19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Truslen om konflikt satte stopper for løndumping

Efter 14 måneders kamp

Truslen om konflikt satte stopper for løndumping

Godt en uge efter at FOA varslede konflikt mod den private børnepasningskæde Tinytots i København, har firmaet underskrevet overenskomst.

Fra venstre se ejer af Tinytots Sharmila Mukherjee, partner i Tinytots Debarshi Mukherjee, almenområdeformand i LFS Thomas Enghausen, formand for LFS Britt Petersen og Annette Foltmann, direktør i SPIA.
FOTO: FOA
1 af 1

Fra den 1. november er det slut med lønninger på helt ned til 80 kroner i time for de ansatte i den private børnepasningskæde Tinytots.

I sidste uge lykkedes det endelig for FOA-afdelingen LFS at få tegnet overenskomst med Tinytots. Det betyder, at de ansatte er sikret en løn svarende til det almindelige niveau på området for privat børnepasning.

For os har målet aldrig været en konflikt, men det er jo et håndtag vi kan dreje på.
Thomas Enghausen, LFS

Forud er gået en langvarig kamp for at få ordnede forhold for de ansatte i Tinytots.

– Vi er rigtig glade for, at det endelig er lykkedes her 14 måneder efter den første henvendelse til ejerne af Tinytots, siger Thomas Enghausen, formand for almenområdet i LFS.

Var der ikke blevet tegnet overenskomst nu, ville FOA have startet konflikt mod Tinytots fra den 1. november. Overenskomsten blev underskrevet godt en uge efter varsling af konflikten og efter, at LFS i august gennemførte en række aktioner foran Tinytots fire pasningsordninger i København.

Her kom fagforeningen i kontakt med både forældre og ansatte og forklarede dem om overenskomstens regler.

Usle forhold

Udover meget lave lønninger, i flere tilfælde lavere end den maksimale dagpengesats, havde Tinytots ingen pensionsordning, ingen barns 1. sygedag og ingen løn under barsel og sygdom. 

Derudover garanterede virksomheden sjældent en fast ugentlig arbejdstid.

– For os har målet aldrig været en konflikt, men det er jo en del af aftalesystemet, og et håndtag vi kan dreje på, hvis der er brug for det, siger Thomas Enghausen.

Han oplyser desuden, at meget tyder på, at Tinytots har fået dårlig rådgivning af Københavns Kommune om vilkår og regler i forhold til at drive virksomhed i Danmark. Det problem tager LFS nu op med de københavnske politikere.

– Som en udenlandsk virksomhed, kan det være svært at blive klog på gældende regler. Vi har hele tiden haft et ønske om at nå en fælles løsning. Nu ser vi frem til samarbejdet, siger partner i Tinytots Debarshi Mukherjee. 

Overenskomsten blev undertegnet efter, at firmaet havde meldt sig ind i Selvejende Private Institutioners Administrationsselskab (SPIA). SPIA stiller nu med rådgivning i forhold til at implementere den nye overenskomst.

– SPIA ser det som en udfordring at sikre samarbejde og overenskomst mellem partnerne. Det handler både om at bevare arbejdspladser og sikre, at børnepasning med internationalt tilsnit sker under ordnede forhold, siger Annette Foltmann, direktør i SPIA.

Både ejer, ansatte og forældre i Tinytots har udenlandsk baggrund. Institutionen er international og talesproget er engelsk. De fleste forældre arbejder i internationale selskaber og er udstationeret i København.

Med aktionerne i august fik LFS forklaret mange ansatte og forældre, hvad fagforeningen kæmper for.

– Hele forløbet viser, at det klassiske fagforeningsarbejde virker. Det, at vi kommer ud fra fagforeningskontorerne, ud på gaden og møder folk i øjenhøjde. Det virker, siger Thomas Enghausen.

Fagforeninger står sammen

LFS har igennem længere tid haft fokus på den sociale dumping, der finder sted i private daginstitutioner og pasningsordninger.

Lige nu er fagforeningen særligt opmærksom på firmaet Trygge Institutioner, der om kort tid åbner sin fjerde daginstitution i Københavns-området. Firmaet nægter at tegne overenskomst. 

LFS har indledt et samarbejde med de andre pædagogiske fagforeninger i København, der organiserer ansatte på børnepasningsområdet. Konkret drejer det sig om BUPL Hovedstaden, Socialpædagogernes Landsforening Storkøbenhavn og Københavns Lærerforening.

Den 20. oktober mødes de fire fagforeninger til en fælles debat om kampen mod social dumping indenfor børnepasning.

– Vi skal danne os et fælles overblik over situationen og se på, hvem der gør hvad, og hvad vi gør sammen. Der er brug for et tæt samarbejde. Hvis vi ikke står sammen, bliver vi løbet over ende, siger Thomas Enghausen.

Antallet af private daginstitutioner er i kraftig vækst. I 2007 gik godt 6800 børn i en privat daginstitution ifølge tal fra Danmarks Statistik. I dag er antallet oppe på over 18.100.

Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative vedtog i 2005 en lov, som forpligter kommunerne til at give private leverandører adgang til at etablere og drive daginstitutioner. Samtidig blev det muligt at trække overskud ud af institutionerne. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. okt. 2015 - 11:46   15. okt. 2015 - 13:12

Overenskomst

ur@arbejderen.dk
Privat pasning
  • Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative vedtog i 2005 en lov, som forpligter kommunerne til at give alle kvalificerede private leverandører adgang til at etablere og drive daginstitutioner. Samtidig blev det muligt at trække et eventuelt overskud ud af institutionerne. Socialdemokraterne, Radikale, SF og Enhedslisten stemte mod loven.
  • Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance vedtog i 2011 en lov, der gør det muligt for kommunerne at udlicitere driften af daginstitutioner. Den har endnu ikke været i brug.
  • Enhedslisten fremsatte i 2014 et beslutningsforslag om at ophæve muligheden for at trække overskud ud af private daginstitutioner. SR-regeringen afviste at støtte forslaget.