29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sort udsigt for klima og miljø

Blogs

Leif Kajberg
Næstformand i Rådet for Bæredygtig Trafik
Uddannet bibliotekar, næstformand i Rådet for Bæredygtig Trafik, sekretær foreningen Frit Norden, aktiv i Danmarks Naturfredningsforening, Gladsaxe.
Blogindlæg af Leif Kajberg
fre. 11. sep - 2020
fre. 01. nov - 2019
tor. 04. jul - 2019

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 17. november, 2015, 09:23:15

Sort udsigt for klima og miljø

Det går den forkerte vej, når man analyserer transportens udvikling. Bilismen fremmes og den kollektive trafik har trange vilkår.

For kort tid siden fik vi historien om, at en ny diesel-personbil forurener tre gange så meget som en ny lastbil eller bus. Dette overraskende resultat dukker op, når man laver målinger af udstødningen under rigtige vilkår, og ikke bare som VW under snyde-vilkår.

For kort tid siden fik vi historien om, at en ny diesel-personbil forurener tre gange så meget som en ny lastbil eller bus. 

Det var bladet "Ingeniøren", der bragte denne hårrejsende historie. Samtidig fik vi nyheden om, at den tyske Volkswagen-koncern ikke kun har manipuleret med dieselbilers software. Og der er også blevet fiflet med VW’s benzindrevne biler, således at de ud over de sundhedsskadelige partikler også udleder mere CO2 end tilladt.

Bilindustrien fremturer

Det ser med andre ord sort ud for klima og miljø. Bilkoncernerne fremturer hensynsløst og sætter ikke overraskende profit over miljø, sundhed og klima. Og regeringer og EU bakker op. Og overalt i magtens korridorer er asfaltlobbyisterne og motorvejsglade politikere og teknokrater på spil.

Et regulært magthavertræf inden for transportsektoren finder således sted næste år 20. - 22. september, hvor scenen er sat til Fehmarn Belt Days 2016. Her vil man lovprise den kommende Femern-forbindelse.

Regionsrådsformand Stenbæk nægter hårdnakket at frigive 50 millioner til en infrastrukturforbedring på Tølløsebanen, som der er akut behov for, men han vil gladeligt binde et kæmpe milliardbeløb i halen på et Femern-projekt, som kan udvikle sig til et samfundsøkonomisk mareridt og efterlade "Sydhavsøerne" i en endnu ringere forfatning end nu. 

Samtidig rammer massive forringelser den kollektive trafik, og finansminister Hjort Frederiksen har med høj cigarføring indledt en veritabel nedskæringsoffensiv, som villigt bakkes op af blå støttepartier (bortset fra enkelte pip).

Det er gået ud over puljer, støtteinitiativer og konkrete projekter. Regeringen har i sit finanslovsudspil således fjernet den statslige bevilling på 830 millioner kroner til etableringen af en letbane i Aalborg. Og V-regeringen sår desuden tvivl om Togfonden og dens vision om en timemodel og ønsker nogle af de skitserede jernbaneprojekter skrottet.

Men mange steder er miljøaktivister gået i aktion sammen med behjertede mennesker, som er alvorligt optaget af de alvorlige klimaperspektiver. Lokalt og nationalt kæmper folk for at bevare de transportmidler, som kan udgøre et alternativ til den konventionelle bilisme med alle dens skadevirkninger.

Modstanden vokser

I Tyskland har den organiserede modstand mod Femern Bælt-forbindelsen for alvor fået fodfæste, og forskellige kritiske initiativer har set dagens lys. Man peger på miljøbelastningen fra lastbiler, hvoraf mange vil være en del af den øgede transittrafik, og flere personbiler. Og man protesterer imod en bred autostrada, som vil skære gennem Femern (øen).

Men man frygter også støjen fra de mange godstog, som passerer tæt på feriesteder og badebyer. Tyske Femern Bælt-aktivister og -modstandere er tillige foruroligede over den kommende faste forbindelses påvirkning af sårbar natur. I fremlagt dokumentation peger Femern-kritikerne på truede dyrearter, et ødelagt økosystem og vandkvalitetspåvirkning som følge af et 18 kilometer langt undersøisk "brandbælte" (forårsaget af tunnelen).

Der kæmpes også for at få nattoget tilbage på skinnerne og for at få tilbagerullet de besparelser, der har ramt langdistancetog i Europa. Aktive i Rådet for Bæredygtig Trafik vil således være på plads i Berlin og sammen med tyske aktivister hylde, at en række politikere kører i tog til Paris lørdag morgen den 28. november og ikke tager flyet.

Det er fint, at man afsender et tog som led i en festlig markering op til COP21 i Paris, men vi vil samtidig gøre klart, at internationale tog skal være en hverdagsforeteelse. De skal tilbage på skinnerne og køre både dag og nat. Og vi vil pege på, at Skandinavien langsomt, men sikkert er ved at blive koblet af det europæiske jernbanesystem.

Derfor lyder parolen: Ikke flere nedlæggelser – sæt gang i Europas langdistance tog! For tog giver de bedste og mest miljørigtige forbindelser i Europa. Men en bølge af lukninger af langdistanceforbindelser har hærget kontinentet. Der skal tilvejebringes fælles køreplaner og -billetter for alle Europas jernbaner.