Tirsdag den 20. oktober kalder et nyt initiativ - Dagpenge for alle - til åbent fagligt topmøde i København, dagen efter at Dagpengekommissionen offentliggør sine anbefalinger til et nyt dagpengesystem.
Kun hvis vi står sammen, kan vi skabe forandringer.
Marianne Gilbert Nielsen, BUPL
Initiativet, der består af en række forskellige fagforeninger og LO sektioner, lægger op til debat blandt tillidsfolk og faglige repræsentanter om kommissionens udspil.
BUPL Aarhus står som medarrangør af det faglige møde i næste måned.
– Helt grundlæggende bakker vi op, fordi her er en sag, som fagbevægelsen kan og skal stå sammen om. Kun når vi gør det, kan vi være med til at skabe forandringer, siger formand Marianne Gilbert Nielsen til Arbejderen.
Pres på LO og FTF
Hun mener, at formålet med at samle faglige kræfter handler om både at presse LO og FTF, som begge sidder med i Dagpengekommissionen, og de folketingspolitikere, der efterfølgende skal forhandle et nyt dagpengesystem i hus.
– Vi må vise, at vi står fast på de krav, som fagbevægelsen hele tiden har haft, siger den østjyske BUPL-formand.
På hjemmesiden dagpengeforalle.dk kan man læse, at initiativet går ind for et trygt dagpengesystem uden forringelser, og hvor så få personer som muligt risikerer at miste dagpengeretten. Som naturlig konsekvens heraf lyder kravet "at Folketinget genbruger de milliarder, som er sparet på dagpengene siden 2012."
Et lækket dokument har afsløret, at Dagpengekommissionen har været inde i overvejelser om at sænke dagpengesatserne for alle arbejdsløse eller enkelte grupper som de nyuddannede. De sparede penge skal gå til at forlænge dagpengeperioden eller gøre det lettere at genoptjene retten til dagpenge.
Lækkede forslag er uacceptable
Overvejelserne giver panderynker hos formanden for 3F København, landets største 3F-afdeling, der også står på listen over medarrangører af topmødet.
– Det er åbenlyst, at vi er dybt bekymrede for, hvad dagpengekommissionen finder på. Vi bryder os ikke om det, vi allerede har hørt - hverken ideen om et nyt optjeningsprincip for ret til dagpenge baseret på lønnen og som vil ramme skævt i forhold til de lavtlønnede, eller det forventede forslag om at dimittendsatsen skal sænkes for at lempe på genoptjeningsreglerne, siger Bjarne Høpner til Arbejderen.
Formand for LO-sektionen Esbjerg, Billund og Vejen, Brian Havdal Lyst, er heller ikke begejstret for de lækkede papirer fra kommissionen.
– Det svarer jo til at fodre hunden med sin egen hale. Vi bakker op om Dagpenge for alle, fordi vi mener, der er brug for lønmodtagernes vinkel på, hvad der skal til. Og det er ikke et dagpengesystem, der udhuler systemet yderligere, men tværtimod udbygger det og gør det mere trygt til gavn for fleksibiliteten på arbejdsmarkedet, siger Havdal Lyst til Arbejderen.
Ulighed
Ud over helt konkrete forbedringer af dagpengesystemet til gavn for de arbejdsløse og arbejdsmarkedet, så mener Marianne Gilbert Nielsen, at dagpengedebatten rammer lige ind i en meget grundlæggende og nødvendig debat om den voksende ulighed i Danmark.
– Her handler det så konkret om uligheden mellem dem i arbejde og dem uden. Vi skal løse uligheden i fællesskab, og derfor har vi brug for en debat om, hvilken udvikling, vi ønsker, vores samfund skal tage, lyder det fra den kvindelige fagforeningsformand.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278