26 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Trump på en svær mission i Osaka

Til G20-topmøde

Trump på en svær mission i Osaka

USA er blevet svært upopulær på grund af sin straftold på varer fra Kina og Indien samt sanktioner mod Rusland. Konflikterne vil dominere G20-topmødet for verdens største økonomier, der foregår i Osaka, Japan.

USA's præsident, Donald Trump, vil få nogle svære samtaler under G20-topmødet i Osaka i morgen, vurderer flere kritikere.
FOTO: Saul Loeb/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

I morgen, fredag åbner G20-topmødet i Osaka, Japan. 

Her mødes stats- og regeringsledere fra verdens 20 største økonomier til et to-dages topmøde. Landene tegner sig for mere end 80 procent af det globale bruttonationalprodukt. 

Blandt deltagerne er blandt andre USA, Japan, stormagterne i EU samt BRIKS-landene Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika.

USA's misbrug af toldreglerne og dets maksimale pres på andre lande er i strid med grundlæggende forretningsetik.
Xiao Qian, kinesisk ambassadør

Ifølge topmødets vært, Japans premierminister Shinzo Abe, vil Osaka-topmødet handle om "fri og fair handel, digital økonomi, og hvordan verden tackler miljøproblemerne", fremgår det af en kommentar i japansk og international presse, refereret af det japanske dagblad Asahi Shimbun.

Handelskrig hovedtema

South China Morning Post skriver, at det virkelige tema på G20-mødet vil være "slagsmålet om, hvem der støtter hvem i handelskrigen mellem USA og Kina, der er verdens to største økonomier". Avisen vurderer, at hvis Kinas præsident Xi og USA's præsident Trump holder møde med hinanden – som de har talt om – vil det trods den alvorlige situation "gyde en del olie på vandene".

>> LÆS OGSÅ: Buenos Aires sat under politibevogtning 24-7 under G20-møde

Men det har ikke gjort klimaet gunstigt for en eventuel samtale, at USA i maj pålagde en række nye kinesiske importvarer yderligere straftold til en værdi af 200 milliarder dollars og truede med yderligere straftold for 300 milliarder dollars, vurderer South China Morning Post.

Kinas præsident vil heller ikke se med milde øjne på, at USA har forbudt den kinesiske telegigant Huawei Technologies at drive forretning i USA og med amerikanske virksomheder.

Avisen mener, at de nye skridt i handelskrigen – ud over at svække Kina – kan udløse et globalt tilbageslag i økonomien. Også Den Internationale Valutafond (IMF) advarer om, at yderligere straftold mod Kina ville reducere det globale BNP "drastisk".

Kan føre til ny recession

Den 11. juni citerede dagbladet New York Times fremtrædende amerikanske finansfolk for, at handelskrigen allerede gør skade på den globale vækst, hvilket i sidste ende kan udløse en recession.

Flere kommentatorer i Kina skriver diplomatisk, at straftolden er i strid med god handelsskik.

– USA's misbrug af toldreglerne og dets maksimale pres på lande er i strid med principperne om markedskonkurrence og grundlæggende forretningsetik, siger den kinesiske ambassadør i Indonesien, Xiao Qian, til avisen Bisnis Indonesia.

Andre kommentatorer tager bladet fra munden og udtaler, at Trump-administration anvender protektionisme og handelskrig for at bevare USA's dominans på verdensmarkedet.

Indien og Sydkorea i klemme

>> LÆS OGSÅ: Det højrøstede flertal

Trump vil få nogle svære samtaler i Osaka, vurderer det indiske finansdagblad Business Line. Handelskrigen rammer nemlig ikke kun Kina og USA.

Samtalen mellem Trump og Indiens premierminister Modi skal nok blive interessant, fordi USA har slettet Indien på listen over lande med særlig gunstig handelsstatus og nægtet at undtage landet fra højere skatter på import af stål og aluminium. Indien har svaret igen ved at hæve tolden på amerikanske varer.

>> LÆS OGSÅ: Monopolernes folk til G20-topmøde

Ifølge en højtstående amerikansk embedsmand har USA's præsident Donald Trump, udover mødet med Kinas præsident Xi og Indiens premierminister Narendra Modi, planer om at holde bilaterale samtaler med Japans premierminister Shinzo Abe, Ruslands præsident Vladimir Putin, Tysklands kansler Angela Merkel samt Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan.

Herefter rejser Trump til Sydkorea for at mødes med præsident Moon Jae-in. Landet er under amerikansk pres for at boykotte Huawei, mens USA har lagt yderligere pres på et modvilligt Sydkorea for at beslutte at sende krigsskibe til Det Sydkinesiske Hav og vise flaget overfor Kina, der besejler de omstridte farvande.

Ifølge det russiske nyhedsbureau TASS vil stats- og regeringslederne fra BRIKS-landene – Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika – også afholde et uformelt møde under G20-topmødet og blandt andet diskutere USA's handelspolitik og et større samarbejde mellem landene.

Hvordan Brasiliens fascistiske præsident, Jair Bolsonaro, vil deltage i dén diskussion er et stort spørgsmål, skriver det brasilianske dagblad Vermelho, der udgives af det kommunistiske parti PCdoB.

Rusland og Kina står sammen

Også Rusland er ramt af USA's og EU's sanktioner. Men seniorforsker ved Center for europæiske og internationale studier ved Higher School of Economics i Moskva, Vasilii Kashin, vurderer, at Rusland kan afbøde skaderne på sin økonomi ved at øge sit i forvejen store samarbejde med Kina.

– Kina og Rusland har i de fleste tilfælde samme holdninger. De to lande arbejder sammen om at løse globale problemer og modstår i fællesskab USA's dominans, siger Kashin til South China Morning Post.

– Jeg tror, at mange lande, herunder medlemmerne af G20, vil forsøge at udsætte dét at vælge side i denne konflikt så længe som muligt. Men det bliver stadig vanskeligere på grund af USA's selvsikkerhed, tilføjer eksperten.

Protester i Osaka

Der er udkommanderet mere end 32.000 politifolk til at holde demonstranter væk fra det messecenter, topmødet i Osaka bliver afholdt i, skriver South China Morning Post og tilføjer, at alle skoler i centrum af Osaka bliver lukket ned.

Alligevel har Osaka allerede søndag set den første demonstration mod G20-mødet.

Flere demonstrationer er planlagt de kommende dage. Flere vil gøre premierminister Shinzo Abe opmærksom på, at størstedelen af landets el stadig produceres ved at afbrænde stærkt forurenende kul.

Blandt andet var der i går, den 26. juni, planlagt en demonstration i Yokosuka, som rummer stedet for et planlagt kulfyret kraftværk. I dag sender aktivister i Kobe en gigantisk ballon i vejret, der forestiller premierministeren.

I morgen er der stor demonstration i Osaka, skriver ​græsrodsgruppen nocoaljapan.org.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. jun. 2019 - 15:30   29. jun. 2019 - 09:58

G20

ah@arbejderen.dk
Fakta om G20 2019

  • G20 holder sit 14. topmøde den 27. og 28. juni 2019 i Osaka, Japan.
  • G20 blev stiftet den 26. september 1999 på initiativ af G7, verdens syv største økonomier.
  • G20 består af de 19 største økonomier samt EU.
  • Medlemslande: USA, Canada, Argentina, Brasilien, Mexico, Australien, Saudi-Arabien, Indien, Rusland, Sydafrika, Tyrkiet, Kina, Indonesien, Japan, Sydkorea, Frankrig, Tyskland, Storbritannien, Italien og EU.
  • G20’s formål er at koordinere økonomiske initiativer, men organisationen har ingen magt til at gennemføre dem.
  • G20 tegner sig for over fire femtedele af verdens BNP, tre fjerdedele af verdens handel og to tredjedele af verdens befolkning.
  • G20’s stats- og regeringsledere mødes en gang årligt til topmøde. Spanien er fast gæst på topmøderne.
  • Desuden deltager Verdensbanken, Den Internationale Valutafond (IMF), OECD, Verdenshandelsorganisationen WTO og FN regelmæssigt på topmøderne.
  • Formandskabet for G20 går på skift mellem landene.