25 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Der er intet socialt i dumping

Blogs

Bjørn Brandenborg
Medlem af Folketinget for Socialdemokratiet
Social dumping ordfører. Formand for Uddannelses- og Forskningsudvalget og derudover medlem af blandt andet Beskæftigelsesudvalget og Erhvervsudvalget.
Blogindlæg af Bjørn Brandenborg

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 15. oktober, 2019, 09:40:57

Der er intet socialt i dumping

Vores danske arbejdsmarkedsmodel er på mange måder vores samfunds krondiamant. Det er den, vi er kendt for ude i verden. Den skal vi passe på, og vi skal beskytte den mod social dumping.

Inden jeg blev valgt til Folketinget, arbejdede jeg i den lokale 3F-afdeling på Sydfyn, hvor jeg kørte rundt på arbejdspladser og snakkede med medlemmerne om deres arbejdsliv.

Der har aldrig været noget socialt i social dumping. Den grove udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft til at dumpe løn- og arbejdsforhold er asocial fra start til slut.

En episode husker jeg tydeligt. En af mine kolleger fortalte mig om en oplevelse, hvor et medlem havde fortalt om en udenlandsk kollega, som var kommet til skade på arbejdspladsen. Men der var ikke meldt nogen arbejdsskade.

Den tilskadekomne var ikke behandlet på et dansk hospital. Og fordi han ikke var medlem af 3F, kunne vi ikke finde ham. Han var simpelthen bare forsvundet, og vi fandt aldrig ud af, hvad der var sket. I bedste fald var han kørt tilbage til sit hjemland, i værste fald...

Denne episode står desværre ikke alene. Mange af 3F'ernes udenlandske kolleger tør ikke tage på hospitalet, hvis de kommer til skade, og de tør ikke klage – hverken til 3F eller arbejdsgiveren. For hvis de tager på sygehuset, så hænder det, at Arbejdstilsynet får nys om det og kommer på uanmeldt kontrolbesøg – og så havner den udenlandske kollega i problemer hos chefen.

Underprioriteret område

Der har aldrig været noget socialt i social dumping. Den grove udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft til at dumpe løn- og arbejdsforhold er asocial fra start til slut. Men i de sidste fire år har ordet “social dumping” været visket helt væk fra den politiske dagsorden – og den tidligere regering har ganske enkelt negligeret kampen for ordentlige løn- og arbejdsforhold. Det er slut nu.

Danmark har fået en ny regering. Ikke kun i ord, men også i handling. Arbejdet for at sikre en værdig tilbagetrækning for dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet i de hårdeste job, er allerede i gang. Velfærden i kommunerne og regionerne bliver løftet. Og nu tager vi hul på udfordringer med social dumping – præcis som vi lovede i valgkampen.

Vi er i gang

Vi når ikke alt i første hug, men vi er i gang. Arbejdstilsynet skal have en saltvandsindsprøjtning på 460 millioner kroner frem mod 2022 – en massiv oprustning i kampen mod social dumping.

I alt for mange år har danskerne fået flere udenlandske kolleger. Men problemet er ikke, at der kommer udlændinge til Danmark og arbejder. Det betyder som regel, at det går godt for de danske virksomheder, at danskerne er beskæftigede, og at der er brug for udenlandsk arbejdskraft for at holde hjulene i gang.

Problemet er, at deres situation og manglende forståelse for vores arbejdsmarked ofte udnyttes til at presse deres løn- og arbejdsforhold – og at pengene til at bekæmpe social dumping er blevet færre over årene. I sidste ende går det ud over danskerne og hele det danske arbejdsmarked.

Vores danske arbejdsmarkedsmodel er på mange måder vores samfunds krondiamant. Det er den, vi er kendt for ude i verden. Den skal vi passe på, og vi skal beskytte den mod social dumping.

>> LÆS OGSÅ: Hver femte på Langeland stemte personligt på Bjørn