10 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Betonarbejdere slutter sig til blokade

BIO4 blokeret på 4. døgn

Betonarbejdere slutter sig til blokade

Amagerværket er blokeret på 4. døgn. Godt 30 betonarbejdere på værket har nedlagt arbejdet side onsdag i sympati. Andre håndværkergrupper bakker også op.

Blokaden på Amagerværket fortsætter døgnet rundt.
FOTO: Privat
1 af 1

Godt 30 betonarbejdere ansat på Amagerværket i København har strejket siden onsdag morgen.

Vi undrer os over, at HOFOR holder hånden over et firma, som bevidst bryder de danske overenskomster.
John Ekebjærg-Jakobsen, klubformand.

De har nedlagt arbejdet i sympati med stilladsarbejderne, der på fjerde døgn blokerer byggeriet af den nye kraftværksblok BIO4 i protest mod den massive sociale dumping, der finder sted på pladsen.

– Det tjekkiske firma K2 Leseni står for stilladsarbejdet, men deres folk er ikke uddannet til at bygge de specialstilladser, vi skal rende rundt på. De har ikke de nødvendige kurser og de bliver underbetalt, siger Michael, der er talsperson for betonsjakket, til Arbejderen.

Solidaritetspølser

Han forklarer, at der ud over problemer med sikkerheden bliver fusket med lønsedler og pension og meget mere: 

– Derfor støtter vi stilladsarbejdernes blokade af pladsen 100 procent, og vi genoptager ikke arbejdet, før problemerne på BIO4 er løst.

Også københavnske murersvende, murerarbejdsmænd, tømrere og andre håndværkergrupper bakker op om blokaden. I en pressemeddelelse opfordrer bygningsarbejderne til, at solidariteten fra OK18 - hvor offentlige og private stod skulder ved skulder - føres videre i kampen mod den massive dumping, der foregår for skatteborgernes penge på Amagerværket.

Bygningsarbejderne inviterer alle til "solidaritetspølser" på lørdag klokken 13 - for enden af Vindmøllevej.

HOFOR's ansvar

Det er HOFOR, Hovedstadens forsyningsselskab, der står for byggeriet af BIO4. Stilladsarbejderne har i månedsvis forsøgt at få forholdene på pladsen bragt i orden. For godt fjorten dage siden, havde stilladsarbejderne mistet tålmodigheden, og op mod 600 blokerede portene til Amagerværket. 

På et møde indrømmer K2 Leseni, at der var blevet mandet op siden nytår fra 25 til 45 mand. Blot ni ud af dem har de uddannelseskompetencer, der kræves for at bygge specialstilladser. 1. maj om morgenen erfarer fagforbundet 3F og Stilladsarbejdernes Brancheklub, at K2 ikke har indbetalt pension til de ansatte siden januar.

– I går aftes kom det så frem, at K2 Leseni heller ikke har indbetalt pension for november måned, siger John Ekebjærg-Jakobsen, formand for Stilladsarbejdernes Brancheklub, til Arbejderen.

Stilladsarbejderne kræver, at K2 Leseni overholder overenskomsten eller bliver bortvsit fra pladsen, men HOFOR tøver.

Kræver dokumentation

I en mail til Arbejderen skriver HOFOR's pressechef Astrid Skotte, at K2 er blevet bedt om at fremlægge dokumentation på, at firmaet overholder overenskomsten:

"Vi skal have helt klar og skriftlig dokumentation, før vi "smider nogen på porten". I modsat fald vil det være kontraktbrud fra vores side."

Pressechefen skriver videre, at "det er et ufravigeligt krav i vores kontrakter, at danske overenskomster skal følges. Bliver de ikke det, så er det kontraktbrud, og det vil medføre ophør af samarbejdet, hvis ikke der straks tages skridt til at rette op på forholdet."

Stilladsarbejderne mener, der efterhånden ligger tilstrækkelig dokumentation på, at K2 Leseni snyder og bedrager.

–  For os står det helt klart, at det er meget bevidst, at K2 Leseni bryder overenskomsten. Vi undrer os over, at HOFOR's byggeledelse holder hånden over et firma, som bevidst bryder de danske overenskomster, siger John Ekebjærg-Jakobsen.

Der er aftalt forhandlingsmøde mellem 3F og arbejdsgiverne i Dansk Byggeri, som K2 Leseni er medlem hos, den 15. maj.

Vi fortsætter

HOFOR's pressechef håber, at parterne finder en løsning, og at de "uvarslede blokader rettet mod vores byggeplads og forsyningslinjer ophører. De er dyre for varmeforbrugerne i København og udgør en trussel for den vitale forsyning med el og varme til byen, som vi heldigvis hidtil har kunnet opretholde."

Svaret fra stilladsarbejderne med støtter er klart. Alle indgange til BIO4 på Vindmøllevej Amager vil være bemandet døgnet rundt, indtil HOFOR løser problemerne med social dumping.

Du kan støtte kampen mod social dumping på Amagerværket ved at overføre beløb - stort som lille - via MobilePay på telefon: 5279 4894

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. maj. 2018 - 11:30   07. maj. 2018 - 13:09

Social dumping

noc@arbejderen.dk