28 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Opprioritering i stedet for omprioritering

Blogs

Jann Sjursen
Formand for Rådet for Socialt Udsatte
Medlem af det rådgivende udvalg i Den Sociale Investeringsfond. Formand for Foreningen Folkemødet. Tidligere energiminister og folketingsmedlem for Kristeligt Folkeparti.

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 12. maj, 2016, 06:11:32

Opprioritering i stedet for omprioritering

I dag demonstreres landet over mod regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag. I stedet for omprioritering er der behov for en opprioritering af kommunernes muligheder for at investere i en solid social indsats overfor socialt udsatte.

Sidste år fik Rådet for Socialt Udsatte udarbejdet et overblik over samfundsøkonomiske undersøgelser på området for socialt udsatte voksne af KORA. Undersøgelsen viste, at når der investeres ordentligt i at afhjælpe socialt udsattes situation, så bliver afkastet – selvsagt det menneskelige afkast, men også det økonomiske – imponerede stort.

Der er brug for opprioritering af den sociale indsats overfor socialt udsatte. 

I dag er der landet over en række demonstrationer mod regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag. Uden at stille mig bag demonstranternes dagsorden er én ting i hvert fald sikkert: Vi har i langt højere grad brug for en opprioritering af kommunernes muligheder for at investere i en solid social indsats overfor socialt udsatte end en omprioritering. Lad mig give tre eksempler:

Garanti holder ikke

1. Sundhedsstyrelsen skønnede i 2009, at der er cirka 33.000 stofmisbrugere i Danmark. Center for Rusmiddelforskning mener, at tallet er noget højere. Uanset tallets størrelse er der en behandlingsgaranti i Danmark. Siden 2003 har der været en garanti for behandling af stofmisbrugere på 14 dage efter henvendelsen til kommunen.

Rigsrevisionen kritiserede imidlertid kommunernes overholdelse af behandlingsgarantien i 2012. Siden kritikken fra Rigsrevisionen er der ikke sket en positiv udvikling. I 2013 (som er de seneste tal), var der i 26 procent af kommunerne en overskridelse på 15 procent eller mere af nye anmodninger om behandling.

Der er med andre ord brug for en reel behandlingsgaranti. Samtidig viser udviklingen, at der bliver givet færre og færre døgnbehandlingstilbud – som ellers har vist sig at have den største effekt i forhold til at afhjælpe stofmisbrugeres misbrug, særligt socialt udsatte. 

2. Et andet felt, hvor socialt udsatte borgere er overrepræsenterede og oplever knaphed på tilbuddene er indenfor alkoholmisbrugsbehandlingen. Man skønner, at der er 585.000 danskere med et skadeligt alkoholforbrug, og 140.000 danskere der lider af alkoholafhængighed. Med 17.000 i offentlig finansieret behandling er der et stort misforhold mellem gruppen, der har brug for behandling og gruppen, der er i behandling.

En undersøgelse lavet af SFI for Rådet for Socialt viste i februar 2016, at socialt udsatte borgere ofte har svært ved at finde et tilbud, der passer til dem. Den dyre og intensive døgnbehandling tilbydes ikke i tilstrækkelig grad – og den lavintense dagbehandling (ofte antabus) gør det ikke ud for en succesfuld behandling for udsatte borgere med mange komplekse problemer.

Stigende antal hjemløse

3. I 2015 viste SFI´s hjemløsetælling, at der er cirka 6100 hjemløse i Danmark. Tallet har været stigende siden tællingen i 2009, hvor det lå på cirka 5000 hjemløse. Særligt gruppen af unge hjemløse er vokset med alarmerende hast de seneste år.

Rådet for Socialt Udsatte har i en rapport fra december 2015 gjort opmærksom på en række løsningsforslag, som kan gøre det lettere at skaffe flere billige boliger i kommunerne – det faldende udbud af boliger, der er til at betale, er naturligvis en del af historien om den stigende hjemløshed.

Men ser man på den indsats, som kommunerne investerer i hjemløshed, er det klart, at der ikke i tilstrækkelig grad bevilges den helhedsorienterede, udgående og tværfaglige indsats, specifikt rettet mod hjemløse borgere eller borgere med risiko for at miste deres bolig, som Hjemløsestrategien har vist, rent faktisk virker for mange.

Der er brug for en opprioritering af indsatsen for socialt udsatte mennesker. Mon det er det, omprioriteringsbidraget skal bruges til?