Kina og USA har ratificeret klimaaftalen fra Paris. De to lande offentliggjorde lørdag, at deres parlamenter har forpligtet sig i forhold til den klimaaftale, som blev vedtaget på COP21.
Aftalen fører til en temperaturstigning på tre eller fire grader, og det udløser en katastrofe.
Naomi Klein, aktivist og forfatter
Obama har betegnet Paris-aftalen, som "det øjeblik, hvor vi endelig besluttede at redde vores planet". Aftalens mål er at holde den globale opvarmning under to grader – helst under 1,5 grader. Men kritikere påpeger, at indholdet ikke sikrer målet:
– Aftalen fører til en temperaturstigning på tre eller fire grader, og det udløser en katastrofe, sagde den canadiske aktivist og forfatter Naomi Klein da 195 lande skrev under på den i Paris.
Frivillig aftale
Hovedindholdet i Paris-aftalen er, at landene selv bestemmer, hvor meget de vil nedsætte deres CO2-udledning og hvor hurtigt. Når landene har taget en beslutning, meldes den ind til FN. USA og Kina lover nu at nedsætte deres CO2-udledning fra 2030.
Alle verden 195 lande sagde ja til Paris-aftalen ved klimatopmødet COP21 i Paris i december 2015. Men for at træde i kraft og have juridisk gyldighed som FN-beslutning, skal den ratificeres af mindst 55 lande. Inden Kina og USA ratificerede aftalen umiddelbart før G20 topmødet i Kina, havde 23 lande ratificeret aftalen, skriver nyhedsstationen Al Jazeera, der citerer FN's generalsekretær for forhåbninger om, at Kinas og USA's beslutning vil sætte skub i flere lande.
Ulande går forrest
De 23 lande, der først ratificerede aftalen i deres parlamenter var primært ulande, som tilsammen blot står for én procent af de globale udledninger af CO2. Kina og USA står tilsammen for 40 procent af CO2-udledningerne.
I forbindelse med åbningen af FN's generalforsamling midt i denne måned har generalsekretær Ban Ki-moon erklæret en "klimaforandrings-uge", hvor han vil mødes med stats- og regeringsledere for at få dem til at ratificere klimaaftalen fra Paris.
Kritikernes advarsler om, at Paris-aftalen ikke knækker kurven for CO2-udledning og temperaturstigning bekræftes af meteorologernes forudsigelse af, at 2016 bliver det varmeste år, der nogensinde er målt, skriver Al Jazeera.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278