14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

KL forhandler igen med lærerne

Tænkepause er slut

KL forhandler igen med lærerne

Lærerne er indkaldt til forhandlingsmøde med KL i dag fredag. I weekenden fortsætter forhandlingerne om de generelle krav for ansatte i både kommunerne og staten.

KL's chefforhandler Michael Ziegler erklærede sig onsdag parat for at fortsætte forhandlingerne med lærerne.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Efter en uges tænkepause mødes Lærernes Centralorganisation i dag fredag med Kommunernes Landsforening (KL) til forhandlinger om en arbejdstidsaftale.

Jeg oplever ikke nogen sprækker i sammenholdet på vores side af bordet.
Flemming Vinther, CFU

Her håber lærerne, at KL er parat til at lægge et konkret forslag til arbejdstidsaftale på bordet. Trods flere måneders forhandlinger og en række forslag fra lærerne, er der endnu ikke kommet et konkret udspil fra KL.

Direktør i KL Kristian Heunicke vil ikke oplyse, hvor vidt KL har et udspil med til mødet.

– Vi har brugt tænkepausen til at overveje, hvordan vi kommer videre. Det går vi ud fra, at lærerne også har. De overvejelser deler vi med hinanden fredag. Hvad vores overvejelser konkret går ud, på tager vi med lærerne i forhandlingslokalet, siger Kristian Heunicke til Arbejderen.

>> LÆS OGSÅ: Fagforbund afgiver musketéred

Alle de offentligt ansattes organisationer kræver, at lærerne og andre undervisere får en arbejdstidsaftale i lighed med andre faggrupper på arbejdsmarkedet. Ingen vil indgå en overenskomstaftale, før det krav er opfyldt.

KL forhandler

På baggrund af, at forhandlingerne om lærernes arbejdstidsaftale var gået i stå, meddelte de kommunalt ansattes fagforeninger i tirsdags, at de ikke som planlagt ville forhandle de generelle overenskomstkrav med KL onsdag i denne uge. 

Men nu går forhandlingerne mellem KL og forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer de kommunalt ansatte, i gang lørdag.

"Det betyder, at lærerforhandlingerne og de generelle forhandlinger kommer til at gå hånd i hånd, sådan som vi har krævet", skriver FOA-formand Dennis Kristensen på sin Facebookside.

Men parterne står langt fra hinanden. Skal der laves en aftale på det kommunale område, må KL diske op med nogle mere realistiske bud på især lønområdet, vurderer Bodil Otto, formand for HK Kommunal.

– KL har indtil videre nærmest ikke præsenteret os for andet end krav om massive forringelser. Det gælder først og fremmest spørgsmålet om de ansattes lønstigninger, hvor KL på baggrund af nogle talfiflerier fastholder sit krav om løntilbageholdenhed. Det duer ikke, siger Bodil Otto til HK Kommunals hjemmeside.

>> LÆS OGSÅ: KL kræver lønnedgang for pædagogiske assistenter

Elisa Bergmann, formand for BUPL, understreger i sin overenskomstblog på bupl.dk, at det helt store stridspunkt er den økonomiske ramme. 

"Vi skal blive enige om, hvor mange penge vi kan forhandle om. Vores krav er helt tydeligt. Vi skal som offentligt ansatte også have en retfærdig andel i det økonomiske opsving, som statsminister Lars Løkke Rasmussen fremhæver gang på gang", skriver Elisa Bergmann.

Staten forhandler

Også på det statslige område er der lagt op til overenskomstforhandlinger i den kommende weekend. 

– Vi håber på at få en aftale, men det ser ikke nemt ud, siger Flemming Vinther, formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), der forhandler på vegne af de statsansatte.

Han peger på tre store knaster i forhold til at få en aftale; Lærernes arbejdstidsaftale, den betalte frokostpause og den økonomiske ramme. 

– Det her bliver en styrkeprøve. Jeg er glad for og stolt over, at vi på vores side af bordet står sammen om at kræve realitetsforhandlinger på lærerområdet. Vi har fundet gamle dyder frem igen. Sammenhold er jo fagbevægelsens DNA, og jeg oplever ikke nogen sprækker i sammenholdet, siger Flemming Vinther til Arbejderen.

>> LÆS OGSÅ: Sammenholdet i fagbevægelsen er større end set i mange år

Han ser overenskomstkampen som et opgør med den nulsumstilgang, som kendetegner de offentlige arbejdsgivere.

– Ingen ting må koste noget. Skal vi have et gode, skal vi nærmest aflevere et andet gode. Den tankegang fylder mere og mere. Det har bredt sig under finanskrisen i takt med indførelsen af budgetlofter og strammere styring fra Finansministeriet af kommuner og regiover, siger Flemming Vinther.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. feb. 2018 - 09:51   16. feb. 2018 - 11:23

OK 2018

ur@arbejderen.dk
Krav til OK 2018

Forhandlingsfællesskabet, der tæller 51 organisationer, stiller blandt andet følgende krav til Kommunernes Landsforening og Danske Regioner:

  • To ekstra puljer penge; en til at løfte de lavtlønnede og en til at løfte kvindefagene.
  • En arbejdstidsaftale til lærerne.
  • Den betalte frokostpause skal ind i overenskomsterne, der hvor den eksisterer.
  • Alle skal have reallønsfremgang.
  • Bedre seniorordninger.
  • Retten til at komme på fuld tid, når der er ledige timer på arbejdspladsen.
  • Bedre forhold for tillidsrepræsentanternes arbejde.