Mere end 2000 unge har denne sommer fået knust drømmen om en erhvervsuddannelse som mekaniker, tømrer eller social- og sundhedshjælper. Det skriver Ugebrevet A4.
Det er forkert at bedømme den her gruppe på deres dansk- og matematik-færdigheder.
Jeppe Rosengård Poulsen
Danske SOSU-Skoler
Årsagen til de knuste drømme er for små tal i karakterbogen fra folkeskolens afgangseksamen. Som noget nyt kræver et optag på en af landets erhvervsuddannelser nemlig en karakter på mindst 02 i dansk og matematik.
Lever karakteren ikke op til kravet, skal ansøgeren bestå en optagelsesprøve. Altsammen stramninger der stammer fra Erhvervsskolereformen, og som trådte i kraft ved årets skolestart.
Dumpede eller blev væk
Blandt de uheldige unge, der ikke kunne fremvise et 02-tal i dansk eller matematik, dumpede halvdelen optagelsesprøven. Således dumpede omkring 46 procent danskprøven, mens 53 procent dumpede matematikprøven.
Mange erhvervsskoler oplevede, at mindst en tredjedel af de unge slet ikke mødte op til optagelsesprøven og på den måde dømte sig selv ude på forhånd.
Nogle steder blev op til halvdelen af de inviterede væk. Sådan var situationen blandt andet for: Selandia, Teknisk Skole i Silkeborg og Roskilde, Tietgen Skolen i Odense og CPH West og TEC. Også på SOSU-skolerne blev mange unge helt væk.
Ærgerligt
Erhvervskolernes Elevorganisation ærgrer sig over, at unge bliver frasorteret.
– Selvfølgelig skal man kunne læse og regne, men der er mange, der gennem tiden er blevet dygtige håndværkere, selvom de ikke fik 02 i dansk, siger Mie Hovmark, formand for Erhvervskolernes Elevorganisation til Ugebrevet A4.
Hun bakkes op af formand for Danske SOSU-Skoler, Jeppe Rosengård Poulsen, som mener, at karakterkravet burde fjernes.
– Det er forkert at bedømme den her gruppe på deres dansk- og matematikfærdigheder. En god personlig karakter er bedre end en høj faglig karakter, når man skal være SOSU. Tidligere har målgruppen klaret uddannelsen rigtigt godt. Der er en høj gennemførselsprocent og lav ledighed, siger han.
Godt med krav
Jeppe Rosengård Poulsen understreger overfor Ugebrevet A4, at eleverne på SOSU-skolerne hidtil har lært det tilstrækkelige dansk og matematik, når de var optaget på uddannelsen og således motiveret til at lære, fordi det var en del af faget.
Social- og sundhedsarbejdernes fagforening, FOA, mener dog, at karakterkravet er vigtig.
– SOSU hjælpere og assistenter har blandt andet behov for matematik for at beregne medicinforbrug, og det naturvidenskabelige fylder meget i uddannelsen. Dansk er vigtigt, fordi det drejer sig om hele kommunikationen og dokumentationen, siger Nanna Højlund, forbundssekretær i FOA til Ugebrevet A4.
Hun opfordrer folkeskolen til at ruste de unge bedre.
Undervisningsministeriet mangler et endeligt tal for hvor mange unge, der er faldet for karakterkravet. Tallene i denne artikel er udelukkende baseret på tilbagemeldinger, Ugebrevet A4 har fået fra de store organisationer inden for erhvervsuddannelserne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278