Mandag fulgte et flertal af de delegerede på Labours kongres i Brighton partiets ledelse og vedtog to resolutioner om brexit.
Labours nuværende EU-politik vil føre til vrede og desillusion blandt arbejderne. De føler sig fremmedgjort.
Kate Hoey, Labour-parlamentsmedlem
Den ene resolution handlede om, at en fremtidig Labour-regering skal forhandle en ny skilsmisseaftale med EU, som bagefter skal til folkeafstemning. Her skal vælgerne sige ja eller nej til Labours aftale med EU, men de skal også kunne stemme om at "at blive i EU".
I 2016 stemte et flertal af briterne ved en folkeafstemning for at forlade EU, men det er ikke sket endnu.
Absurd EU-politik
Fra den tredjedel af labour-medlemmer, der går ind for at forlade EU, er der hovedrysten over partiledelsens EU-politik.
En af de stærkeste kritikere er Kate Hoey, der sidder i det britiske parlament, valgt i valgkredsen Vauxhall.
"Der er fare for, at Jeremy Corbyn er ved at indtage en stadig mere absurd og tragisk holdning, opmuntret af partifællerne i topledelsen, Emily Thornberry og John McDonnell. Det er absurd at genforhandle en brexitaftale, sætte den til endnu en folkeafstemning og derefter føre kampagne mod netop denne aftale for i stedet af vælge et ja til at blive i EU", skriver hun harmdirrende i det britiske dagblad The Sun.
Alligevel vedtog de delegerede på kongressen endnu en resolution om, at Labour går til parlamentsvalg uden at give til kende, hvad partiet vil anbefale at stemme i en sådan folkeafstemning. Dog skal Labour på en éndags partikonference efter et parlamentsvalg vedtage, hvad partiet anbefaler.
>> LÆS OGSÅ: Labours to vedtagne resolutioner her (engelsk)
De mest EU-ivrige nedstemt
Flertallet på kongressen nedstemte derimod et tredje forslag til resolution, som eksplicit forpligter partiet til ved en folkeafstemning at "føre en energisk kampagne for at blive i EU", refererer Financial Times fra resolutionen.
Et uddrag af en af de to vedtagne resolutioner lyder:
>> LÆS OGSÅ: Tony Blair kræver ny folkeafstemning om brexit
“NEC (Labours øverste ledelse, red.) glæder sig over Labours forpligtelse til at lade folket beslutte brexit. Labour vil give kontrollen over brexit tilbage i hænderne på folket gennem en ny folkeafstemning med et reelt valg mellem en fornuftig brexitaftale eller at forblive”.
Resolutionen fortsætter:
“En labour-regering vil sikre en fornuftig exitaftale med EU inden for tre måneder og vil inden for seks måneder spørge befolkningen ved en folkeafstemning, herunder spørge dem om muligheden for at forblive” (i EU, red.).
Tæt tilknyttet EU
Labour vil ifølge den vedtagne resolution arbejde for, at en aftale med EU om brexit skal “omfatte en ny toldunion mellem Storbritannien og EU og et tæt forhold til det indre marked”. Labour vil beskytte fredsaftalen i Nordirland og ønsker ikke en hård grænse mellem Irland og Nordirland.
Labour vil også sikre rettighederne for de tre millioner EU-borgere i Storbritannien og de én million britiske statsborgere i Europa. En ny skilsmisseaftale skal også “garantere arbejdstageres rettigheder og miljøbeskyttelse”.
Storbritannien skal også være med i EU's “nøgleorganer for at sikre fælles samarbejde på områder som klimaændringer, terrorbekæmpelse og sundhed”.
Resolutionen slutter, at: “Hvis briterne stemmer ja til disse betingelser, vil Labour levere på det og forlade EU med den forhandlede aftale. Men hvis folk stemmer for at forblive i EU, vil Labour implementere det og forsøge at reformere EU som medlem”.
Netop de to vedtagne resolutioner flugter i store hovedtræk med partileder Jeremy Corbyns politiske linje.
Ifølge Financial Times er en række meget stærkt EU-venlige labourmedlemmer nu “meget desillusionerede over Corbyn-projektet” og beslutningerne på Labours kongres.
– I dag var det græsrødderne mod partimaskinen, og partimaskinen vandt, siger for eksempel stifteren af Remain Labour, Andrew Lewin.
>> LÆS OGSÅ: Syv Labour-folk melder sig ud
En anden, Thangam Debbonaire, der er medlem af parlamentet for Bristol West, er skuffet.
– Jeg vil til enhver tid føre kampagne for at blive i EU. Altid, siger Thangam Debbonaire til Financial Times og tilføjer, at han håber, partiet vil følge trop.
Et kompromis?
Omvendt er resultatet på kongressen “den eneste moderate” løsning – et kompromis – på den aktuelle politiske krise, mener en af Jeremy Corbyns støtter, formanden for fagforbundet UNITE, Len McCluskey.
– Vi står i modsætning til Liberaldemokraternes støtte til en annullering af brexit – og den konservative tolerance overfor et no deal-brexit – for et kompromis, der kan samle hele landet, siger han ifølge Morning Star.
Len McCluskey og stort set samtlige britiske fagforeningsledere deltager på Labours kongresser. Der er tradition for, at fagforeningerne er kollektivt medlem af Labour. På dette punkt adskiller Labour sig fra moderne socialdemokratiske partier i EU-landene.
Len McCluskey er bekymret for et no deal – ingen aftale med EU – hvis landet forlader EU.
Derfor fik UNITE og andre fagforeninger på kongressen indført i en af de vedtagne resolutioner, at “Labour vil forsvare folkets levestandard og jobs; opretholde landets adgang til EU-markeder – i det mindste gennem en toldunion”.
– Det vil være en fejltagelse at “afskrive” halvdelen af landet, slår Len McCluskey fast.
Respekter brexit!
Kate Hoey, der er medstifter af fraktionen i Labour, Labour Leave, skriver i The Sun, at “alt for mange labour-delegerede desværre mangler kontakt med partiets historie og værdier og ikke respekterer vælgerflertallets modstand mod EU's føderalisme og nyliberalisme”.
I 2016 stemte 51,9 stemte for at forlade EU – det svarer til 17,4 millioner stemmer. Og 48,1 procent stemte for at blive i EU, hvilket svarer til 16.141.241 mennesker.
I 70 procent af alle valgkredse, hvor partiet Labour dominerer, stemte et flertal for brexit. Fem millioner labour-vælgere stemte brexit.
Labour forpligtede sig i sit 2017-valgmanifest til at “respektere folkeafstemningens resultat”.
Kate Hoey mener, at Labours EU-politik vil blive straffet af vælgerne.
Hun henviser til den seneste meningsmåling fra ComRes, der viser, at hele 60 procent af de adspurgte ønsker, at processen med at komme ud af EU går hurtigere og bliver afsluttet nu.
47 procent mener, at der bør være parlamentsvalg lige efter 31. oktober 2019, hvor landet officielt er ude af EU. 41 procent mener, at valget bør finde sted nu.
Skuffede Labour-vælgere
Kate Hoey advarer mod, at Labours nuværende EU-politik vil føre til “vrede og desillusion” i arbejderområderne, hvor Labour høster de fleste stemmer.
“Mange anstændige labour-vælgere føler sig fremmedgjort over, at de bliver ved med at blive beskyldt for at være dumme ved at have stemt for brexit. Sagen er, at det ikke er dem, der har forladt Labour, men Labour, der har forladt dem”.
Kate Hoey var sportsminister i Labour-regeringen fra 1999-2001.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278