24 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

To nye angreb på tankskibe i Golfen

Konfliktniveau optrappes

To nye angreb på tankskibe i Golfen

Norsk olietanker sunket i Omanbugten. Et andet er beskadiget, og Iran får allerede skylden for episoderne. Søger USA et påskud til at straffe Iran, spørger amerikansk journalist.

Udateret foto fra det iranske stats-TV IRNN 13. juni – angiveligt af de to tankskibe, der torsdag var involveret i en episode ud for Omans kyst.
FOTO: AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Næsten en måned efter at flere eksplosioner ramte fire olietankskibe i Golfen ud for Forenede Arabiske Emiraters (UAE's) kyst, er to nye tankskibe ramt af eksplosioner ud for staten Oman.

Benytter USA angrebene til at give Iran skylden og fremprovokere en krig?
Whitney Webb, journalist

To store olietankskibe, der sejlede gennem Omanbugten torsdag morgen, er blevet angrebet, rapporterer det arabiske Al-Alam News Agency, der citerer lokale kilder for, at der blev hørt to på hinanden følgende eksplosioner i Omanhavet.

USA var hurtigt ude med anklager om, at Iran stod bag angrebene.

Der er tale om det norskejede skib "Front Altai", som sejler under U.S Marshall Island-flag, og skibet "Kokuka Courageous", som sejler under Panama-flag.

USA's flåde oplyser ifølge nyhedsbureauet AP, at man assisterer skibene efter et "rapporteret angreb".

Lokale pakistanske kilder rapporterer, at tankskibene havde udsendt nødopkald. Ifølge nyhedsbureauet AP bekræfter den britiske flådes Maritime Trade Operations, at en uspecificeret hændelse har fundet sted i Omanbugten, og opfordrer til "ekstrem forsigtighed".

Skib sunket?

En talsmand for rederiet bag Kokuka Courageous, BSM Ship Management, oplyser til Reuters, at 21 besætningsmedlemmer har forladt tankeren, og at en person er kommet til skade.

Det norske rederi Frontline siger til den norske avis VG, at alle 23 besætningsmedlemmer fra Front Altair blev evakueret.

Det iranske nyhedsbureau IRNA rapporterer, at 44 søfolk fra de to tankskibe blev samlet op af iranske redningsfolk, og at det norske skib er sunket. Nogle besætningsmedlemmer har fået lægehjælp i byen Jask, rapporter det andet iranske nyhedsbureau, FARS. IRNA betegner episoden som en "ulykke".

Japans handelsministerium kan oplyse, at de to skibe har en last, der er "Japan-relateret". Episoden sker, netop mens den japanske premierminister Shinzo Abe er i færd med at afslutte et besøg i Iran.

Oliepriserne steg kort efter de to episoder med 3,5 procent.

USA: Iran bag

Episoderne kommer en måned efter et andet tilsyneladende angreb på skibe i Golfen. Den 12. maj blev fire olietankskibe – to fra Saudi-Arabien, et fra UAE samt et norsk – ramt ud for Fujairah i UAE. Dengang betegnede landets regering det for "sabotagehandlinger".

De tre lande, hvis skibe blev beskadiget, udsendte bagefter en fælles erklæring om, at søminer var anvendt i angrebene. De var blevet placeret i en "sofistikeret og koordineret operation" af dykkere, lød det. UAE-myndighederne på sin side tilføjede, at en "statslig magt" sandsynlig var skyldig, men nævnte ingen konkrete navne.

Dog var USA's regering hurtig til at pege fingre ad Iran.

– Det er klart, at Iran står bag Fujairah-angrebet. Hvem kunne det ellers være – Nepal? spurgte Donald Trumps sikkerhedsrådgiver John Bolton en journalist på et pressemøde.

USA's udenrigsminister Mike Pompeo mente efterfølgende, at Iran havde angrebet tankskibene for at hæve den globale oliepris.

Men Iran har nægtet enhver indblanding og opfordret til en undersøgelse.

>> LÆS OGSÅ: Iran har ikke planer om at angribe nogen

USA har i de seneste uger indsat flere fladefartøjer i Golfen omkring Iran. Det gælder også B-52-bombefly, F-15- og F-35-jagerfly på baser i regionen for at "imødegå forventede trusler" fra Iran.

"False-flag-operation?"

Det uafhængige amerikanske nyhedsbureau for undersøgende journalistik, Mintpress News, bringer i forbindelse med de seneste angreb en artikel af Whitney Webb, der anklager USA for at pønse på gengældelsesangreb mod Iran, der fejlagtigt får skylden for angrebene på tankskibene.

"Kræfter i USA og Israel har i mange år aktivt arbejdet for en amerikansk ledet krig mod Iran og har et ry for at anvende ulykker eller "false flag-episoder" til at provokere en krig frem, skriver hun.

Hun nævner, at den eksiliranske terrorgruppe Mujahedin-e Khalq (MEK) står tæt på USA i kampen mod regeringen i Teheran.

"Kan MEK blive anvendt som et værktøj til at udføre "false flag"-operationer for at retfærdiggøre en krig", spørger Whitney Webb.

Whitney Webb tilføjer, at USA anvendte påskud til at invadere Irak i 2003 – baseret på falske efterretninger om såkaldte masseødelæggelsesvåben. 

>> LÆS OGSÅ: Tonkin-affæren i Vietnam

Hvem er MEK?

MEK blev af både USA og EU stemplet som en terrororganisation, men denne betegnelse blev ophævet af EU i 2009 og af USA i 2012.

MEK, der har hovedsæde i Europa, bliver stadig anset for en terrororganisation af Iran og Irak. MEK's militære fløj, National Liberation Army, opererer på iransk og irakisk territorium.

>> LÆS OGSÅ: Vi genkender løgnen

Iran har i årevis hævdet, at MEK samarbejdede med den israelske efterretningstjeneste Mossad om at snigmyrde iranske atomforskere.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. jun. 2019 - 10:08   14. jun. 2019 - 13:21

Oman

ah@arbejderen.dk