Mens formændene for LO og FTF er i gang med de sidste intensive forhandlinger i Dagpengekommissionen, afviser det faglige bagland klart kontroversielt forslag om lavere dagpenge. Det viser en rundspørge, Arbejderen har gennemført.
En lækket teknisk analyserapport fra Dagpengekommissionen har afsløret, at Kommissionen overvejer at sænke dagpengesatserne for alle arbejdsløse eller enkelte grupper. De sparede penge skal gå til at forlænge dagpengeperioden eller gøre det lettere at genoptjene retten til dagpenge.
Ingen skal have forringet deres dagpengesats. Den er ringe nok i forvejen.
Palle Nielsen, FOA SOSU
Arbejderen har spurgt en lang række fagforbund og fagforeninger om deres holdning til den plan. Der er kommet svar fra otte forbund og 18 fagforeninger. Hele 92 procent af de i alt 26 faglige organisationer siger klart og tydeligt nej til lavere dagpenge, mens et enkelt forbund og en enkelt fagforening åbner for dagpengeforringelser for enkelte grupper.
- Når Folketinget har vedtaget en dagpengereform, hvor 2000 procent flere end forudsat falder ud af dagpengesystemet, er det selvfølgelig ikke de arbejdsløse, der skal betale for ændringer af det, siger Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening.
- Under valgkampen lovede Lars Løkke Rasmussen, at en regering med ham i spidsen, ikke ville forringe dagpengesatserne. Vi har derfor en klar forventning om, at statsministeren står ved sine løfter, siger Elisa Bergmann, formand for BUPL.
Svælg mellem løn og dagpenge
Dagpengekommissionen blev nedsat i juni sidste år efter massiv kritik af dagpengereformens forringelser, der har betydet, at omkring 60.000 er røget ud af dagpengesystemet siden januar 2013.
- Det er under ingen omstændigheder acceptabelt med lavere dagpenge. Hensigten med Kommissionen skulle jo være at genoprette skævhederne – ikke at skabe nye, siger Henning Overgaard, formand for 3F Esbjerg Transport.
Mange understreger i deres svar, at dagpengedækningen allerede i dag er for dårlig, der er for stor forskel på løn og dagpenge.
- Det er problematisk, at dagpengedækningen er ved at være meget lav, for eksempel 40-45 procent for en elektriker, siger Jørgen Juul Rasmussen, formand for Dansk Elforbund.
Det betyder, at en arbejdsløs elektriker i dag typisk får under halvdelen af den løn, han kunne tjene, hvis han havde arbejde.
- Dagpengesatsen er ringe nok i forvejen, mener også Palle Nielsen, formand for FOA SOSU.
Nej til nulløsning
Dagpengekommissionen blev af den forrige regering pålagt at komme med forslag til forbedringer af dagpengesystemet uden, at det må koste flere penge. Det betyder, at de milliarder, der er sparet ved at halvere dagpengeperioden og fordoble perioden for genoptjening af dagpengeretten, ikke føres tilbage til dagpengesystemet.
De faglige organisationer i rundspørgen er enige om, at et bedre dagpengesystem kræver flere penge.
- De store problemer, der fulgte af dagpengereformen, skal løses ved at tilbageføre de sparede midler, siger Kirsten Normann Andersen, formand for FOA Århus.
- Et bedre dagpengesystem kan ikke holdes indenfor de nuværende økonomiske rammer, konstaterer Kim Simonsen, formand for HK.
NNF er det forbund, der åbner for accept af lavere dagpenge, selvom det ikke er en løsning, forbundet ønsker.
- Men hvis vi tager udgangspunkt i, at der her er tale om en bunden opgave, der har som forudsætning, at den økonomiske ramme er uændret, så kan vi godt acceptere forringelser for udvalgte grupper for at skabe luft til forbedringer for det store flertal, siger NNF's formand Ole Wehlast.
Klar til protester
Formændene for LO og FTF er med i Dagpengekommissionen. De har afvist at svare på spørgsmål om den lækkede rapport, så længe Kommissionen stadig arbejder.
Men udmeldingerne i rundspørgen er et klart signal til de to faglige hovedorganisationer, om hvordan et udspil med forringelse af dagpengesatsen for alle eller nogle grupper vil blive modtaget.
Nogle fagforeninger mener direkte, at LO og FTF skulle have holdt sig ude af kommissionsarbejdet på de givne betingelser.
- Det er uacceptabelt, at LO har accepteret at indgå i kommissionsarbejdet, når der er krav om en nulløsning, siger Ulla Jeppesen, formand for HK it, medie & industri Hovedstaden.
Liselotte Thomsen, formand for BUPL Nordjylland, mener, at der højest kan blive tale om, at et flertal i Dagpengekommissionen fremlægger forslag om lavere dagpenge.
- Fagbevægelsens repræsentanter kan da ikke være medforslagsstillere på et sådant forslag. Skulle det blive fremlagt, håber og forventer jeg massive protester fra fagbevægelsen, siger hun.
En række andre fagforeningsformænd er også parat til markante protester, hvis det forslag til et nyt dagpengesystem, som Dagpengekommissionen fremlægger den 19. oktober, indeholder lavere dagpenge i det ene eller andet omfang.
Læs mere i morgen
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278