Kristian Jensens fornemmelse for nedskæringer
Blogs

Kristian Jensens fornemmelse for nedskæringer
Væksten i det offentlige forbrug var helt nede på 0,1 procent sidste år. De offentligt ansatte er pressede til det yderste, men finansministeren mener, at det går rigtig godt.
I den offentlige sektor løber SOSU'er, sygeplejersker, pædagoger, politibetjente, læger og lærere hurtigere end nogensinde. Velfærdens kernetropper er spændt hårdt for, men kassemesteren på Slotsholmen synes ikke at have en fornemmelse af, at det kan få konsekvenser for kvaliteten.
En fortsat minimal vækst i de offentlige budgetter vil få konsekvenser.
Nye tal viser nu, at væksten i det offentlige forbrug var 0,1 procent i 2016 – det første år den borgerlige regering havde ansvaret for landets økonomi.
I sidste uge sagde finansminister, Kristian Jensen, til JyllandsPosten, at: ”Det er glædeligt, at vi kan opretholde så højt et niveau i den offentligt sektor, som vi kan, selvom der stort set har været nulvækst”.
Måske han skulle prøve at høre, om der er enighed om det med niveauet? En hurtig optælling viser, at der er 6806 færre fuldtidsansatte i den offentlige sektor i 2016 i forhold til 2015.
Mindelser om SKAT
Man får uvægerligt mindelse om den gang selvsamme Kristian Jensen stolt proklamerede, at han var gået foran med effektiviseringerne i SKAT. I 2008 sagde Jensen til Berlingske, at: ”Faktisk har vi i min tid som skatteminister gennemført effektiviseringer for cirka en milliard kroner, uden det har betydet dårligere skattekontrol.”
Det er jo efterhånden trivielt at påpege, at historien viste noget andet. Inddrivelsen af skattegælden hænger i laser, og danskerne skylder eksorbitante beløb til fælleskassen. Udenlandske svindlere har haft et sugerør i kassen for udbytteskat og snydt os for mere end 12 milliarder kroner. Fortsæt selv listen.
Selvom Kristian Jensen dengang stolt mente, at nedskæringer i SKAT var et godt eksempel på, at man sagtens kunne spare millioner uden, at det kunne mærkes, så synes jeg faktisk ikke, vi har behov for at prøve det igen.
Hvis regeringen fastholder sin politik omkring nedskæringer i den offentlige sektor og frejdigt påstår, at de 1257 færre offentligt ansatte i Østjylland eller de 1087 færre i Vest- og Sydsjælland ikke kan mærkes, så er det jo ikke længere uvidenhed. Så er det slet og ret ønskerne fra Foghs minimalstatslogik, der igen spøger.
Appel til Løkke
I valgkampen var man ellers ikke sen til at råbe ”skræmmekampagne”, når de røde partier stilfærdigt bemærkede, at nulvækst ville betyde færre hænder i den offentlige sektor. Nu har vi set resultaterne af nulvækst. Og selv om regeringen måtte åbne op for den beskedne vækst, som de har lovet i det nye regeringsgrundlag, så er den langt fra nok til at fastholde kvaliteten i vores fælles velfærd.
Det er baggrunden for at vi appellerer til regeringen forud for økonomiforhandlinger med kommuner og regioner. Hvis regeringen fortsat insisterer på så stram styring og en minimal vækst i de offentlige budgetter, der ikke er stor nok til rent faktisk at sikre ordentlig velfærd for borgerne, så vil det få konsekvenser.
Regeringen vil frejdigt sige, at det offentlige skal ”køre længere på literen”. Må vi ikke benytte lejligheden til at opfordre til lidt mere ydmyghed, end man udviste, dengang den samme diskussion foregik om SKAT?