25 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kampen handler om, hvilket samfund vi vil ha'

Analyse

Kampen handler om, hvilket samfund vi vil ha'

Privat ansatte i hobetal støtter op om de offentligt ansatte. Det er en fælles kamp for et solidarisk samfund, lyder meldingen.

Arbejdere fra det private område stod fredag morgen bag en manifestation foran Forligsinstitutionen til støtte for de offentligt ansattes overenskomstkamp.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

De offentligt ansattes overenskomstkamp handler om langt mere end løn og lærernes arbejdstid.

De offentligt ansattes kamp er lige så meget vores kamp.
Christian Nielsen, murer

Dybest set står kampen om hvilket samfund, vi ønsker i fremtiden, fastslår en række af de tillidsfolk på det private område, der lige nu er aktive i støtten til de offentligt ansatte. 

Skal vi fortsatte den nyliberalistiske vej, som et flertal af de danske politikere er slået ind på? Det vil betyde et samfund, som fortsætter demonteringen af den offentlige, kollektive velfærdsmodel til fordel for private løsninger, hvor løn og arbejdsforhold for både offentligt og privat ansatte er under konstant pres, og hvor uligheden fortsætter med at stige.

Eller vil vi have et samfund, der frigør sig fra EU's nedskæringspolitik, sikrer kollektiv, skattefinansieret velfærd af en høj kvalitet, et socialt sikkerhedsnet, og en stadig forbedring af lønninger og arbejdsforhold for alle grupper på arbejdsmarkedet?

Massiv solidaritet

Det er reelt det, som kampen drejer sig om, mener for eksempel Christian Nielsen, der er murersvend og medlem af Murernes bestyrelse i 3F BJMF. Han var fredag med til at arrangere en manifestation foran Forligsinstitutionen, hvor omkring 150 arbejdere fra det private område stillede op i solidaritet med de offentligt ansatte.

>> LÆS OGSÅ: Privat ansatte i støtteaktion for offentligt ansatte

– De offentligt ansattes kamp er lige så meget vores kamp. I den sidste ende handler det om den nedskæringspolitik, der kommer fra EU, og som giver pres på lønningerne for både offentligt og privat ansatte. At der hele tiden skæres ned på de offentlige udgifter, betyder også kraftige forringelser af vores velfærd, siger Christian Nielsen

Opbakningen fra privat ansatte er historisk stor ved den her overenskomst. Fra alle egne af landet lyder meldingen fra arbejdspladser, tillidsfolk og fagforeninger på det private område om, at de støtter de offentligt ansattes kamp. Støtten kommer først og fremmest fra de grupper, der følte sig tromlet ved de privat ansattes overenskomstforhandlinger sidste år. 

Velfærd under afmontering

De privat ansatte er bekymrede for fremtidens velfærd. Men kollegaerne er også godt klar over, at formålet med at holde de offentligt ansattes lønninger nede at presse lønningerne på det private arbejdsmarked, konstaterer Christian Nielsen.

Her er vel også forklaringen på, at Dansk Arbejdsgiverforening gang på gang blander sig i de offentlige overenskomstforhandlinger. Senest med en bemærkning om, at "lønmodtagernes krav ser meget dyre ud".

– Jeg oplever, at der er ved at ske et holdningsskifte i hele samfundet. Folk er vrede, frustrerede, skuffede og har politikerlede. Det skyldes mange års tilbagegang i forhold til rettigheder og et øget skel mellem dem i bunden og dem i toppen af samfundet. Samfundet bliver mere og mere skævt. Utilfredsheden ulmer alle steder, siger Christian Nielsen.

>> LÆS OGSÅ: Sophie Løhde har en plan

Det er den utilfredshed, der lige nu giver sig udslag i en hastigt voksende solidaritetsbevægelse med de offentligt ansatte. Følelsen af at "nok er nok" er udbredt i brede grupper af befolkningen.

LÆS OGSÅ: Arbejdsgiverne vil af med regler, der beskytter ansatte

Selvfølgelig er der nogle kollegaer, som siger: "Hvorfor skal vi støtte de offentligt ansatte. De har aldrig støttet os", forklarer Christian Nielsen.

– Til dem siger jeg, at hvis de ikke vil kæmpe for de offentligt ansatte, kan de bare kæmpe for sig selv. Det er vores allesammens kamp, siger han og tilføjer, at der er planlagt mange flere aktiviteter til støtte for de offentligt ansatte.

Benhård klassekamp

I Aalborg har den lokale 3F-afdeling også kastet sig helhjertet ind i støttearbejdet i forhold til de offentligt ansatte. Et væld af lokale private arbejdspladser har bekendtgjort deres støtte på de sociale medier.

>> LÆS OGSÅ: 3F'ere optrapper solidariteten

"Det er vores fælles kamp. En kamp for at forsvare vores overenskomster. En kamp imod nedskæringspolitikken. En kamp mod den politiske kurs, der er udstukket fra Bruxelles", sagde Emil Olsen, murer og koordinator for 3F Aalborgs støttearbejde, i den tale han holdt på sidste uges store demonstration i Aalborg.

"Det her er benhård klassekamp om fordeling af værdierne i vores samfund", erklærede Emil Olsen. Han henviste til, at der er penge til de offentligt ansattes overenskomstkrav og til en bedre velfærd, hvis ikke skattekronerne blev brugt til kampfly, skattelettelser og goder til de rigeste. 

Opgaven er nu at få endnu flere grupper på det private arbejdsmarked inddraget i støttearbejdet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. apr. 2018 - 08:41   10. apr. 2018 - 19:26

OK 2018

ur@arbejderen.dk
Status OK 2018
  • Forligsmanden udsatte før påske den varslede strejke og lockout. Strejken kan nu træde i kraft den 22. april og lockouten den 28. april. 
  • Forligsmanden har mulighed for at udskyde konflikten yderligere 14 dage.
  • De faglige organisationer fastholder deres solidaritetspagt og kræver en løsning, der sikrer, at de offentligt ansatte får samme lønstigninger som de privat ansatte, at lærerne får en forhandlet arbejdstidsaftale, og at den betalte frokostpause kommer ind i overenskomsten.

Følg Arbejderens overenskomstdækning her