansk parlamentariker, en palæstinensisk parlamentariker og en repræsentant for de oprindelige folk i Canada.
Med på skibet var desuden et tv-hold fra den arabiske station Al-Jazeera og journalister fra Israel, Rusland og New Zealand. Tre af de seks besætningsmedlemmer var svenskere.
Den new zealandske tv-station Maori Television oplyser, at dets reporter Ruwani Perera er blevet frigivet, og at hun forbereder hjemrejsen sammen med sin kameramand, Jake Bryant.
Det newzealandske udenrigsministeriet har været i kontakt med Perera og fastslår, at hun er blevet behandlet respektfuldt af de israelske myndigheder og ikke tvunget til at underskrive papirer. Kameraet er blevet beslaglagt og skal leveres tilbage til det newzealandske konsulat i Israel i løbet af tre.
Det palæstinensiske medlem af Israels parlament, Basel Ghattas, der også var med ombord på Marianne af Göteborg, er også blevet frigivet. Men den etiske komite i parlamentet indstiller nu til, at han får frataget sin parlamentariske immunitet og bliver forhindret i at "deltage i parlamentariske aktiviteter, udover at stemme", rapporterer dagbladet Jerusalem Post.
Passagererne på Marianne af Göteborg, EU-parlamentsmedlemmet Ana Miranda Paz fra Spanien og den tidligere tunesiske præsident, Moncef Marzouki, blev deporteret med fly ud af Israel tirsdag morgen.
Israel: De er løgnere og hyklere
Ifølge en erklæring fra Israels flåde skete ingen vold i forbindelse med bordingen.
Israel premierminister, Benyamin Netanyahu, har ikke meget til overs for Marianne av Göteborgs og Frihedsflotillens mission.
– Dette var intet mindre end en demonstration udi hykleri og løgne, som kun bistår terrororganisationen Hamas og ignorerer alle rædslerne i vores region, sagde han ifølge nyhedsbureauet AFP og tilføjede at "operationen skete i overensstemmelse med international lov".
Victoria Strand fra Ship to Gaza er lodret uenig.
– Dette handler om krænkelser af international lov. Desuden har Sverige anerkendt Palæstina som en stat, siger hun til Dagens Nyheter.
Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, opfordrer den nyudnævnte danske udenrigsminister, Kristian Jensen, til at fordømme det israelske angreb og kræve respekt for international lov.
– Det israelske angreb er rent pirateri og i klar strid med international lov, siger han.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278