23 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Verdens rige og magtfulde frygter socialt oprør

Fattigdom på dagsordenen i Davos

Verdens rige og magtfulde frygter socialt oprør

Det bekymrer World Economic Forum (WEF), at målinger i 20 ud af 28 lande viser, at befolkningerne mangler tillid til den rådende samfundsorden. Brexit og nationalistiske populister er et problem, lyder det på de riges topmøde i Davos.

Fattigdom og socialt oprør er på dagsordenen på topmødet i Davos. Her fra lørdagens demonstration i Paris mod Macrons økonomiske politik.
FOTO: Zakaria Abdelkafi/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

De uregerlige, vrede og frustrerede befolkninger verden over er et stort problem for verdens finansielle og politiske elite. Det fremgår af dagsordenen og hovedrapporten op til det årlige topmøde i Davos, Schweiz, der starter i dag.

Frustration har drevet vælgerne imod populistiske og nationalistiske partier i USA, Europa og Latinamerika. Børge Brende, WEF-formand

Tilsyneladende er de uregerlige befolkninger netop en af grundene til at i hvert fald to hovedpersoner har været nødsaget til at melde afbud til årets konference, lyder det fra studieværten på den USA-baserede amerikanske TV-station Democracy Now.

Både Frankrigs præsident Emmanuel Macron og den britiske premierminister Theresa May har medlt afbud. Begge er optaget af hjemlige problemer som De Gule Veste og brexit.

"Sociale spændinger"

Børge Brende, formand for World Economic Forum, nævner da også problemerne med uregerlige befolkninger i selve hovedrapporten op til Davos-mødet, "The Global Risks Report 2019".

"Polarisering er i stigende grad et problem i mange lande", og "de sociale kontrakter, der holder samfundene sammen, er i flere tilfælde ved at knække over", skriver Brende, der frem til 2017 var Norges konservative udenrigsminister.

Han opfordrer derfor deltagerne til at diskutere de "sociale og politiske spændinger", der blev tydeliggjort i en nylig meningsmåling fra Edelman Trust Barometer. Den viser, at befolkningerne i 20 ud af 28 undersøgte lande var "skeptikere" – det vil sige manglede tillid til den gældende samfundsorden.

Senere advarer Brende om, at "frustration har drevet vælgerne imod populistiske og nationalistiske partier i USA, Europa og Latinamerika"

"En evne til at klare forandringer"

Stifteren af og bestyrelsesformanden for WEF, den tyske økonom Klaus Schwab, er også bekymret.

"På grund af det langsomme og ujævne opsving i 10-året efter den globale finanskrise er mange mennesker blevet desillusionerede og bitre, ikke kun i forhold til politik og politikere, men også i forhold til globaliseringen og hele det økonomiske system, der understøtter den", skriver han i et essay op til mødet, der har titlen "Globalisering 4.0."

Hans enkle forklaring følger i et interview med det amerikanske magasin Time.

– Store dele af befolkningerne mangler evnen til at klare forandringer. De føler sig overvældet af de ændringer, der sker, og kan søge mod enkle løsninger på meget komplekse problemer. Og de såkaldte populister har en tendens til at sige, "vi har løsningen", lyder det fra den tyske økonom.

I omtalen af møderne er det ikke til at tage fejl af, at WEF mener, at for eksempel brexit og de sociale protester i hele verden mod kapitalistisk udbytning er et "nationalistisk problem", lyder det fra Democracy Now.

Fattigdom og ulighed

Et grundtræk ved WEF-dagsordenen er, at den ikke forbinder den voksende frustration i befolkningerne mod eliten med den stigende fattigdom i verden, mener den britisk-baserede nødhjælpsorganisation Oxfam Ibis, der op til Davos-mødet har udgivet en rapport om, at mens verdens 2000 rigeste personer blev 12 procent rigere i 2018, faldt formuen hos den fattigste halvdel af jordens befolkning med 11 procent.

Og hver anden dag tager en millionær springet til at blive milliardær, lyder det fra Oxfam Ibis. I rapporten skriver Oxfam Ibis, at 26 personer i dag ejer det samme som jordens fattigste halvdel af befolkningen.

– Mange politiske beslutningstagere og økonomer tror, at den økonomiske vækst vil gavne alle, men det gælder kun for en række mennesker. Skattesatserne er faldet historisk, hvilket gør det muligt for de rige og virksomheder at rage mere rigdom til sig, siger vicedirektør i Oxfan Ibis America, Paul O'Brien, til TV-stationen CBS News.

Trusler mod kloden

Men det er ikke kun fattigdom, "nationalistisk snævertsynethed", brexit og populisme" , der ifølge "The Global Risks Report 2019" er de største trusler mod samfundsordenen. 

Farer er ifølge rapporten også "ekstreme vejrfænomener, manglende afbødning af og tilpasning til klimaforandringerne, naturkatastrofer, datasvindel og -tyveri, cyberangreb, masseødelæggelsesvåben og manglende drikkevand".

Davos-mødet vil ifølge WEF's hjemmeside blandt andet debattere "øget klimaindsats, uden at væksten går i stå", "Mindre centralisering", samt "En ændret og mere samvittighedsfuld kapitalisme".

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er inviteret til at være gæstetaler om det danske Disruptionråds arbejde. I en anden debat skal han tale om ”Beskyttelse og deltagelse af arbejdstagere i den fjerde industrielle revolution”.

Selv er han stolt af, at være blevet inviteret.

– Jeg glæder mig meget til at deltage i WEF og til at udveksle viden og også give beslutningstagere og erhvervsfolk et indblik i det arbejde, vi laver i Danmark blandt andet i Disruptionrådet. Jeg er stolt over, at dette arbejde bliver bemærket internationalt, og jeg er glad for, at WEF har ytret ønske om at høre om vores erfaringer, siger han i pressemeddelelse fra ministeriet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. jan. 2019 - 08:51   23. jan. 2019 - 11:50

World Economic Forum

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
WEF's risikorapport 2019
  • World Economic Forum (WEF) udgiver hvert år en rapport om de globale risici for erhvervslivet, "The Global Risk Report".
  • Rapporten er baseret en spørgeskemaundersøgelse, foretaget blandt knap 750 eksperter og beslutningstagere blandt WEF's forskellige medlemsgrupper.
  • Deltagerne skal vægte en række forskellige risici alt efter hvor vigtige og hvor presserende de er.
  • Deltagerne skulle tage stilling til 29 globale risici indenfor økonomi, miljøpolitik, geopolitik, sociale forhold og teknologi.

Kilde: WEF