14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Færre kvinder end mænd får godkendt skader

Ulighed ved ulykker på jobbet

Færre kvinder end mænd får godkendt skader

57 procent af de arbejdsulykker, som mandlige FOA-medlemmer anmelder, bliver anerkendt. Kvinderne får derimod blot anerkendt 49 procent.

Anerkendelsesprocenten for psykisk relateret arbejdsskader blandt HK medlemmer er i perioden 2013 - 2016 på kun 0,94 procent.
FOTO: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
1 af 1

Ikke nok med at antallet af arbejdsskader, der bliver anerkendt, er faldet fra 49 til 38 procent i perioden 2012 til 2015.  

En undersøgelse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet for fagforbundet FOA, viser også, at kvinder har sværere ved at få anerkendt en arbejdsskade eller erhvervssygdom end mænd. 

Det er jo et kæmpe problem, at der er en kønsskævhed i anerkendelsen af arbejdsskader.
Joan Prahl, FOA

I undersøgelsen "er der taget højde for at mænd og kvinder typisk arbejder i forskellige sektorer", og den viser, at forskellen er tydeligst, når det drejer sig om godkendelse af arbejdsulykker. I årene 2012 -2016 er 57 procent af mændenes arbejdsulykker blevet anerkendt, mens det gælder for blot 49 procent af kvindernes anmeldte ulykker sket på jobbet.

>>LÆS HER Antallet af afviste arbejdsskader stiger

– Det er jo et kæmpe problem, at der er en kønsskævhed i anerkendelsen af arbejdsskader, siger Joan Prahl, der er forbundssekretær i FOA, til Arbejderen.

Minus 10 procent

Hun nævner en konkret sag, hvor et kvindeligt medlem får sat erhvervsevnetabet ned fra 85 til 75 procent grundet en svær skilsmisse. 

– Man kan jo spørge sig selv om en mand ville have fået 10 procent trukket fra sit erhvervsevnetab med den begrundelse? Min påstand vil være, at det ville ikke ske, siger Joan Prahl og fortsætter:

– Noget kunne tyde på, at fordi kvinden deler mange oplysninger med sin læge, at det også får betydning for den samlede vurdering.

Mænd vil typisk dele den konkrete hændelse med sin læge, og derfor er der langt færre oplysninger i lægejournalen.

Kvinder i overtal i HK

På HK området er der ganske vist sket et drastisk fald i anerkendelse af arbejdsulykker fra 73,3 procent i 2013 til 47,5 procent i 2016, ligesom antallet af anerkendte erhvervssygdomme er faldet fra 11,3 til 10,1 procent i samme periode, oplyser socialrådgiver i HK Danmark Jane Nielsen til Arbejderen.

– Men der er flere kvinder end mænd, der i perioden har fået anerkendt en erhvervssygdom. Årsagen er, at langt flere HK kvinder end mænd anmelder erhvervssygdomme/arbejdsulykker på HK området, da størstedelen af vores medlemmer er kvinder, lyder forklaringen.

I Danmarks største fagforbund 3F ser Arbejdsmiljøpolitisk konsulent Ulla Sørensen med stor alvor på den kønsforskel i anerkendelsesprocenten, som FOA's undersøgelse viser.

– Et forsigtigt bud på kønsforskellen - som vi ikke har fagligt belæg for - kunne være, at de kriterier, som ligger til grund for anerkendelse af arbejdsskader i Arbejdsmarkedserhvervssikring er defineret ud fra mænds fysik og nedslidningsrisiko, fordi der foreligger mest forskning om nedslidning i mandsdominerede brancher som for eksempel bygge- og anlægsbranchen, siger Ulla Sørensen til Arbejderen.

Hun mener, der er brug for at kigge nærmere på kriterierne for anerkendelse, og på forskellen i kvinders og mænds nedslidning.

Samme antal ulykker

Ulla Sørensen advarer imod at tage lavere godkendelsesprocenter som udtryk for, at at det går bedre med arbejdsmiljøet:

– Hos 3F er der ikke sket et fald i folks tilskadekomst. Der er ikke sket nogen ændring i antallet af ulykker på det danske arbejdsmarked de seneste fire-fem år. Der er alene tale om en ændring i anerkendelsespraksis hos arbejdsskademyndighederne.

3F, FOA og HK peger alle på en Højesteretsdom fra november 2013, som medførte en skærpelse af arbejdsskadesikringslovens fortolkning af personskade og dermed på kriterierne for at få anerkendt en arbejdsulykke.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. okt. 2017 - 10:40   23. okt. 2017 - 16:17

Arbejdsmiljø

noc@arbejderen.dk
Arbejdsulykker og erhvervsskader

Arbejdsskader kan overordnet inddeles i arbejdsulykker og erhvervssygdomme.

  • Arbejdsulykker er skader, som er opstået pludseligt (eller inden for fem dage)

  • Erhvervssygdomme er arbejdsskader, som opstår efter længere tids påvirkning på arbejdspladsen.

Anerkendelsesprocenten er faldende for både erhvervssygdomme og arbejdsulykker.

  • Fra 2012 til 2015 faldt anerkendelsesprocenten for erhvervssygdomme fra 26 til 20 procent.

  • I 2012 blev 73 procent af de anmeldte arbejdsulykke anerkendt. I 2015 var det 49 procent.

Om arbejdsskader anerkendes eller ej afhænger i høj grad af, om det kan påvises, at skaden skyldes arbejdets art.

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd