24 Sep 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kaptajn risikerer 20 års fængsel for redningsaktioner

Har reddet 1000 liv i Middelhavet

Kaptajn risikerer 20 års fængsel for redningsaktioner

Den tyske kaptajn Pia Klemp er sigtet af de italienske myndigheder for at have samlet flygtninge i havsnød op fra Middelhavet.

Mellem 15.000-20.000 emigranter er på fire år druknet i Middelhavet. Kaptajn Pia Klemp forsøger at redde nogle af emigranterne.
FOTO: Seawatch
1 af 1

En kvindelig tysk kaptajn har reddet mere end 1000 flygtninge fra druknedøden i Middelhavet. Hun risikerer nu at blive idømt op til 20 års fængsel ved en domstol i Italien.

Vi følger blot international lov, hvor højeste prioritet er at redde folk fra nød.
Pia Klemp, kaptajn

35-årige Pia Klemp er kaptajn på skibene Sea Watch III og Iuventa, som sejler rundt i Middelhavet og samler nødstedte migranter op af bølgerne. Netstedet commondreams.org vurderer, at hun er ansvarlig for at have reddet 1000 mennesker, heriblandt mange børn, fra druknedøden.

>>LÆS OGSÅ: Den modige kaptajn

Pia Klemp er imidlertid sigtet ved en italiensk domstol for at yde hjælp til "illegale migranter" på vej til Italien og for at stå i ledtog med menneskesmuglere. Desuden har hun allerede fået forbud mod at sejle langs de italienske kyster.

Følger havret

Pia Klemp afviser anklagerne og henholder sig til FN's regler for at at redde mennesker på havet og de humanitære pligter, som en skibskaptajn skal overholde. Rent faktisk ville hun overtræde reglerne, hvis hun ikke samlede migranter op fra vandet, lyder argumentet.

Ifølge Artikel 98 i FN's havretskonvention fra 1982 står der: "Hver stat skal afkræve af skibsførere, der fører landets flag, at de skal yde assistance til enhver person, der bliver fundet til søs, og som er i livsfare (...).

– Vi følger blot international lov, hvor højeste prioritet er at redde folk fra nød, siger hun til Basler Zeitung.

Ingen lovlig indrejsevej

Pia Klemp afviser, at hun motiverer flygtninge til at komme til Europa.

– Folk ankommer, fordi der desværre er så mange grunde til at flygte. De kommer over Middelhavet, fordi der ikke er lovlige indrejseveje, siger Pia Klemp til Basler Zeitung.

>> LÆS OGSÅ: Dansk krigsskib til Middelhavet

Ifølge International Organization for Migration er mellem 15.000-20.000 emigranter druknet i Middelhavet siden 2014. I år er foreløbigt 543 mennesker druknet.

Ngo'en @MissingMigrants-project opgør, at flere end 16 personer drukner hver dag i Middelhavet. 

Pia Klemp er her gæstetaler på det tyske parti Die Linkes Europa-konference.

Kritik af EU

Kaptajnen får stor støtte fra briten Peter Scott Smith, der er søn af den berømte pilot fra Anden Verdenskrig, Harry Leslie Smith.

"I en anden tidsperiode ville Pia Klemp have været kendt for at have reddet jøder fra at blive udryddet", tweetede Smith i sidste uge.

>> LÆS OGSÅ: 5000 flygtninge er druknet

Han rettede en skarp anklage mod EU.

"At give Italien mulighed for at gennemføre denne skueproces udstiller hele EU's hykleri ved at tillade disse forbrydelser mod menneskeheden".

En underskriftsindsamling til støtte for Pia Klemp har allerede rundet 80.000 signaturer.

Også den spanske brandmand Miguel Roldan fra Malaga er blevet anklaget af de italienske myndigheder for at "bistå menneskehandlere og hjælpe illegale indvandrere". I 2017 var han med til at redde tusindvis af migranter fra druknedøden i Middelhavet.

EU i livsfarligt samarbejde

I sidste uge afleverede to juraeksperter i øvrigt et anklageskrift mod EU til Den Internationale Straffedomstol (ICC) for at udsætte tusinder migranter for fare.

>> LÆS OGSÅ: Dansk støtte til brutal kystvagt

90 procent af de mennesker, der flygter fra Nordafrika til Europa, kommer via Libyen. Derfor betragter EU den libyske kystvagt som et vigtigt redskab i kampen mod flygtningene. 

Men samarbejdet har ifølge de to juraeksperter betydet, at EU's såkaldte push-back aktioner i Middelhavet har ført til, at op mod 40.000 flygtninge er blevet udsat for drab, tortur og mishandling, slaveri, voldtægt og en lang række andre forbrydelser mod menneskeheden i flygtningelejre i Libyen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. jun. 2019 - 10:09   17. jun. 2019 - 16:20

Migranter

ah@arbejderen.dk