10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fagligt aktiv blev fyret, fordi han ville optage en samtale

Bortvist fra sit seniorjob

Fagligt aktiv blev fyret, fordi han ville optage en samtale

Efter at have kritiseret forholdene på sin arbejdsplads blev Peder Bæk, talsmand for "Behandl os ordentligt", bortvist fra sit seniorjob. Angiveligt fordi han ville optage en samtale.

Peder Bæk bortvist fra sit job, fordi han ikke ville følge en instruks om at undlade at optage en samtale mellem ham og en kommunal centerchef. ARKIVFOTO.
FOTO: Privat
1 af 1

Skive Kommune kalder det arbejdsvægring og illoyalitet. Sagens modpart, talsmand for "Behandl os ordentligt" Peder Bæk, mener, at han er udsat for chikane og er berøvet sin ytringsfrihed.

Sagen, der er uden sidestykke i dansk retshistorie, skulle have været domsforhandlet i Vestre Landsret i Viborg 6. december, men blev få timer forinden udsat. For tredje gang på sin vej i retssystemet.

 Hele mit liv har jeg været på den rigtige side af loven. Og jeg har aldrig sagt nej til noget af det arbejde, de har sat mig til.
Peder Bæk, arbejdsløs

Den 3. april 2014 blev Peder Bæk bortvist fra sit job, fordi han ikke ville følge en instruks om at undlade at optage en samtale mellem ham og en kommunal centerchef på virksomheden BOMI, som Peder Bæk var tilknyttet som seniorjobber.

Må ikke optage samtale

Peder Bæk forklarede, at han alene ønskede at optage samtalen for efterfølgende at gennemlytte kommunens kritik af ham, så han var helt sikker på, at han havde forstået det rigtigt. To forudgående møder med henholdsvis et misvisende samt et helt udeladt mødereferat var baggrunden, forklarede Peder Bæk. Men Skive Kommune fandt ønsket om en optagelse uforeneligt med ønsket om, at samtalen foregik i en "tryg og fortrolig atmosfære", som det blev udtrykt i byretten i januar.

– En tjenestelig samtale er en fortrolig samtale, der skal foregå i en ordentlig dialog, og derfor accepterer kommunen ikke, at sådanne samtaler optages, lød det endvidere fra Anni Toulborg fra "Human Ressources", (der tidligere hed "Løn"), i Skive Kommune.

Hvordan ønsket om at optage en samtale, for at sikre sig at man har hørt rigtigt, strider imod ønsket om en "ordentlig dialog i en tryg og fortrolig atmosfære", har både Peder Bæk og 3F, der førte byretssagen for ham, svært ved at se.

– Jo, måske set med kommunens briller, men for mig ville det kun have gjort det både lettere og meget mere trygt, siger Peder Bæk.

Det har ikke været muligt at få Anni Toulborg eller andre fra Skive Kommune til at forklare, på hvilken måde en optagelse af en samtale skaber utryghed og ødelægger dialogen.

Heller ikke kommunens centerchef på BOMI, Pia Jensen, har det været muligt at få i tale om sagen.

– Skive Kommune udtaler sig ikke om igangværende retssager.

Kan jeg få en kommentar fra dig efter retssagen?

– Nej, det kan du sandsynligvis ikke, for der har vi også en procedure for, hvem der udtaler sig.

Læserbrev i Skive Folkeblad

Forud for tvisten om optagelse af mødet mellem Peder Bæk og centerchef Pia Jensen havde de to afholdt to andre møder. Dels på grund af et læserbrev i Skive Folkeblad, hvor han blandt andet kritiserede kommunen for at underbetale de ansatte på BOMI. Dels en mail Peder Bæk sendte til Dantoy – en af de virksomheder, der billigt fik udført arbejde af BOMI.

Peder Bæk forklarer:

– Efter at læst på Dantoy’s hjemmeside, at man ikke anvender børnearbejde og lignende, spurgte jeg i en mail, om Dantoy vidste, at seniorjobbere og kontanthjælpsmodtagere udførte arbejde for ned til 16 kroner i timen.

– Når nu du er i gang, så send den her tegning med, sagde en anden ansat på BOMI til mig, hvilket jeg så gjorde. Det var ment humoristisk. Men blev udlagt som en forbrydelse. Og så skal jeg ellers love for, at der skete noget.

Er man berettiget til at optage den personlige samtale med sin arbejdsgiver? En social klient kan fuldt lovligt optage en personlig samtale med sin sagsbehandler. Ligesom en journalist der interviewer en kilde. Endda uden kildens vidende. Havde Peder Bæks samtale foregået per telefon, kunne han formentligt lovligt have optaget den.

Byrettens dom fra 16. februar fastslår, at "der ikke foreligger retsregler, der regulerer spørgsmålet om, hvornår man som ansat kan optage en tjenestelig samtale, som man selv deltager i".

3F anlagde på vegne af Peder Bæk sag mod Skive Kommune for det, som også fagforbundet anser for at været en helt uretmæssig bortvisning med politiske undertoner. Byretten var dog af en anden opfattelse.

Lydighedsnægtende

"Lydighedsnægtende og arbejdsvægrende", lød dommen over Peder Bæk.

– Dén dom krænker virkelig min retsfølelse. For er der noget, jeg aldrig har været, så er det dét, understreger Peder Bæk, der, siden han som dreng kunne løfte en skovl, har arbejdet som en hest og forsørget sig selv og sin familie, især som jord- og betonarbejder, indtil en arbejdsskade i 2010 satte en stopper for et over 40 år langt arbejdsliv i den mest slidsomme kategori.

Arbejdsskade og efterfølgende arbejdsløshed førte Peder Bæk i såkaldt seniorjob i Skive Kommune 6. januar 2014.

– Hele mit liv har jeg været på den rigtige side af loven. Og jeg har aldrig sagt nej til noget af det arbejde, de har sat mig til, også på BOMI.

Derfor anker Peder Bæk sagen til landsretten. Sagen er nu blevet genberammet til den 5. januar klokken 9.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. dec. 2016 - 15:14   02. mar. 2017 - 16:48

Ytringsfrihed

af Jesper Petersen