15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Seniorfridage koster jer tusindvis af kroner

Enhedslisten advarer efterlønnere:

Seniorfridage koster jer tusindvis af kroner

Seniorfridagene i den nye overenskomst kan koste seniorer tusindvis af kroner, hvis de betales af pensionspenge, advarer Enhedslisten.

Vi skal have ændret den lovgivning, der forhinder arbejdere i at gøre brug af rettighederne i overenskomsten, mener Finn Sørensen, Enhedslistens beskæftigelsesordfører.
FOTO: Andreas Bro
1 af 1

Hvis de nye overenskomster bliver vedtaget, så kan de indlagte seniorfridage blive en dyr omgang for dem, der gør brug af dem, advarer Enhedslisten.

Det er vigtigt, at lovgivningen ikke står i vejen for overenskomstmæssige rettigheder.
Finn Sørensen, Enhedslisten

Advarslen kommer efter, at Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i onsdags svarede Folketingets beskæftigelsesudvalg om sagen.

– Desværre har vi nu fået beskræftet, at det forholder sig, som Arbejderen har skrevet: At personer på vej på efterløn går glip af efterlønspræmie, hvis de holder de seniorfridage, som overenskomsten giver mulighed for, siger Finn Sørensen, Enhedslistens beskæftigelsesordfører, til Arbejderen.

Minus 26.000 kroner

I værste fald kan beløbet rende op over 26.000 kroner, kunne man således læse i Arbejderen for mere end fem uger siden.

Seniorfridagene er blandt de elementer, som alle forhandlere uden undtagelse fremhæver som argument for at stemme ja til de treårige overenskomster. Ifølge forhandlerne fra CO-industri og Dansk Industri, der indgik det toneangivende forlig, og som alle andre områder efterfølgende har kopieret, betyder den udvidede seniorordning "bedre muligheder for at forene arbejdslivet og seniorlivet", fordi en ansat fra fem år før folkepensionsalderen kan trappe ud af arbejdsmarkedet med 32 færre arbejdsdage om året.

Problemet er blot, at dagene kan kompenseres med penge fra blandt andet pensionsopsparingskontoen. Men gør man det, vil de dage ikke blive regnet med, når det skal gøres op, om man har ret til en kontant præmie for at gå senere på efterløn.

– Troels Lund Poulsen afviste at ændre lovgivningen, men under debatten foreslog vi, at man kunne sidestille løn og pension. Det forslag har ministeren bedt om at få på skrift, og det går jeg nu i gang med at skrive, fortæller Finn Sørensen.

Ændre lovgivningen

Han vil samtidig arbejde for at finde et flertal i Folketinget, som vil være med til at rydde den lovgivning af vejen, som forhindrer arbejdere og fagbevægelsens medlemmer i at gøre brug af en overenskomstmæssig rettighed, uden at det skal koste dem en formue.

– Hvis overenskomsterne bliver vedtaget, er det vigtigt, at rettighederne kan benyttes fuldt ud, og at lovgivningen ikke står i vejen herfor, mener Finn Sørensen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. mar. 2017 - 08:41   04. apr. 2017 - 15:34

OK 2017

noc@arbejderen.dk