08 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Delegerede vil have FOA i front

Beretningsdebat

Delegerede vil have FOA i front

Fagbevægelsen skal tilbage i offensiven og tage kampen op mod nedskæringer og angrebene på de mest udsatte grupper i samfundet. Det var der stor opbakning til, da de delegerede på FOA's kongres diskuterede formandens beretning.

Der er omkring 600 delegerede på kongressen.
FOTO: PN
1 af 1

Fagbevægelsen har alt for længe været i defensiven. Det er på høje tid at komme i offensiven i kampen for et mere solidarisk samfund, der tager sig af de mest udsatte og sikrer velfærden.

Vi får ikke vendt udviklingen gennem møder og paroler.
René Strunch

Den udmelding fra FOA's formand Dennis Kristensen vakte begejstring blandt de delegerede på FOA's kongres.

– Alle de værdier, vi har taget for givet i pokkers mange år og som er helt grundlæggende for samfundet, er under voldsomt pres, sagde René Strunch fra FOA Sjælland, da de delegerede diskuterede formandens beretning.

– Vi får ikke vendt udviklingen gennem møder og paroler. Der skal handling til. Derfor er jeg glad for, at Dennis siger, at fagbevægelsen skal i offensiven, erklærede han.

Velfærdsalliancen

Det var tydeligt, at de delegerede har taget FOA's nye slogan "Sammen gør vi forskellen" til sig. Der blev henvist til det en række gange fra talerstolen.

– Vi skal blive tydelige i fortællingen om, at det nytter noget at stå sammen, at det gør en forskel, sagde Lene Lindberg, formand for FOA Nordsjælland.

I debatten om at lade handling følge på ord, blev Velfærdsalliancens kamp mod regeringens omprioriteringsbidrag gang på gang fremhævet som et eksempel på, at det nytter at gøre modstand.

Efter omfattende protester blev regeringen presset til at afskaffe omprioriteringsbidraget fra 2018. Det forhindrer ikke nedskæringer, men betyder at de bliver mindre end planlagt.

– De mange demonstrationer den 12. maj betød noget. Det var med til at lægge et politisk pres på regeringen og gav konkrete resultater. Der skal lyde en ros til Jan Hoby og LFS for at tage initiativet til at danne Velfærdsalliancen, sagde Sigurd Gormsen, formand FOA Sjælland.

Det var FOA-afdelingen LFS, der i januar tog initiativ til at samle en række københavnske fagforeninger, der dannede Velfærdsalliancen, som siden blev landsdækkende. LFS's næstformand Jan Hoby er talsmand for initiativet.

– Skal vi vende udviklingen og bekæmpe den nyliberale offensiv, kræver det mobilisering og kamp fra neden. Der er intet alternativ til kollektiv handling. Vi vinder kun, hvis kæmper sammen alle ansatte i alle landets kommuner, sagde Jan Hoby.

Han annoncerede samtidig den næste store landsdækkende protestdag mod nedskæringer i kommuner og regioner, som bliver den 10. maj 2017. 

– Vi skal være med til at sikre, at alle 98 kommuner og fem regioner er med denne gang, erklærede Jan Hoby.

EU og CETA

Nedskæringer, privatiseringer, arbejdspres og forringelse af velfærden var emner, der fyldte meget i beretningsdebatten.

Helena Mikkelsen fra Vendsyssel kom ind på et begreb, hun kalder interessetid, hvor kollegaerne møder på arbejde før arbejdstid, for at kunne nå deres opgaver.

Kampen mod social ulighed er en af de største faglige kampe.
Olaf Christensen fra LFS

– Mange medlemmer gør det. I gennemsnit går de i gang 25 minutter før, deres arbejdstid starter. De siger, at de jo bare vil det bedste for borgerne, og det går ud over deres helbred, hvis de venter med møde ind. Men på den måde giver vi jo kommunen gratis arbejdskraft og laver en skjult opnormering. Det er et problem, FOA skal gøre noget ved, sagde hun.

Mari-Ann Petersen, formand for FOA SOSU, fortalte om medlemmer, der er hårdt pressede af nedskæringspolitikken. Hun ser Velfærdsalliancen som noget af det mest positive, der er sket længe.

– Det er godt og nødvendigt, at vi kæmper mod nedskæringerne. Men vi skal også have fokus på årsagerne til nedskæringspolitikken. Det er Danmarks tilslutning til EU's finanspagt, der bestemmer rammerne for den offentlige sektor. Det er budgetloven, der styrer økonomien i kommunerne. Det er en konsekvens af at være omfattet af finanspagten, sagde Mari-Ann Petersen.

– Også EU's frihandelsaftaler CETA og TTIP er vi nødt til forholde os til. De kan få store negative konsekvenser for velfærden og vores medlemmer, sagde hun og glædede sig over, at Dennis Kristensen i beretningen udtrykte bekymring over frihandelsaftalerne.

Steen Andersen fra Nordsjælland talte også for, at fagbevægelsen bekæmper frihandelsaftalerne. 

Socialt ansvar

Mange af indlæggene fra talerstolen udtrykte stor tilfredshed med, at Dennis Kristensen i beretningen lagde op til, at fagbevægelsen skal påtage sig et ansvar for at kæmpe for de mest udsatte grupper i samfundet. Alle dem, der er skubbet ud af arbejdsmarkedet eller aldrig er kommet ind på det, og som nu rammes af de mange reformer.

– Det er godt at høre, at FOA's sociale hjerte banker ærligt og reelt. Kampen mod social ulighed og social retfærdighed er en af de største faglige kampe, efter de forringelser den nuværende og den tidligere regering har gennemført, sagde Olaf Christensen fra LFS.

I mange år har fagbevægelsen sagt, at vi skal have fokus på kerneopgaverne som er overenskomster og medlemmernes arbejdsliv, konstaterede FOA's næstformand Mona Striib.

– Men i FOA har vi måtte sige farvel til 7000 kollegaer, der er røget ud af dagpengesystemet. Halvdelen af dem er endt på kontanthjælp eller selvforsørgelse. Det kan vi ganske enkelt ikke være bekendt. Det sociale område er en stor samfundsopgave, som vi må insistere på, at LO skal være med til at løfte, tilføjede hun.

Aktive unge

FOA's ungenetværk markerede sig stærkt i debatten med en række indlæg, hvor der blev slået på nødvendigheden af, at alle afdelinger åbner op for de unge og giver dem plads til at blive aktive.

– FOA står overfor et generationsskifte. Hvis ikke, vi tager det alvorligt, har vi ikke et lige så stærkt FOA om 10 år. Vi har alle et ansvar for at gøre næste generation stærkere. Det er vigtigt, at give de unge plads til selv at udvikle sig og gennem vejledning vise vejen frem, sagde for eksempel Camilla Kampmann fra Sydsjælland.

Hun fremhævede den ungdomsansvarige i sin egen afdeling, der havde set muligheder i hende, som hun ikke selv så, og fået hende til at stille op til ungenetværket, selvom hun var helt grøn og ikke troede sig selv.

Det er ikke kun de unge, der skal være mere fokus på at inddrage og støtte. Det samme gælder for ansatte på FOA's områder med anden etnisk baggrund end dansk, påpegede et par delegerede.

11 procent af FOA's medlemmer har anden etnisk baggrund, men der kunne være mange flere, mener Jean Petersen fra FOA SOSU.

– Vi er ikke gode nok til at nå dem. Dem, der laver medlemshvervning, ser også danske ud. Der er brug for rollemodeller. Vi skal forholde os til, hvad er det for en gruppe, det handler om, sagde hun.

På rengøringsområdet er der problemer med ansatte med anden etnisk baggrund som bliver ansat i ganske få timer om ugen, fortalte Yee Mei Yip Bargejani fra FOA KLS.

– Vi ser massevis af korte ansættelser. Jeg ser lønsedler på ned til 6,91 timer. Det giver hverken selvforsørgelse eller integration. Jeg synes, at vi skal skamme os, over de vilkår vores medlemmer bliver budt. Der bliver en større og større ulighed også blandt FOA’s egne medlemmer, sagde hun og opfordrede FOA's andre faggrupper ude på arbejdspladserne til at tale rengøringsassistenternes sag.

25 tog ordet i beretningsdebatten, der varede i to en halv time. Kongressen slutter fredag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. nov. 2016 - 13:18   17. apr. 2017 - 11:28

FOA-kongres

ur@arbejderen.dk
Liselotte Larsen
Pædagogisk assistent, FTR, PMF afdeling 1

– Det er godt, at FOA har øget fokus på uddannelse Jeg håber, at FOA vil sende et signal om, at der skal mere anerkendelse af den pædagogiske assistentuddannelse.

– Ligestillingsproblematikken er blevet rejst, og det er et vigtigt, men det handler om andet end løn. Det handler også om den diskussion, som blev nævnt i debatten, nemlig at det kan være vanskeligt at arbejde som mand i en børnehave, fordi han risikerer at blive mistænkt for at være pædofil, hvis han tager et barn på skødet.

Joachim Birch
SOSU-assistent, FOA Holstebro, gæst FOA-Ungdom

– I FOA Ungdom har vi valgt at slå et ekstra slag her på kongressen for kampagnen FuldtidJaTAk. Vi håber, at forbundet tilkendegiver, at det bakker op om kampagnen og er villig til at arbejde lokalt for at flere stillinger på deltid konverteres til fuldtid.

– Ligestilling er vigtig, jeg tænker på kønsdiskrimination på arbejdspladsen. Jeg håber, at FOA tager det mere seriøst efter kongressen. Det er godt, at det er med i forbundets målprogram for arbejdet frem til næste kongres.

Ismail Hamid Osman
Serviceassistent, FOA Roskilde, sektorformand i servicebranchen

– Beretningen lagde vægt på betydningen af uddannelse og kompetencefonden. Jeg er enig. Det er vigtigt, at FOA hjælper medlemmerne, så de kan blive løbende opkvalificeret.

– Nu er der blevet snakket om ligestilling. Lige så vel som det skal gælde løn og køn, skal den også gælde alder. Med de nuværende love kan Dennis Kristensen ikke fortsætte som formand den nye kongresperiode ud. Den lov er ikke tidssvarende. Jeg håber, det bliver lavet om, så Dennis kan blive siddende hele perioden.

Fakta om FOA
  • Fagforbundet FOA har 183.000 medlemmer, hvoraf godt 153.000 er erhvervsaktive. Det sidste år er antallet af medlemmer faldet med to procent.

  • FOA er opdelt i fire sektorer. De største er Social-Sundhed med 92.400 medlemmer og Pædagogisk med 43.400 medlemmer, mens Kost-Service og Teknik-Service har henholdsvis 9500 og 7300 medlemmer.

  • FOA holdt sin 4. ordinære kongres 16.-18. november på Hotel Radisson i Aarhus. Der var 600 delegerede.