400 kilo tungt, 9 kilometer langt, 1,6 meter i diameter. Så meget fylder 29.231 sider, som det danske lovgrundlag for a-kasserne ifølge Min A-kasse udgør år 2017.
Vi ønsker at få politikerne i tale for at få dem til at skære ned på det enorme bureaukrati i dagpengesystemet.
Rasmus Felt, Min A-kasse
For at illustrere omfanget af reglerne på dagpengeområdet ruller a-kassesamarbejdet tirsdag verdens største WC-rulle gennem Københavns gader akkompagneret af orkestret Røde Horn, komiker Sebastian Dorset og et sækkepibe-orkester.
Målet for den spektakulære happening er Christiansborg, beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og beskæftigelsesordførerne for Folketingets partier.
– Vi ønsker først og fremmest at få politikerne i tale for at få dem til at skære ned på det enorme bureaukrati, som a-kasserne og de ledige er underlagt, siger Rasmus Felt, der er talsperson og pressechef i Min A-kasse, til Arbejderen.
Fra 23.000 til 30.000 sider
Min A-kasse har før råbt vagt i gevær og advaret mod tiltagende bureaukrati, reglerytteri og kontrol af de arbejdsløse.
I 2011 fik a-kassesamarbejdet trykt verdens tykkeste bog på 23.000 sider lovstof på dagpengeområdet, og det skortede ikke på politiske løfter om, at nu skulle der gøres en indsats for at mindske bureaukratiet.
Udviklingen er imidlertid gået i den stik modsatte retning, slår Min A-kasse fast. I de seneste fem år er det danske lovgrundlag for a-kasserne udbygget med yderligere cirka 6.000 sider og nærmer sig 30.000 sider.
– Da vi råbte op i 2011, vidste vi ikke, hvordan udviklingen ville blive. Det kan vi se nu. Men det får os altså ikke til at smide håndklædet i ringen. Og vi oplever da også, at flere af partierne er lydhøre og siger, at det er på tide at tage et opgør med bureaukratiske regler, forklarer Rasmus Felt.
Min A-kasse ønsker et dagpengesystem baseret på tillid til de arbejdsløse, og – understreger Rasmus Felt – de ansatte i a-kassen vil meget hellere bruge deres arbejdstid på at hjælpe de arbejdsløse i job end på meningsløs kontrol.
Fra løfter til handling
Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen er én af de politikere, der har luftet nødvendigheden af at se på det omfattende lovkatalog på dagpengeområdet. Den 23. december 2016 udtalte hun til netavisen Pio:
– Dagpengelovgivningen er et eksempel på noget af det, der skal skrottes. Vi må lægge dagpengelovgivningen til siden og sige, at de 30.000 sider må hvile i fred. Nu må vi starte forfra med en ny lovgivning.
Inden Liberal Alliance i november sidste år blev en del af Løkkes nye regering, var afbureaukratiseringsordfører Henrik Dahl på besøg i Min A-kasse, hvor han skulle være dagpengemodtager for en dag. Oplevelsen fik ham til at konkludere, at dagpengesystemet er firkantet og resulterer i en unødvendig mistænkeliggørelse af de arbejdsløse.
– Jeg kan ikke forstå, at man ikke kan klare sig med nogle stikprøver i stedet for sådan en nidkær totalkontrol. Det er et fuldstændig forkert signal at møde folk med mistillid, udtalte Henrik Dahl til Avisen.dk
Rasmus Felt og dermed Min A-kasse håber, at tirsdagens happening vil være en øjenåbner for politikere og almindelige mennesker, så der kan komme fornyet pres på en tiltrængt oprydning i papirmængden, kontroltyranniet og bureaukratiet i dagpengesystemet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278