27 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Trumps magtspil er kurs mod klimakatastrofen

Blogs

Jørgen Petersen
Formand for Kommunistisk Parti
Formand for Kommunistisk Parti og medlem af partiets landsledelse.
Blogindlæg af Jørgen Petersen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 07. juni, 2017, 13:50:11

Trumps magtspil er kurs mod klimakatastrofen

Det kom næppe som en overraskelse, at præsident Trump trak USA ud af Parisaftalen. Dermed fornægter en amerikanske præsident igen den truende klimakatastrofe og sætter den amerikanske storkapitals interesser over menneskehedens overlevelse.

Det er ikke første gang, USA står udenfor en global klimaaftale. USA har hele vejen igennem afvist at gennemføre den fornødne omstilling til en bæredygtig produktion og give det nødvendige bidrag til at begrænse udledningen af CO2.

Storkapitalen er ikke, og vil aldrig blive en garant for den nødvendige omstilling til bæredygtighed.

Præsident Bush trak i 2001 USA ud af Kyotoaftalen. Det var den første internationale klimaaftale. Dens målsætning var at begrænse CO2-udledningen for at forhindre den truende klimakatastrofe. 

USA har hele vejen igennem stået i spidsen for den internationale storkapitals bestræbelser for at forhindre en bindende og ambitiøs klimaaftale.

Uforpligtende aftale

Under COP15 i Danmark pressede klima- og miljøbevægelserne, klimaeksperterne og et stort flertal af verdens lande på for at få en bæredygtig og bindende aftale. Københavns gader var fyldt med klimademonstranter. Men Lars Løkke Rasmussen og andre med ham ledte konferencen ind på et sidespor.

COP15 endte i uforpligtende snak og massefængslinger af klimaaktivister. I dag fortsætter Lars Løkke Rasmussen målrettet med at bremse den nødvendige grønne omstilling i Danmark. 

Parisaftales målsætning er, at forhindre at den globale temperaturstigning overskrider 1,5 grader, sådan som videnskaben anbefaler det. Som sådan er aftalen et skridt i den rigtige retning.

Men aftalen er svag og utilstrækkelig. Selv hvis alle aftalens målsætninger gennemføres, vil det næppe kunne forhindre, at den globale temperaturstigning overskrider to grader.

En anden af Parisaftalens grundlæggende svagheder er, at den er uforpligtende. Industrilandene er ikke forpligtet til, at overføre den nødvendige grønne teknologi til udviklingslandene eller bidrage økonomisk til klimaomstilling i verdens fattigste lande, sådan som der blev krævet på COP15 i København. 

Modsætninger mellem USA og EU

Trump trak USA ud af klimaaftalen efter møder i G7 og NATO, hvor modsætningerne mellem USA og dets traditionelle allierede i EU dominerede. Man skal hæfte sig ved den begrundelse, Trump havde for at trække USA fra Parisaftalen.

– De lande, som opfordrer os til at blive i aftalen, er de samme, som samlet set har kostet USA billioner af dollars gennem skrappe handelsregler og i mange tilfælde helt utilstrækkelige bidrag til vores nødvendige militære alliance. 

Der foregår for øjnene af verdens folk et storstilet magtspil mellem forskellige stormagtsinteresser. Trumps beslutning blev mødt af en fælleserklæring mellem EU og Kina, om at man vil efterleve Parisaftalen og øge den globale omstilling af energiproduktionen. 

Heller ikke her nytter det med illusioner. Klimakampen er vigtig og må fortsætte overalt.

Storkapitalen er ikke, og vil aldrig blive en garant for den nødvendige grønne omstilling. Kun en grundlæggende systemforandring fra kapitalisme til socialisme kan forhindre den truende klimakatastrofe.