24 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

I dag fortsætter magtkampen om EU i det britiske parlament

Skæbnedag for brexit

I dag fortsætter magtkampen om EU i det britiske parlament

Den britiske premierminister Boris Johnson led i går et stort nederlag i parlamentet, der vedtog et lovforslag om, at det tager styringen med brexit. I dag fortsætter kampen om et lovforslag, der skal udskyde brexit til 31. januar.

21 konservative medlemmer i Underhuset trodsede Boris Johnson og stemte for, at der i dag kan fremsættes et lovforslag om at udskyde brexit igen.
FOTO: Jessica Taylor/UK Parliament/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Om få timer – klokken 16 dansk tid – mødes Underhuset igen for at diskutere det lovforslag, der skal forhindre, at den konservative premierminister Boris Johnson kan gennemføre et no-deal brexit den 31. oktober.

Bliver forslaget vedtaget, er det tredje gang, at EU-tilhængerne i Underhuset udskyder det brexit, som et flertal af de britiske vælgere stemte for.

Lovforslaget blev fremsat i går af en tværpolitisk gruppe EU-tilhængere, som fik støtte fra 328 parlamentsmedlemmer, mens 301 stemte imod. Blandt støtterne var 21 fra Boris Johnsons konservative parti.

Labour støttede forslaget med formanden Jeremy Corbyn i spidsen, alligevel valgte to af Labours brexittilhængere, Kate Hoey og John Mann, at stemme imod lovforslaget, mens to andre afstod fra at stemme, skriver det britiske dagblad The Guardian.

Forslaget vil ifølge den britiske avis udskyde brexit for at forhindre, at Storbritannien forlader EU den 31. oktober uden en skilsmisseaftale med EU.

Forslaget vil tvinge Boris Johnson til at udskyde brexit til den 31. januar, medmindre regeringen fremlægger en brexitaftale, der bliver vedtaget i Underhuset, skriver BBC.

Brexit udskydes for tredje gang

Planen er at presse loven igennem Underhuset i dag, så det i morgen kan behandles i det britiske Overhus.

Bliver forslaget vedtaget, er det anden gang, at EU-tilhængerne i Underhuset udskyder det brexit, som et flertal af de britiske vælgere stemte for ved folkeafstemningen i 2016. Oprindeligt skulle brexit være trådt i kraft den 29. marts i år. 

Johnson har svaret igen og truer med at udskrive valg i utide, det er den "eneste måde at løse dette på", sagde premierministeren i går i Underhuset.

Og Johnson vil ifølge The Guardian fremsætte lovforslaget om at udskrive valg i dag, når Underhuset har vedtaget at udskyde brexit.

Det kræver imidlertid to tredjedeles flertal i Underhuset, det vil sige 438 stemmer. Og det er tvivlsomt, om Johnson kan få det, for det kræver stemmer fra Labour.

Og Jeremy Corbyn har åbent erklæret, at Labour kun vil stemme for et valg i utide, hvis Underhuset har forhindret et no-deal brexit, skriver The Guardian.

Labour går tilbage

Johnson og Det Konservative Parti står ellers særdeles godt i meningsmålingerne. Partiet står til at få 35 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag. Det viser en meningsmåling fra YouGov, der er gennemført mandag og tirsdag, den 2. og 3. september.

Labour får i samme måling kun 25 procent af stemmerne. Til sammenligning stod Labour til at få 39 procent af stemmerne i en YouGov-måling i december sidste år.

Brexit Party står til 11 procent af stemmerne, De Grønne står til syv procent, og Liberaldemokraterne står til 21 procent.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. sep. 2019 - 11:11   04. sep. 2019 - 13:35

Storbritannien

mj@arbejderen.dk
Resultatet af Brexit
  • Folkeafstemningen fandt sted den 23. juni 2016. 
  • 46,5 millioner britiske vælgere kunne deltage i folkeafstemningen.
  • 72,2 procent af de stemmeberettigede deltog.
  • 51,9 stemte for at forlade EU – det svarer til 17.410.742 stemmer
  • 48,1 stemte for at blive i EU – 16.141.241 stemmer.
  • 26.033 stemmer blev afvist.
  • I England og Wales stemte et flertal for at forlade EU.
  • I Nordirland og Skotland stemte flertallet for at blive i EU.
  • I 62 procent af alle valgkredse, hvor partiet Labour dominerer, stemte et flertal for at forlade EU ved folkeafstemningen i 2016.

Kilde: BBC