Imperialistisk magtspil
Blogs
Imperialistisk magtspil
Befrielsen af Aleppo i Syrien var en milepæl. For første gang i mange år var USA og dets allierede placeret på sidelinjen. Men USA forstærker sin indblanding i både Syrien og Irak. Kurderne er en brik i spillet om magten.
Borgerkrigen i Syrien er ikke en sort/hvid konflikt med nemme løsninger. Der er mange aktører involveret i selve borgerkrigen, og de har tætte tråde til USA, EU, Tyrkiet, Iran, Rusland og en række andre lande.
Befrielsen af Aleppo lige før jul gjorde det klart, at den syriske regering og dens russiske allierede var i offensiven på landjorden.
USA har spillet et dobbeltspil for at få både Tyrkiet og PKK fanget ind i sit spin.
Men USA og EU har ikke tænkt sig at give op. Trump har sendt flere soldater og arbejder også med diplomati.
I årtier har Syrien været en torn i øjet på USA og Israel. Syrien deltog i krigen mod Israel i 1949. Det var aktiv i seks-dageskrigen i 1967, også i den såkaldte Yom Kippurkrig i 1973 og igen i Libanon i 1982 og Syrien har opbygget en alliance med Iran og Hizbollah
Syrien har aldrig anerkendt Israel, men anerkendt Palæstina. 500.000 palæstinensere, der flygtede fra den israelske besættelsesmagt, har boet i Syrien siden 1948 og Syrien kræver, at Israel tilbageleverer Golanhøjderne.
Wikileaks offentliggørelse af Hillary Clintons mange mails gav ny dokumentation for USA's beskidte spil. I en mail skrev daværende udenrigsminister Hillary Clinton, at "den bedste måde vi kan hjælpe Israel med at håndtere Irans voksende atomare kapacitet er ved at hjælpe Syriens folk med at vælte Bashar Assads regering".
Hun anbefalede, at styrke samarbejde med Tyrkiet, Saudi Arabien og Qatar for at "organisere, træne og bevæbne" oppositionen i Syrien. Det var præcist hvad der skete, op til at borgerkrigen startede i Syrien i 2011.
Spillet om kurderne
USA har (igen) spillet et dobbeltspil overfor kurderne. Trump har sendt armerede køretøjer til PKK-ledte styrker, og amerikanske specialtropper har rådgivet, støttet og deltaget i missioner sammen med Syriens Demokratiske Styrker (SDF).
Tyrkiets premierminister Yildrum mødtes i sidste uge til drøftelser med Barzani, som er præsident for de kurdiske områder i Nordirak. De krævede PKK ud af Irak og diskuterede, hvordan man kan forhindre, at PKK's styrker opererer i grænseområdet mellem Irak og Syrien.
En talsmand for den amerikanske regering kaldte efterfølgende PKK for en terrororganisation, der udgør en trussel i regionen og især mod Tyrkiet. Umiddelbart efter brød der kampe ud mellem de kurdiske militser i både Irak og Syrien.
Opdeling af Syrien
USA ønsker en permanent opdeling af Syrien. Pentagons tænketank Rand Corp foreslår, at Tyrkiet og kurderne skal have kontrollen over det nordlige Syrien. Syriens regering skal bevare kontrollen over de områder, den kontrollerer i dag. Det område i det østlige Syrien, som i dag kontrolleres af IS og dets allierede, skal underlægges "international administration", det vil sige USA´s kontrol.
Denne plan sikrer hverken fred eller demokrati for kurderne eller regionens øvrige folk. Det er nødvendigt, at folkene står sammen og fordriver USA og dets allierede fra regionen.